Asezarea ar fi fost fondata in jurul anului 80 IdHr de catre Lucius Cornelius Sulla, si era initial un loc pentru soldatii veterani, ce ajunsesera la sfarsitului unei lungi cariere sub arme, si se retrageau aici. Iar numele vechi era Fluentia, ce va deveni mult mai tarziu Florentia.
Primul spectacol de opera atestat documentar? Dafne, cu un libret scris de Ottavio Rinuccini, muzica fiind compusa de Jacopo Corsi si Jacopo Peri (mai mare parte s-a pierdut). Spectacolul a fost prima data pus in scena in timpul Carnavalului din 1598, la Palazzo Corsi, in Florenta. Asa ca orasul intra in istorie ca locul unde s-a nascut opera asa cum o putem vedea si asculta astazi.
Sindromul Stendhal? Nu ar fi aparut poate in literatura de specialitate daca celebrul scriitor Henri Stendhal nu ar fi vizitat orasul Neapole si apoi Florenta, fiind impresionat de muzeele, lucrarile de arta si atmosfera florentina.
Carlo Collodi, creatorul lui Pinocchio, era originar din Florenta. Asa ca se poate spune ca cea mai cunoscuta marioneta este si ea florentina.
De ce reteta traditionala pentru paine intalnita aici nu include si sare? In secolul XII - sau cel putin asa spune legenda - in timpul conflictului cu Pisa, locuitorii orasului rival blocau transporturile cu sare, siguri ca astfel florentinii vor ceda mai repede intr-o eventuala batalie. Decat sa lupte pentru indepartarea boicotului, florentinii s-au adaptat si au inceput sa faca paine fara sare.
Cel mai vizitat obiectiv turistic din Florenta este cu siguranta Galleria degli Uffizi, cu peste un milion si jumatate de oaspeti in fiecare an.
Iar statuia cea mai cunoscuta este David de Michelangelo.
A fost nevoie de 140 de ani pentru ca celebrul Dom din Florenta sa fie gata. Chiar daca lucrarile au inceput oficial pe 8 septembrie 1296, abia pe 25 martie 1436 a fost gata catedrala. Si cele 463 de trepte, o proba de rezistenta pentru vizitatori.
Potrivit unor statistici sumare, aproximativ o treime din comorile artistice europene pot fi gasite in muzee si galerii din Florenta.
Cel mai vechi si cel mai cunoscut pod din Florenta este Ponte Vecchio, un monument extraordinar, care a fost la un pas de a fi distrus in al Doilea Razboi Mondial de trupele germane. Din fericire a supravietuit si poate fi vazut si astazi, in vreme ce majoritatea vechilor poduri au fost aruncate in aer.
Incepand din secolul al XIII-lea si pana in secolul XVIII cei care trecea prin fata Domului puteau vedea intr-un spatiu special mai multi lei, deveniti repede mai putin o atractie exotica pentru florentini si mai mult un simbol al fortei si dorintei de independenta. De altfel in Ponte Vecchio veti intalni adesea acest simbol in special in arhitectura vechilor edificii.
Vreti un alt fel de pinacoteca? Coridorul Vasari a fost construit in 1565, facand legatura intre Palazzo della Signoria, fosta resedinta a familiei Medici, la Palazzo Pitti, cu o oprire la Galeria Uffizi. A fost multa vreme folosit si transformat ulterior in galeria de arta, si chiar daca este
astazi greu de vizitat, fiind necesara o programare prealabila, este cu adevarat o experienta memorabila si un reper esential pe harta Florentei.
Iar pentru cei care vor un muzeu neobisnuit in Florenta acesta este cu siguranta Museo Salvatore Ferragamo, cu cele peste 10 000 de perechi de pantofi din colectiile sale, unele dintre ele prea putin practice, dar cu siguranta originale.
Anual in Florenta vin peste 10 milioane de turisti.
imagini: artLine.ro