Desi Cristian Mungiu i-a contactat pe mai multi colegi de-ai sai cineasti, la intalnire au venit doar cativa. Mungiu a adus si un distribuitor din Polonia ca sa ne explice modelul polonez, care functioneaza. Ideea este de a profita de valul pe care se afla filmul romanesc acum pentru a crea un program national coerent si viabil, care sa sustina nu doar productia, ci si distributia de film. Daca pentru producatorul Oana Bujgoi ideea de a trece salile de cinema in administratia locala e proasta pentru ca "acestea se ocupa de organizarea petrecerilor de Craciun, nu se pricep la difuzarea de film", Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC, e de acord ca o data ce o sala de cinema e trecuta in administrare locala "eu n-am nici o garantie" ca ea va fi folosita pentru exploatarea filmelor, "dar il pot da in judecata pe cel care a luat-o". Virgil Nitulescu ridica din umeri cand i se spune ca in acest ritm si salile existente risca sa dispara. Alexandru Solomon spune ca statul ar trebui sa ajute la inceput aceste sali, chiar daca le trece in administrare locala. Pentru Tudor Giurgiu, in acest moment e nevoie de un program national: "Cineva la un nivel inalt ar trebui sa ia hotararea ca filmul trebuie sa fie sprijinit cativa ani de acum inainte", iar printre cei a caror perceptie trebuie sa se schimbe e si CNC-ul, "care nu trebuie sa fie o banca de credite, ci un organism cu strategie.
Aceasta strategie ar implica si ore de film in scoli (dar ce te faci cand directorii de liceu cer spaga?), si campanii ca aceea din Italia unde oamenii au fost indemnati prin SMS-uri sa mearga la cinema, precum si munca de convingere cu cei de 18 ani ca e mai bine sa mearga la cinema decat sa ia filme de pe net. Ce se va intampla in continuare? Cristian Mungiu: "Daca pana la Oscaruri nu se intampla nimic, va trebui sa venim cu o oferta publica.". Dar, potrivit lui Virgil Nitulescu, nu e posibila nici o modificare legislativa inainte de mai-iunie 2008.Pichet la MCCCam in acelasi timp cu dezbaterea de la CJI, aproximativ 100 de sindicalisti au pichetat ieri sediul central al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), protestand impotriva ordonantei Guvernului prin care salile de cinema aflate in administratia Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) vor fi transferate, cu titlu gratuit, in curtea primariilor. Protestatarii au venit dupa ei cu un sicriu si coliva, plasat chiar sub geamurile biroului ministrului Adrian Iorgulescu, pe care scria "Filmul romanesc" si "CineMAvandut", mai multe borcane de muraturi, aluzie la un articol de ziar in care se spunea ca ministrul este cercetat de DNA pentru "prima de muraturi", si un cos cu caltabosi. Cortegiul a fost insotit si de o mica fanfara, care periodic intona imnul funerar. "Daca se va realiza transferul salilor de cinema, noi vom ramane fara locuri de munca. Asa s-a intamplat si anul trecut, cand 17 cinematografe au fost trecute la primarii, iar colegii nostri au primit posturi de tractoristi. Tractoristi la propriu", ne-a declarat Maria Bikfalvi, presedintele Sindicatului Liber Romania Film. Aceasta sustine ca in spatele afacerii se ascunde de fapt un mare tun imobiliar. "Ministerul il pregateste de foarte mult timp si acum vrea sa forteze nota. Cinematografele deja transferate sunt acum cu lacatele pe ele, o parte s-au vandut sau in locul unora s-au ridicat case. In nici un caz nu vor mai fi cinematografe", a acuzat Maria Bikfalvi. Sindicalistii au cerut, de asemenea, demisia ministrului Adrian Iorgulescu si a secretarului de stat Demeter Andras, pentru ca acestia nu doresc sa poarte un dialog cu sindicalistii RADEF. "Refuza sa discute, nu le pasa, nu-i intereseaza", a mentionat liderul de sindicat. In acelasi timp, au solicitat anularea concursului pentru ocuparea functiei de director general al regiei de film, la care a concurat o singura persoana, Meca Maxim. Sindicalistii sustin ca respectivul concurs a fost organizat ilegal, mai ales ca Romania Film se transforma in societate comerciala, fapt ce va implica organizarea unui nou concurs pentru numirea unui nou director al regiei. In fine, protestatarii au cerut deblocarea inchirierii de spatii, precum si prelungirea contractelor existente, din veniturile obtinute putand fi achitate taxele si impozitele catre stat.In prezent, RADEF detine 317 sali si gradini de spectacol cinematografic, proprietate privata a statului.
Dintre acestea, o parte sunt revendicate sau inchiriate. » Doar o revendicare poate fi discutataSecretarul de stat din MCC, Demeter Andras, afirma : "Din zece revendicari, doar pe una putem discuta, pentru ca se refera la drepturile angajatilor, aceea in care ei cer sa nu fie dati afara din sistem. Celelalte nu fac obiectul unui dialog", a precizat acesta. Demeter Andras a raspuns ca nu se pune problema inchiderii cinematografelor. "In respectiva ordonanta se specifica clar ca primariile au obligatia sa pastreze obiectul de activitate al salilor. Nu intentionam sa aruncam pe nimeni in strada", a explicat Demeter Andras, care a mai precizat ca la concursul de director al RADEF au depus proiecte doua persoane si ca totul s-a desfasurat conform legii.Alt premiu "432" tocmai a mai primit ieri doua noi premii – a fost desemnat Cel mai bun film strain al anului de catre Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles, iar Vlad Ivanov a fost desemnat de aceeasi asociatie Cel mai bun actor in rol secundar.