Daca in Romania exista atatea locuri frumoase, asa cum constatatam cand avem prilejul sa o strabatem, atunci oare cate s-ar putea gasi in a treia tara din lume ca suprafata, China? Nu stim, insa cu certitudine un numar proportional cu dimensiunile sale. China sa infatiseaza ca o sursa inepuizabila de obiective, locuri si peisaje fascinante, ce tin fie de mediul natural, fie de cel antropic.
Un exemplu in acest sens este formatiunea Danxia din Parcul Geologic Zhangye care uimeste prin amestecul si simetria neobisnuita a culorilor formate in circa 24 milioane de ani. Desi se intampla sa fie confundata cu o localitate, “Danxia” reprezinta doar un tip de relief cu bolovani proeminenti, cu stanci abrupte si colturoase, cu varfuri ascutite si pesteri erodate cu migala de cate un fir de apa.
Unele formatiuni au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO, pentru valoarea lor estetica deosebita. Aceste sunt cunscoscute sub urmatoarele denumiri: muntele Danxia, muntele Langshan, muntele Wanfoshan, muntele Longhu, muntele Chishui, respectiv, muntele Jianglang. Regiunea se afla in zona subtropicala din S-V Chinei si cuprinde sase domenii. Suprafata totala a acestora este 73.945 ha, iar a zonei tampon, de 65.446 ha.
Relieful Danxia se compune dintr-o gresie care a acumulat in timp niste minerale ce-i dau culoare in sens propriu. Culoarea rosie predomina, iar daca nu s-ar intercala pe alocuri cu benzi galbene, albastre sau azurii, ai crede probabil ca te gasesti pe planeta Rosie.
Datorita fenomenelor meteo intense, aici au luat nastere vai si creste multicolore, in fata carora orice pictor indragostit de pastel ramane fara cuvinte. Aceste forme de relief accidentate au ajutat la conservarea padurilor subtropicale, care adapostesc multe specii de flora si fauna considerate rare sau pe cale de disparitie.
Noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro