Peste 40 de tineri actori, absolventi ai facultatilor de teatru din toata tara, au participat la Mangalia la cea de-a noua editie a Galei Tanarului Actor „HOP!”, care s-a incheiat luni seara, dupa patru zile de concurs. Majoritatea laureatilor Galei sunt absolventi ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) din Bucuresti.
Cea mai buna actrita, care a primit un premiu in valoare de 2.500 de lei, a fost desemnata Silviana Visan, cel mai bun actor - Toni Tecuceanu (care a primit aceeasi suma), cel mai bun spectacol (4.000 de lei) - „Mainilor Tale”, dupa Federico Garcia Lorca, interpretat de actorii Marin Grigore, Sorana Huidan si Mihaela Serban. Premiul „Timica”, dar si Premiul „Sica Alexandrescu” i-au revenit lui Bogdan Saratean.
Silviana Visan, care a jucat in „Sudorita” Ecaterinei Oproiu, este absolventa a UNATC Bucuresti, iar Toni Tecuceanu a terminat, in 2004, Facultatea Hyperion, sectia Arta Actorului.
De altfel, „Groparul” sau, dupa o idee de Vasile Leac, dar si proba obligatorie dupa „Ghidul Nesimtitului”, a intrunit si voturile publicului, care, pentru prima oara, si-a putut vota preferatii. Castigatorii sectiunii grup, dar si Bogdan Ioan Saratean sunt toti absolventi ai UNATC.
Conflict intre generatii
Actuala editie a Galei a reprezentat, pentru cei mai multi dintre „obisnuitii” manifestarii, un dus rece, un amestec de talent si trivialitati gratuite, un conflict „intre generatii” intre scoala veche a teatrului clasic si noul teatrului underground, proclamat de tinerii actori.
La intalnirea pe care au avut-o in ziua dinaintea acordarii premiilor, cele doua generatii si-au impus punctul de vedere: „Este o disputa intre generatii, cand va aud criticand, parca il aud pe tatal meu”, a glumit George Constantinescu, un tanar concurent.
„Ideea este ca nu trebuie sa negam fenomenul underground, dar, pe de alta parte, publicul vrea si „clasic””, a adaugat el. „Este evident o moda, aceste injuraturi pe scena teatrului nu vor rezista in timp. Destinul modei este acela de a avea un caracter efemer”, crede directorul Galei, regizorul Cornel Todea.
Opt cuvinte din zece au facut referire la organele genitale
Folosirea abuziva „ca o mare noutate straveche”, a unui vocabular in care, din zece cuvinte, opt fac referire la organele genitale in variate formule a deranjat criticii, juriul si, aproape in egala masura, publicul.
„Unul dintre cele mai bune lucruri care s-au intamplat la aceasta editie a fost introducerea in circulatie de texte scrise de dramaturgi de aceeasi generatie, romani sau nu.
Insa aceasta dramaturgie nu depaseste, din pacate, firul reportajului evenimentului, nu transcede evenimentul, fiind incapabil sa ofere un teritoriu fast pentru creatorul tanar care a rostit acest text”, a declarat Cornel Todea la finalul Galei.