Finlanda, tara din nord-estul Europei, este o destinatie preferata pentru turistii care isi doresc sa descopere in timpul vacantei o alta lume, si nu pur si simplu sa bifeze pe lista o noua tara. Finlanda, cu cele patru anotimpuri si privelisti unice, ofera oricui cate ceva, de la cei care isi petrec vara in Helsinki la cei care ajung aici pentru partiile de ski din Lapland sau doresc doar sa se bucure de linistea maiestuoasa a tinuturilor nordice.
Daca in timpul iernii puteti sa schiati, sa va plimbati cu o sanie trasa de reni sau, asa cum spune traditia locului - inspirat sustinuta de turism - sa il intalniti pe Mos Craciun, in timpul verii puteti descoperi orasele finlandeze, sa va plimbati si sa faceti excursii in munti, sa descoperiti macar unul din zecile de mii de lacuri sau sa profitati de sauna traditionala din cabanele pierdute in imensitatea nordica. In afara tarii cu paduri vaste si mii de lacuri, separate de mici portiuni de pamant, in general regiuni urbane sau destinate agriculturii, Marea Baltica, cu nenumaratele arhipelaguri, este un loc unde puteti pescui - daca aveti aceasta pasiune - sau va puteti plimba cu barca. Spre deosebire de alte tari scandinave nivelul de viata din Finlanda este foarte ridicat, turistii se bucura de cazare de cea mai buna calitate, iar sistemul de telecomunicatii este excelent. Asa ca Finlanda este potrivita atat celor care isi doresc izolarea, cat si celor care vor sa aiba o vacanta plina de evenimente, in care sa nu iasa nici o clipa din ritmul trepidant al vietii cotidiene.
Cu o suprafata de 338.000 km patrati, Finlanda este a saptea tara ca marime din Europa, fiind situata intre Suedia si Rusia. Golful Finlandei separa partea de sud a tarii de Estonia, iar in nord Norvegia separa Finlanda de Marea Barents. Doua treimi din Finlanda sunt acoperite de paduri, o treime aflandu-se la nord de Cercul Arctic. Flora este deosebit de variata, mai ales in perioada calda (mai - septembrie), iar printre cele mai intalnite animale se numara vulpile, lincsii, lemingii, aricii, elanii, dar si diverse specii de pasari. Climatul este variat, temperatura medie fiind de - 3 grade Celsius in Ianuarie (la Helsinki) si 20 de grade Celsius in Iulie. Lunile de vara sunt in general calde, dar noptile pot fi reci. Iar mai ales iarna, cand totul este acoperit de zapada, ar fi bine sa va imbracati serios.
Este una dintre tarile europene cu cel mai frumos si mai vast peisaj, neatins de industrializare. Chiar daca poarta numele romantic de "tara celor o mie de lacuri", in fapt Finlanda are mult mai multe, 187.888 mai exact, dupa ultimele numaratori. Acestea formeaza un adevarat labirint, cu numeroase insule, golfuri, fiind legate de lacuri si canale care ofera nu doar imagini frumoase, dar si ocazii pentru drumetii de neuitat.
Intre iunie si august, in perioada calda, puteti inota in unele lacuri sau va puteti plimba cu barca. In timpul iernii aceste lacurile inghetate sunt perfecte pentru patinaj. Daca nu vreti sa va plimbati pe apa, o puteti face prin vastele paduri, care acopera o buna parte a tarii. Cei mai intalniti sunt mestecenii, pinii si molizii.
ISTORIC
Marea realizarea a Finlandei a fost ca a reusit sa depaseasca toate infruntarile din cursul zbuciumatei sale istorii, dar a reusit sa se dezvolte chiar impotriva principalelor handicapuri - climatul aspru, izolarea culturala, agresiunile externe. Geografic, chiar daca se afla la limita nordica a Europei, a trebuit sa se confrunte cu doua mari puteri vecine - Suedia si mai ales Rusia, care au influentat dezvoltarea Finlandei.
Primele marturii scrise atesta ca in secolul XI Finlanda a fost cucerita de Suedia, care a guvernat tara timp de 600 de ani, introducand in aceasta perioada si crestinismul. Paradoxal sau nu, cucerirea de catre Suedia a dus la o rapida dezvoltarea a Finlandei, care si-a castigat astfel un loc important intre natiunile europene prin evolutia culturala, economica si politica. Un mare succes a fost faptul ca in pofida dominatiei suedeze finlandezii si-au pastrat propria limba.
