Localizare si cadru natural
Marginita de Norvegia (nord), Suedia si Golful Botnic (vest), Golful Finlandei (sud-est) si Marea Baltica (sud-vest), Finlanda este o tara nordica in componenta careia intra aproximativ 60.000 de lacuri, motiv pentru care mai este metaforic numita "Tara celor o mie de lacuri" sau "Suomi". Cele mai importante sunt Saimaa, Inari, si Paijanne.
Arhipelagul Ahvenanmaa se afla in sud-vestul Finlandei si contine 6.500 de insule. Mare parte din geografia Finlandei se explica prin Era Glaciara. Ghetarii au durat mai mult in Finoscandia decat in restul Europei. Eroziunea produsa de acestia au lasat peisajul ses, cu dealuri si foarte putini munti. Tara este alcatuita din podisuri cu altitudini medii de 120-170 m. Tinuturile deluroase sunt mai proeminente in nord, iar muntii se afla in nord-vestul extrem.
Peisajul Finlandei este acoperit cu paduri dese de conifere, dealuri line si este completat de un labirint de lacuri si golfuri. Climatul Finlandei este mai putin aspru decat se crede. Un mic strat de zapada acopera pamantul in sud pentru 4-5 luni pe an si pentru 7 luni in nord. Principalele rauri ale Finlandei sunt Tornio, Muonio, Kemi si Oulu, ultimul navigabil de mari ambarcatiuni.
Mare parte din teritoriul tarii este teren virgin, si cuprinde 37 de parcuri nationale. Extrema nordica a Finlandei, ce se intinde de-a lungul Cercului Arctic, este cunoscuta sub numele de Laponia.
Laponia este atat de nordic amplasata, incat aurora boreala se vede in mod regulat pe timp de toamna, iarna si primavara. In cel mai nordic punct al Finlandei, in perioada solstitiului de vara, soarele nu apune timp de 73 de zile. Cel mai inalt varf muntos, Halti la 1.324 m, se gaseste in nordul extrem al Laponiei, pe frontiera cu Norvegia.
Populatie
Finlanda avea in 1994 o populatie care depasea putin cefra de 5 milioane de locuitori. Mai mult de doua treimi din populatie traieste in treimea sudica a tarii. Populatia Finlandei este una scandinavo-baltica. Aproximativ 60% din populatie este urbana. Finlandeza si Suedeza sunt limbile oficiale. Finlandeza este o limba fino-ugrica. Finlandeza este vorbita de 92% din populatie. Cei ce vorbesc suedeza traiesc in special in regiunile de sud-vest, in insulele Lland. Sami vorbesc sameza (lapona), un dialect al finlandezei.
Finlanda are un mare respect pentru cultura si civilizatie. Se stie despre finlandezi ca inregistreaza un numar record, raportat la ponderea populatiei, a cititorilor de ziare si vizitatori ai muzeelor si galeriilor nationale.
Topul oraselor de vizitat
Finlanda este considerata a fi tara lui Mos Craciun, care ar trai in nordul Laponiei. Rovaniemi este o importanta statiune turistica si de sporturi de iarna situata chiar pe Cercul Polar de Nord. Este cel mai nordic punct din Finlanda unde poti ajunge numai cu trenul. Acest oras mai este numit si capitala regiunii Laponia dar mai este numit si Resedinta lui Mos Craciun sau orasul Craciunului.
Capitala Helsinki este situata intr-o peninsula din golful Finlandei, fondata in secolul XVII de suedezi si a devenit capitala Republicii Finlandeze in 1918. Este un oras cu o urbanitica moderna, un important port si centru industrial. Alte orase principale sunt: Helsinki, Tampere, Turku, Lahti, Oulu, Koupio, Lappen-Ranta, Kemi, Povaniemi, Rauma, Mikkeli, Vaasa, Ieonsuu. Croazierele comerciale intre marile orase de coasta si porturi ale Regiunii Baltice, inclusiv Helsinki, Turku, Tallinn, Stockholm si Travemunde, joaca un rol important in turismul local.
Personalitati
Cel mai cunoscut sculptor finlandez al secolului trecut a fost Waino Aaltonen, celebru pentru busturile si sculpturile sale monumentale. Arhitectura finlandeza este celebra in lume. Printre cei mai mari arhitecti finlandezi de anvergura internationala se numara si Eliel Saarinen, respectiv, fiul acestuia, Eero. Prima opera muzicala finlandeza a fost scrisa de compozitorul Fredrik Pacius in 1852. Tot el a scris si muzica poemului Maamme/Vart land (Tara noastra), imnul national al Finlandei.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.