Orasul Focsani, ca multe alte orase din Romania, a capatat in timpul regimului comunist o alta infatisare. Nicicum mai frumoasa, suportabila insa printr-o gospodarire destul de decenta in acea vreme si printr-un dram de noroc ca un numar de cladiri impunatoare sa scape totusi raziei comuniste.
Insa asa cum oricarui roman ii este dor de Cartierul Uranus din Bucuresti, de strada Antim amintita si in romanul Enigma Otiliei ori de Manastirea Vacaresti, focsanenilor le este dor de orasul lor, de orasul vechi, cel de dinaintea buldozerelor comuniste. Este orasul pe care cei mai in varsta l-au prins si despre care cei tineri au auzit povesti frumoase.
Cum a fost insa orasul vechi ?
Inainte de toate a fost un oras iubit de locuitorii lui. Firesc ar putea spune oricine, nicidecum pentru ca nu intotdeauna localnicii isi iubesc urbea sau satul. Nici altadata si mai ales astazi. Locuitorii de aici si-au pretuit insa mereu orasul si de aceea poate a aparut si un proiect inedit si inimos care incearca sa redea orasul de odinioara prin site-ul intitulat focsaniulvechi.ro
Site-ul include o galerie bogata de imagini care prezinta strazi, cladiri vechi, institutii ori surprind evenimente cu insemnatate istorica pentru oras si tara, dar si fotografii din albumele de familie ale localnicilor. Se contureaza astfel o atmosfera cu un trai tihnit, cu amprenta pedanteriei si elegantei de odinioara.
Astazi imaginea orasului Focsani nu este foarte cunoscuta. Locuit inca din timpul neoliticului, dovada a sapaturilor arheologice, atestat documentar pentru prima data la 30 ianuarie 1575, este orasul cu cel mai mare numar de biserici din Romania raportat la numarul de locuitori si un oras poate prea mic in raport cu numarul mare de personalitati pe care l-a dat. Cu un numar de 100.000 locuitori astazi si 25.000 in 1900, Focsaniul este locul unde s-au nascut sau au locuit : Anghel Saligny, Duiliu Zamfirescu, Gheorghe Tattarescu, arhitectul Ion Mincu, actrita Leopoldina Balanuta, acestea fiind doar cateva nume.
Proiectul materializat prin site-ul focsaniulvechi.ro descopera parfumul unui oras de altadata, un oras-targ cu case cochete si gradini cu verdeata, cladiri impunatoare intr-un amestec colorat cu pravaliile targovetilor romani, evrei, armeni si Biserica Domneasca ce strajuia centrul orasului si care nu a scapat nici ea buldozerelor. Toate aceste marturii ale unui trai bun trebuiau sa dispara si locul lor a fost luat de cladiri intr-o geometrie stramba in dezacord cu oamenii si natura insasi.
Din prezentarea proiectului am extras un fragment impresionant :
Angajatii de la IGO ( Intreprinderea de Gospodarie Oraseneasca), actualul CUP aveau obligatia de a poza fiecare casa care urma sa fie demolata de asa natura incat sa scoata in evidenta ca imobilul cu pricina este o maghernita, ceea ce s-a si intamplat (unghiuri imposibile, incadrari gaunoase, se poza cea mai urata parte a caselor). Mai mult, din ce stim noi, mai ales la casele monumentale care nu se daramau asa, cu una cu doua s-au falsificat pozele astfel incat cand acestea erau scoase pe hartie imobilele apareau cu crapaturi. Nu bagam mana in foc pentru aceasta versiune, dar de la comunisti te poti astepta la orice.
Focsaniulvechi.ro contine acum peste 700 de imagini incluse intr-o galerie structurata astfel: Strazi si Magazine, Focsaneni, Gradina publica, Teatrul Pastia, Evenimente, Palatul Municipal, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Gara Veche, Ateneul Pastia, Vedere Generala, Banci, Biserici, Busturi si Statui, Scoli, Case, Alte Institutii, Aspecte, Perioada comunista, Vitrinele Orasului.
Proiectul este dupa stiinta noastra singular in aceasta directie si dupa cum precizeaza initiatorii este special prin faptul ca s-a dorit redarea unei atmosfere, a vibratiei orasului asezat la granita Moldovei cu Tara Romaneasca.
Doamne, ce frumos a fost Focsaniul candva!! spun localnicii care vad pozele si consemneaza sustinatorii proiectului in paginile site-ului. La fel am spus si noi cand am vizitat paginile lui si am hotarat sa il prezentam cu gandul ca multi alti romani viseaza la orasele lor de altadata. Chiar daca au fost cateva care au scapat demolarilor, acestea fiind in special orasele din Transilvania, nu sunt putini cei care ar dori sa traiasca altfel in comunitatile lor. O vizita pe acest site va transpune intr-o lume de poveste din care va trebui insa sa iesiti in realitatea lumii de astazi.
imagini : focsaniulvechi.ro
G.P.
11 ianuarie 2012