Finlanda s-a implicat datorita Suediei in politica europeana, mai ales cand teritoriul tarii a devenit campul de lupta intre Suedia si Rusia. De-a lungul secolelor Rusia a exercitat o presiune constanta si puternica asupra Finlandei, ajungand sa o cucereasca si sa o integreze in Imperiul Tarist, din 1809 pana in 1917.
Pana in secolul XIX, la fel ca multe alte natiuni europene, Finlanda era un stat vasal, fara o istorie sau cultura proprii. Dar dupa ce poporul finlandez a devenit constient de caracteristicile sale, a fost doar o chestiune de timp pana cand tara sa isi afirme independenta in 1917. Si a facut aceasta in pofida unei foarte active minoritati suedeze, tensiunile dintre cele doua natiuni fiind treptat rezolvate abia in secolul XX. In 1987 Finlanda a sarbatorit implinirea a 70 de ani de la castigarea independentei. Aceasta a fost amenintata la inceput de un sangeros razboi civil, intre stanga si dreapta, iar o victorie a "rosilor" ar fi dus la integrarea definitiva a tarii in Uniunea Sovietica. Chiar daca acest lucru nu s-a intamplat, tensiunile dintre cele doua tabere s-au pastrat, ceea ce explica de ce ulterior comunismul si fascismul au fost mai bine reprezentate in Finlanda decat in alte democratii occidentale. Dar aceste experimente extreme nu au putut distruge democratia finlandeza, care s-a instaurat definitiv.
Cea mai grava amenintare la adresa Finlandei a fost atacarea tarii de catre Uniunea Sovietica in timpul celui de al doilea razboi mondial, cand in pofida rezistentei finlandezii au fost infranti de doua ori, existand pericolul ca tara sa devina membru a URSS. Finlanda a fost astfel nevoita sa isi pastreze neutralitatea in timpul razboiului pentru a ramane un stat independent. In perioada postbelica Finlanda a revenit pe scena europeana ca o putere economica in continua dezvoltare, dublata de un sistem de protectie sociala invidiat, totul pe fondul unei democratii functionale.
In prezent Finlanda are o populatie de circa cinci milioane de locuitori. Moneda nationala este
ECONOMIE
Este o putere economica, adepta a pietei libere. Sectoarele economice cel mai bine dezvoltate sunt productia de marfuri si exportul, in principat de lemn si metal. Comertul este deosebit de important, reprezentand cam o treime din produsul national brut. Finlanda este nevoita sa importe anumite materiale si resurse, mai ales pentru industrie si pentru producerea de energie. Tara si-a revenit relativ repede dupa criza de la inceputul anilor '90, cand in special datorita incetarii schimburilor cu Uniunea Sovietica a traversat o perioada dificila. Din ianuarie 1995 este membra a Uniunii Europene. Cea mai mare problema in acest moment o reprezinta cota ridicata a somajului.
FINLANDEZA
Finlandeza este o limba diferita de cele indo-europeene, facand parte din grupul de limbi fin-ugrice, alaturi de estoniana sau maghiara. Nu veti avea insa probleme, pentru ca majoritatea finlandezilor cunoscut cel putin inca o limba straina, de regula engleza - care joaca rolul de limba neoficiala - iar multi sunt adevarati poligloti. Suedeza este cea de a doua limba oficiala, iar in orase si centrele turistice veti auzi si germana, franceza sau rusa. Chiar daca finlandezii par initial destul de rezervati, stiu sa isi intampine oaspetii cu multa afectiune pentru a le oferi un concediu de neuitat.
Poate ca nu este de mirare datorita atentiei acordate educatiei in Finlanda, ca este si tara cu cel mai mic numar de analfabeti. Prima Universitate a aparut in 1640, cand a fost fondata Academia Regala din Turku, in perioada in care tara se gasea sub dominatie suedeza. Ulterior au fost infiintate alte 20 de universitati, majoritatea de stat.
ARTA CULINARA
In ultimul timp bucataria traditionala finlandeza a revenit in forta, fiind foarte apreciata atat de localnici, cat si de turisti, datorita prospetimii ingredientelor si mai ales a combinatiilor indraznete. Peste este omniprezent in meniuri, ceea ce nu este deloc ciudat pentru o tara cu mii de lacuri si acces la mare. In afara pestelui se mananca mult ciuperci si diverse fructe de padure. In majoritatea restaurantelor veti gasi meniuri traditionale, dar si imprumuturi din alte culturi. Mai ales la Helsinki se gaseste cam orice, de la bucataria chineza la cea turca.
