Metaforic vorbind Flensburg se afla cam pe unde se agata harta Germaniei in cui, adica este cel mai nordic oras din tara sa. In secolul al XVI-lea era un centru comercial important si dispunea de o flota alcatuita din circa 200 de vase. Poarta de nord a localitatii, “Nordertor”, ce dateaza din 1595, este un simbol care aminteste turistilor de acele vremuri prospere.
Daca te intereseaza sa cunosti si mai in detaliu trecutul localitatii mergi la Museumsberg Flensburg, unde sunt expuse majoritatea artefactelor descoperite in zona. Intrarea este gratuita in fiecare zi de vineri iar luni este inchis.
Pe langa acesta, sunt si alte obiective la care merita sa ajungi intr-o plimbare pe jos. Muzeul transportului maritim este fascinant, la fel si biserica Marienkirche, cu altarul sau renascentist, cu sculpturile si scena “Cina cea de taina” zugravita in 1598. In apropiere se afla si biserica Sf. Duh (Heilig-Geist-Kirche) care deserveste comunitatea daneza a orasului de la sfarsitul veacului al XVI-lea. Alte lacase de cult interesante sunt Nikolaikirche si Johanniskirche.
Flensburg are un centru vechi bine conservat, cu multe lucruri ratacite parca din epocile trecute. Reprezentativa este linia de cladiri care merge de-a lungul tarmului marii. Trei dintre cele patru nuclee vechi se gasesc pe aceasta axa care merge de la nord la sud.
Multa lume din Danemarca si celelalte tari nordice se indreapta spre Flensburg, insa, doar pentru shopping. Pe langa numeroasele magazine care marginesc strazile pietonale Holm si Grobe Strabe, si pe langa noul spatiu comercial Flensburg Galerie, exista un centru comercial la numai 2 km de oras: Fordepark. Diferentele de preturi intre Danemarca si Germania sunt cu siguranta de partea danezilor.
Tot in afara urbei, la 9 km de localitate, veti intalni un castel cu turnuri masive. Schloss Glucksburg a fost construit pe o baza de granit intre anii 1582-1587. Viziteaza capela spectaculoasa a castelului, Saal Roter (Sala Rosie) cu boltile sale joase si valoroasa colectie de tapiserii de Bruxelles din secolul al XVIII-lea.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro