Ar fi banal sa afirmi despre Florenta ca este unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. Mai intai, pentru ca o astfel de afirmatie contine o doza mare de subiectivism, dar si pentru ca ar trebui sa definim niste criterii dupa care am intocmi un clasament. Asa incat, vom prezenta orasul Florenta fara a-l eticheta in vreun fel. Concluzia o veti trage singuri dupa lectura articolului care, speram, va va determina sa-l (re)vizitati cat de curand.
Prima observatie legata de Florenta tine de inchegarea inteligenta a cladirilor sale si de excelenta lor conservare. Desi Florenta a adoptat mai multe stiluri arhitectonice, adesea acceptate in cheie proprie de interpretare, calatorul va sesiza un ce comun al cladirilor. Am aflat ca si pentru casele noi construite langa centrul vechi regulile de urbanism sunt stricte: regim de inaltime controlat, acoperis cu olane ori ferestre cu persiene vopsite in verde sau maro. Fara nicio exceptie!
Florenta are cateva muzee care rivalizeaza prin valoarea capodoperelor cu Luvrul ori cu giganticul muzeu al Vaticanului. Cine nu a auzit de Galeriile Uffizi, gazduite de palatul construit de Vasari in a doua jumatate a secolului al XVI-lea? Muzeul cuprinde 33 de sali, iar artistii sunt expusi cronologic. Printre pictorii pe care ii veti intalni la Uffizi se numara Giotto, Botticelli (Primavera), Leonardo da Vinci (Botezul lui Cristos), dar si o singura pictura semnata de catre fiul iubit al Florentei, Michelangelo: Tondo Doni.
La Galleria dell’Accademia, ne reintalnim cu operele lui Michelangelo. Aici este expusa celebra sculptura David, realizata de artist la varsta de 26 de ani.
O alta oprire importanta este in Piazza del Dumo, unde veti admira fatada colorata a catedralei, inainte de a intra si a de fi striviti de maretia ei. Cupola domului are si ea o istorie aparte, fiind construita in urma unui concurs strans cu miza mare: florentinii doreau sa aiba un edificiu grandios care sa fie vizibil chiar si de la departare.
Fata in fata cu catedrala se afla Baptiserul, cea mai veche constructie din Florenta, datata din secolul al XII-lea. Aici a functionat prima catedrala a orasului, insa constructia este inca functionala, ca toate cladirile vechi din oras. Ea atrage si azi privirea prin arhitectura sa si prin usile din bronz cu reprezentari biblice.
Palazzo Vecchio este una dintre resedintele familiei de Medici. Aici a functionat guvernul orasului, dupa ce familia de nobili a ales o alta resedinta. Palazzo Vecchio cuprinde un turn inalt de 94 de metri care accentueaza austeritatea exterioara a cladirii si aerul de cetate in miniatura al constructiei gotice.
Mergeti pe stradutele vechi si treceti raul Arno pe Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din Florenta, pe care se afla magazine si ateliere de bijuterii. Apoi, urcati in Piazza Michelangelo de unde veti avea o priveliste extraordinara asupra Florentei si a podurilor sale.
Reveniti in oras pe un alt pod, din apropierea Bibliotecii Nationale si odihniti-va in piata din fata Bisericii Santa Croce. Nu am epuizat toate atractiile Florentei, nici nu ne-am propus aceasta, dar speram ca am starnit pofta de explorare a acestui minunat oras.
O.D.
foto : O.D.
alte articole despre Florenta