Se consuma si carne, orz, secara, ovaz. In trecut leguma predominanta era gulia, astazi inlocuita de cartofi. Multe dintre felurile traditionale au puternice influente suedeze, germane si rusesti, chiar daca un cunoscator va observa diferentele.
Printre cele mai populare feluri traditionale se numara : placinta Karelian, Mykyrokka (o supa cu sange si faina de secara, cartofi, ceapa, carne grasa si maruntaie), Kalakukko (un peste copt intr-un invelis din aluat de paine, din grau sau secara, in care se mai pune carne de porc foarte grasa si sunca, totul bagat la cuptor cateva ore), herring marinat ; pestele afumat ; sunca afumata ; Poronkaristys (un clasic, friptura de ren, condimentata cu sare si piper) ; vanat ; Lihapullat (chiftele finlandeze) ; Joulupoyta (meniul servit de Craciun, care include sunca, peste, cartofi, sosuri, legume, herring) ; Rossypottu (o friptura de porc, cu garnitura de cartofi si un ingredient special, rossy, o budinca putin legata de sange, bere, faina de secara si mirodenii) ; painea de secara sau grau ; Mammi (un desert pascal traditional, o fiertura din malt, coapta la cuptor, de culoare cafeniu inchis) ; supe de fructe (amestecuri de fructe de padure si faina de cartofi, cu lapte si zahar).
Dintre bauturile cele mai populare amintim Glogi (un vin traditional, intalnit in tarile nordice, amestec de vin, mirodenii si alcool tare, incalzite fara fierbere) ; Koskenkorva (o bautura foarte tare, asemanatoare cu vodka) sau Sahti (berea traditionala finlandeza)
PRINCIPALELE ATRACTII TURISTICE
Helsinki : considerat capitala economica a Scandinaviei, datorita prezentei a numeroase firme internationale, precum Nokia sau Laponia Jewellery, este un oras atragator si pentru turisti, o imbinare de cultura urbana, modernism si traditie. Initial, orasul de pe coasta de sud a Finlandei a fost un mic oras pescaresc, fiind modernizat in 1812, in timpul stapanii rusesti. Carl Engel - un arhitect german - a fost chemat la Helsinki, cerandu-i-se sa realizeze un nou plan al orasului. A fost o initiativa inspirata, multe dintre cele mai importante cladiri ale orasului fiind create de Engel. Printre ele se numara si Catedrala de Tuomionkirkko, un amestec de renastere gotica si biserica ortodoxa rusa, chiar daca astazi este biserica luterana. In timpul celui de al doilea razboi mondial orasul a fost bombardat in repetate randuri de aviatia sovietica.
Mii de turisti din intreaga lume ajung astazi in Helsinki, atrasi atat de frumusetea orasului, cat si de viata de noapte - unele cluburi si baruri, precum The Ice Bar sau DTM sunt deja celebre - sau de magazinele din oras. Altii viziteaza obiectivele turistice si caldirile istorice, precum Suomenlinna. Pentru cumparaturi veti gasi magazine de toate felurile, de la inalta tehnologie la maruntisuri, dar preturile s-ar putea sa vi se para cam mari. In afara magazinelor se gasesc si numeroase piete in aer liber, deschise in timpul verii in oras, unde veti gasi de toate, de la antichitati la produse high-tech. In total, orasul are peste un milion de locuitori.
Turku : capitala Finlandei in trecut, dar dupa 1812 si-a pierdut aceasta calitate. Dupa un incendiu devastator care a avut loc in 1828 intregul oras a trebuit reconstruit pana la frumusetea de astazi, dezvoltandu-se rapid. Considerat inca de multi finlandezi ca adevarata capitala a tarii, este si locul unde a fost deschisa prima universitate din istoria tarii. Mai mult, aici veti gasi atat restaurante rafinate, cat si cluburi sau localuri de noapte. In afara acestora puteti vizita numeroasele muzee, care povestesc istoria stralucitoare si in acelasi timp tragica a orasului. Castelul Turku si Catedrala, datand din secolul XIII, nu trebuie ratate sub nici un pretext. In Catedrala veti gasi si Muzeul de Istorie, fascinant pentru cei care vor sa descopere trecutul Finlandei.
