Focul Viu este un fenomen natural care desi a primit o explicatie stiintifica, continua sa suscite imaginatia celor care il descopera, mergand in comuna buzoiana Lopatari. Genetic vorbind, Vocul Viu are la baza aceleasi procese telurice care au dat nastere si Vulcanilor Noroiosi, emanatiile de gaze naturale din pamant.
Diferenta este ca in primul caz, emanatiile sunt aprinse sau se aprind de la sine sub influenta presiunii si a fortei de frecare iar flacarile pot persista multa vreme sub cerul liber dand nastere unei imagini desprinse parca din povesti. Focul Viu se afla la 840 m altitudine, pe un deal de pe malul stang al Slanicului. Fenomenul se intalneste pe o suprafata de peste 25 m patrati, flacarile putand ajunge pana la 20 cm in inaltime. Este bine de stiut ca spectacolul oferit de natura nu este intotdeauna acelasi.
Ziua este mai putin spectaculos, dar dupa lasatul serii, lucrurile se schimba, flacarile prind mai multa viata si incep dansul fermecator. Intr-un astfel de cadru nu poti decat sa iti dai seama ca povestile si traditiile de oriunde din lume, despre fiinte (iele, varcolaci, uriasi) si fenomene supranaturale, au avut totusi o cauza bine inradacinata in concret. Focul Viu a fost un asttfel de lucru “impotriva firii”, pe care poporul a fost nevoit sa-l explice in propria maniera.
Focul Viu este, intr-adevar, un fenomen nemaintalnit pe teritoriul Europei, si care se mai produce doar in cateva locuri din Australia, Asia, Turcia si Statele Unite. Se ajunge aici folosind drumul de pe valea Slanicului, care porneste de pe DN2 de la Maracineni spre Sapoca (imediat inainte de a intra pe podul de peste Buzau), urmand ruta Beceni-Vintila Voda-Manzalesti-Lopatari-Terca.
Din sosea pana la “Focul Nestins” este mai putin de 1 km, dar drumul nu are marcaj turistic si devine accesibil numai camioanelor mari si tractoarelor forestiere. De aceea, cel mai bine ar fi sa folositi un GPS sau sa primiti indicatii din partea localnicilor pentru a ajunge pe jos.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.