De curand, Comisia de evaluare si selectie a Fondului Cultural National a ales revistele ce urmeaza sa beneficieze de sprijinul acestei institutii publice autonome create, dupa cum informeaza site-ul acesteia (www.afcn.ro), in 2005, pentru a oferi finantari proiectelor culturale in conditii de transparenta si competitivitate" (potrivit Ordonantei nr. 10/2005, sectiunea a 6-a).
Reprezentantii revistei "Contemporanul" sunt indignati de faptul ca printre cele 34 de reviste care vor beneficia de sprijinul FCN in 2006 (primul an in care sunt sprijinite publicatii romanesti de catre FCN) nu figureaza si "Contemporanul", care a implinit anul acesta 125 de ani de la infiintare si care face parte din patrimoniul spiritual al Romaniei.
Revista Contemporanul" a fost infiintata la 1881 de sotii Nadejde si Constantin Dobrogeanu Gherea, afirmandu-se, in timp, inclusiv in anii cand a fost continuata de avangardisti, ca una dintre cele mai prestigioase si competente publicatii. Dupa 1990 revista este condusa, cu subtitlul Ideea Europeana", de romancierul Nicolae Breban, autorul Buneivestiri".
Timp de mai bine de un secol, in paginile acestei prestigioase publicatii de cultura, politica si stiinta, au semnat personalitati ca, de pilda, Hortensia Papadat-Bengescu, Tudor Arghezi, Tudor Vianu, G. Calinescu, Nichita Stanescu, printre marii scriitori lansati de Contemporanul" aflandu-se Ana Blandiana, Andrei Plesu, Nicolae Manolescu s.a. La ora actuala, in paginile revistei Contemporanul" semneaza in mod constant o echipa de profesionisti de marca, cum ar fi, bunaoara, Gabriel Dimisianu, Alex Stefanescu, Nicolae Manolescu, Irina Cajal, Calin Caliman, Dana Duma, Adrian Mihalache, Dora Pavel, Irina Petras, Henri Zalis s.a., precum si colaboratori de inalta tinuta din lumea intreaga, intre care Matei Calinescu (SUA), Ion Vianu (Elvetia), Dumitru Tepeneag (Franta), Edward Sava (SUA), Nicolae Balota (Franta), S. Damian (Germania), Emil Ratiu (Italia), Madeleine Davidsohn, Shaul Carmel (Israel) s.a. Aceasta lista departe de a fi completa! demonstreaza cu asupra de masura inaltul grad de competitivitate, profesionalismul si caracterul european ale acestei reviste care se situeaza, conform sondajelor, printre primele reviste de cultura din tara si constituie, fara indoiala, o carte de vizita a culturii romanesti (pentru informatii suplimentare: www.ideeaeuropeana.ro).
Gestul Comisiei de evaluare si selectie a Fondului Cultural National de a omite de pe lista revistelor care vor beneficia de sprijinul acestei institutii infiintate de mai putin de un an, o veche si prestigioasa publicatie de cultura, politica si stiinta ca revista Contemporanul", constituie o sfidare la adresa tututor institutiilor nationale care fac parte din patrimoniul spiritual al Romaniei, se arata in comunicat.