O alta traditie spune ca Turku este orasul de Craciun al Finlandei. In fiecare an, pret de cateva saptamani, Mos Craciun devine adevaratul stapan al orasului, avand loc numeroase petreceri, spectacole si manifestari specifice. Datorita locatiei puteti ajunge cu usurinta la malul marii, unde veti vedea micile sate, ce par neschimbate de sute de ani.
Savonlinna : situat intr-o regiune de lacuri, are in jur de 30.000 locuitori. Orasul a fost construit pe trei insule distincte, unite de poduri. In afara privelistii naturale superbe, principala atractie turistica este cu siguranta Castelul Sf Olaf. Impresionanta fortareata a fost construita in 1475 de Erik Axelsson Tott, servind la respingerea atacurilor venite din est si la controlarea regiunii Savo de catre Suedia. Ansamblul este compus dintr-un castel principal cu trei turnuri si un sant cu zid pentru protectie, cu turnuri de observare. Castelul a fost reconstruit si modificat in repetate randuri, mai intai in perioada administratiei suedeze, apoi, in 1743, a devenit fortareata. Este una dintre cele mai importante atractii turistice din Finlanda, avand in interior un restaurant si mai multe Sali pentru festivitati.
Aici are loc anual si Festivalul de Opera Savonlinna, in luna iulie, si Festivalul de Balet Savonlinna, in luna iunie.
Espoo : este cel de-al doilea oras ca marime al tarii si are o structura urbana destul de originala. Este impartit in cinci centre distincte, fiecare de marimea unui oras finlandez obisnuit, cu retele de transporturi de buna calitate, un parc national (Parcul National Nuuksio) si numeroase magazine si restaurante. Cel mai cunoscut cartier este Tapiola, un adevarat oras-gradina, in care locuitorii, natura si arhitectura se imbina armonios. Acest oras "high-tech" situat la mica distanta de Helsinki, gazduieste numeroase muzee si festivaluri, precum Festivalul de Jazz din aprilie si Festivalul International de Film Espoo Cine.
Rovaniemi : febra aurului a atras la inceputul secolului XIX numerosi aventurieri in acest oras, ceea ce a dus la o crestere economica rapida, iar Rovaniemi a devenit in scurt timp capitala provinciei Lapland. Cladirile moderne sunt imprejmuite de o regiune naturala si superba de salbaticie arctica. Este si un centru universitar, cu cateva muzee si regiune unde puteti face excursii sau puteti schia. Orasul a fost complet distrus in al doilea razboi mondial, fiind reconstruit integral. Cei care doresc pot vizia Ranua, unde vor gasi o gradina zoologica sau Parcul lui Mos Craciun, unde il vor intalni chiar pe Mos Craciun, pentru a intelege pentru totdeauna ca acesta exista in realitate.
Vaasa : dupa ce aproape intregul oras, construit din lemn, a fost distrus intr-un devastator incendiu in 1852, Vaasa a fost reconstruit la cativa km de locatia originala. Proiectul a fost realizat de arhitectul Setterberg, care a propus in proiect special pentru eventualitatea unui alt incendiu : strazi largi si lungi, cladirile impartite pe zone. Din vechiul oras au mai ramas clopotnita si ruinele primariei, astazi obiectiv turistic. In 1918 Vaasa a fost capitala tarii pentru scurt timp. Situat in apropierea marii, ofera o priveliste superba in partea portului, dar si nu mai putin de 11 muzee, precum si un urias parc de distractii, Wasalandia, pentru cei care vor sa se relaxeze.
Porvo : in prezent Porvo este un oras infloritor, cu o puternica industrie in dezvoltare, si in acelasi timp aproape cel mai vechi oras al tarii. In afara cladirilor mdoerne s-a pastrat un centru medieval, foarte bine restaurat, cu strazi inguste si depozite colorate in rosu, care se intind de-a lungul raului. Si aici se gasesc muzee importante, cum este Johan Ludvig Runeberg dedicat poetului national al Finlandei.
Mikkeli : este locul unde trebuie sa ajungeti daca doriti sa va bucurati pur si simplu de fumusetea peisajelor finlandeze. Dar nici orasul nu este usor de trecut cu vederea, avand cateva muzee impresionante si fiind un excelent punct de pornire pentru frumoase excursii care va vor duce la lacurile din jur. Aici are loc unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica clasica din Finlanda si foarte des au loc in oras sau in imprejurimi concerte.
