O mica asezare aflata la sud de Paris, intr-o regiune pitoreasca, Fontainebleau este o destinatie perfecta pentru cei care vor sa descopere farmecul Frantei traditionale. Chiar daca este o localitate mica, a jucat un rol important in istoria si cultura Frantei, motiv suficient pentru a merita un sejur de cateva zile sau chiar saptamani. Legenda spune ca numele Fontainebleau ar veni de la " Fontaine-Belle-Eau " numele dat unei fantani dintr-o poiana descoperita din intamplare, dupa 1100.
Timp de secole Fontainebleau a fost destinatia preferata de nobilii si regii Frantei pasionati de vanatoare, pentru ca padurile si campurile de aici adaposteau suficiente animale. Asa ca in timp Castelul din Fontainebleau a ajuns sa stabileasca un adevarat record, fiind singurul castel din Franta care a adapostit nu mai putin de 34 de suverani (unele surse spun 36). Se vana mai ales in perioada toamnei, cel mai bun moment al anului, iar capturile erau adesea impresionante. Cadrul natural ii atrage si astazi nu doar pe vanatori, dar si pe artisti - numerosi pictori ai secolelor trecute au preferate sa lucreze aici, in aer liber - dar si pe cei pasionati de drumetii si excursii. Si cum sunt multe de vazut si descoperit la Fontainebleau, de la cadre naturale de neuitat la monumente istorice, numarul turistilor veniti in fiecare an nu este deloc mic.
Ce puteti vedea la Fontainebleau :
Castelul Fontainebleau : datand din secolul XVI, este unul dintre cele mai cunoscute castele din Franta, fiind si primul edificiu renascentist construit in afara Italiei. Inconjurat de o gradina atent ingrijita, are o scara interioara impresionanta, minunat lucrata, ornamente interioare din stucatura, numeroase elemente decorative, fiind un adevarat spectacol arhitectural. Initial, in secolul XII, aici se gasea o impresionanta resedinta, folosita de regii care veneau la vanatoare, in padurea din Ile-de-France. In secolul XVI Francois I l-a transformat si extins in castelul pe care il putem admira astazi, folosind tehnicile si procedeele italiene ale epocii. Rezultatul : Franta si Italia, intr-o singura constructie. Constructia a inceput efectiv in 1528, iar ulterior palatul va fi din nou transformat si infrumusetat. Henry II si Caterina de Medici a apelat la arhitectii Philibert Delorme si Jean Bullant, care aveau sa realizeze noi decoratiuni pentru castel, punand prin stilul lor bazele Scolii de la Fontainebleau.
Astazi castelul din acest mic sat francez este un monument istoric, inclus pe lista UNESCO a obiectivelor culturale internationale, dar si un obiectiv turistic si cultural preferat de numerosi turisti care ajung in Franta. Tinand cont de rolul jucat de Fontainebleau in istoria artei franceze si europene, prin scoala de aici, o vizita la Fontainebleau pare obligatorie pentru oricine.
Februarie 2008