Cladirea Muzeului National de Arta al Romaniei este clasata ca monument istoric si este, impreuna cu celelalte cladiri din vecinatate – Ateneul Roman, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Kretzulescu - o emblema a Capitalei Romaniei.
Edificiul este parte componenta a fostului Palat Regal, cladit initial dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, intre anii 1882-1885 si refacut, dupa distrugerea din 1927, intre anii 1935-1937, dupa planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu.
Corpul Central al Muzeului National de Arta al Romaniei a fost inclus, in anul 2006, in Proiectul ”Reabilitarea monumentelor istorice din Romania”, finantat printr-un credit extern acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Proiectul a fost implementat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, prin Unitatea de Management a Proiectului, valoarea investitiei fiind de 15.820.508 Euro, fara TVA. Lucrarile au inceput in august 2009, investitia fiind finalizata la termen, in conditii stricte de calitate, in acord cu valoarea arhitecturala si istorica a edificiului.
In afara lucrarilor complexe de consolidare a cladirii, au fost restaurate si reamenajate spatii reprezentative prin semnificatia lor istorica - Sala Tronului, Salonul de ceai si Sufrageria – spatii ample de expunere muzeala, spatii de cercetare si restaurare a lucrarilor de arta, depozite pentru colectiile de arta, spatii pentru receptii de nivel inalt.
Dupa finalizarea lucrarilor de consolidare si restaurare, specialistii Muzeului National de Arta al Romaniei vor incepe amenajarea muzeala, astfel incat edificiul sa fie redeschis publicului.