Este si un oras cu o istorie fascinanta, in timpul celui de al doilea razboi mondial fiind cartierul general al armatei finlandeze, fiind si astazi plin de cladiri din aceasta perioada, dar si cazarme sau tunuri, pastrate ca monumente. Aici trebuie sa vizitati Turnul de Observare (Naisvuoren nakotorni) si Muzeul Militar (Paamajamuseo).
Tampere : este cel mai mare oras din tarile nordice de pe continent, cu o populatie de peste 200.000 locuitori. Fondat in 1779 pe Tammerkoski Rapids, intr-una dintre cele mai frumoase regiuni din intreaga Islanda, s-a dezvoltat rapid, devenind in secolul XIX cel mai important centru industrial al tarii. Si astazi mai puteti vedea locul unde se gasea Tampella-Finlayson in secolul XIX. In prezent aceste zone industriale au fost refacute si aduse la zi, functionand la capacitate maxima. Tot aici veti gasi si mici restaurante, Sali de sport si fitness, Muzeul Vapriikki si Muzeul Central al Muncii.
Tampere este si un important centru universitar, iar in afara celor doua universitati mai exista si numeroase alte institutii de invatamant. Este in acelasi timp si un important centru cultural al Finlandei, cu numeroase teatre si spectacole diverse, de la muzica si literatura la arta plastica.
Odata ajusi aici nu trebuie sa ratati Piata Centrala (Pyynikki Ridge), Catedrala (Pispala), Turnul de Observare Pyynikki si Nasinneula.
Kokkola : este destinatia perfecta pentru cei care isi doresc sa descopere magia istoriei finlandeze, fiind un mic orasel de stil vechi, situat pe coasta Golfului Bothnia. O plimbare prin centrul orasului va va aduce cu cel putin un secol in trecut, impresie la care contribuie si muzeele locale, cu piese deosebite.
Tankar, insula cu far aflata la mica distanta, va invita la o aventura de neuitat in Golful Bothnia. Insula a servit ca baza pentru pescari si vanatorii de foci de-a lungul timpului, si chiar si astazi se mai pastreaza cateva dintre locuintele acestora, devenite mici piese de muzeu.
CUMPARATURI
Veti gasi in Finlanda cam orice, de la mancare, blanuri, haine, mobilier, jucarii, bauturi, locale sau de import. Produsele autohtone sunt foarte apreciate si exportate in intreaga lume. Nu veti gasi nici o localitate, oricat de mica, unde sa nu existe cel putin un magazin de calitate.
Intre altele, hainele si textilele traditionale variaza ca pret si calitate, fiind vandute de regula in magazine de suveniruri si magazine specializate. In afara acestora puteti gasi haine moderne pe toate gusturile. Cea mai cunoscuta marca de textile este Marimekko, foarte colorate si specifice tarii. Marimekko Corporation este o companie producatoare de textile si imbracaminte, infiintata in 1951 si foarte apreciat si astazi, care realizeaza in afara de haine si decoratiuni interioare sau accesorii.
In afara hainelor veti gasi si sticla sau ceramica, de la piese obisnuite la unicate create de artisti faimosi. Cele mai cunoscute fabrici sunt Arabia (ceramica si portelanuri), Nuutajarvi, Iittala si Riihimaki (sticla). Produsele acestora pot fi gasite in intreaga tara, iar in magazinele si galeriile din Helsinki se gasesc adesea piese deosebite, realizate de designeri precum Alvar Aalto, Stefan Lindfors sau Kaj Frank, colaboratori ai companiei Arabia.
Productia de bijuterii nu este cu nimic mai prejos, incluzand atat seria "Kalevala", bazata pe ornamente si teme vechi de secole, cat si modele moderne, in aur si argint. Kalevala Koru este marca distinctiva pentru bijuteriile din bronz, argint si aur, realizate conform vechii traditii a sagai nationale, Kalevala. Multe dintre modele dateaza din perioada vikinga, avand o vechime de 1000 de ani, dar altele sunt chiar mai vechi. Toate sunt copii, variatiuni sau combinatii ale originalelor, realizate in colaborare cu echipe de arheologi.
Veti mai gasi si mobilier, jucarii, produse electro-casnice, specialitati culinare si alcoolice locale, pe scurt, orice veti dori.