"Ne-am obligat ca in cel mult 90 de zile sa scoatem si normele de aplicare, pentru ca exista deja firme interesate sa concesioneze monumente istorice", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, citat de Mediafax.
Guvernul a adoptat in cea mai recenta sedinta o Ordonanta privind concesionarea monumentelor istorice, care va permite trecerea unora dintre acestea in administrare si folosinta privata. Astfel, orice persoana fizica sau juridica de drept privat, romana ori straina, firma sau societate, poate concesiona un monument istoric, in schimbul unei redevente.
Totusi, Delia Mucica, secretar general al MCC, a spus ca, spre deosebire de modul in care se realizeaza concesionarea de obicei, in cazul concesionarii monumentelor istorice, "nu valoarea redeventei primeaza".
"Exista interes pentru concesionarea Centrului Istoric al municipiului Bucuresti", a precizat Virgil Nitulescu, secretar de stat pe probleme de patrimoniu.
Concesionare... transparenta
Potrivit actului normativ, principiile dupa care se va realiza concesionarea sunt: transparenta, tratamentul egal pentru toti ofertantii, proportionalitatea, nediscriminarea, libera concurenta. Actul normativ nu stabileste insa criteriile si conditiile in care se va face retrocedarea.
Totusi, potrivit Deliei Mucica, prima conditie va fi legata de valoarea investitiilor pe care concesionarul intentioneaza sa le faca pentru restaurarea monumentului istoric concesionat, cea de-a doua conditie referindu-se la pastrarea destinatiei respectivului monument istoric si mentinerea lor in circuitul turistic. "Nu cerem sa se faca sute de muzee, dar vrem sa se asigure un acces public la respectivul monument, respectiv spatii de cazare, centre de rezidenta, spatii de expunere", a spus Mucica. MCC nu are in momentul de fata o estimare a numarului de monumente istorice care vor fi supuse concesionarii si nici a obiectivelor care vor fi date in administrare. Totusi, potrivit oficialilor MCC, nu vor fi supuse concesionarii lacasele de cult, monumentele de for public si monumente istorice care au in momentul de fata utilizari de natura, de genul muzee.
Mai mult, potrivit Deliei Mucica, mare parte din monumentele istorice care ar putea fi concesionate nu sunt in proprietatea statului, ci a autoritatilor locale. "Disponibilitatea autoritatilor locale de a demara procedurile de concesionare a monumentelor istorice este a lor si numai a lor. Noi am creat cadrul legal pentru o infuzie de capital", a precizat Mucica.
Totusi, potrivit secretarului de stat Virgil Nitulescu, in momentul de fata, exista interes pentru concesionarea centrului istoric al municipiului Bucuresti, unde s-au anuntat potentiali gestionari ai unor cladiri din respectiva zona.