In sectiunea Cannes Classics va fi proiectat si "Padurea spanzuratilor", regia Liviu Ciulei
Prezenta regizorilor romani la marile festivaluri internationale de film este o constanta. Calitatea productiilor, forta imaginatiei, claritatea mesajului social propulseaza peliculele lor pe primele locuri, in cele mai inclestate curse ale valorii.
Cineastii s-au obisnuit nu doar sa participe sau sa mearga in excursie, ci sa si castige competitii importante. Anul acesta, la Festivalul de la Cannes (16-27 mai), nu mai putin de patru nume vor fi rostite in capitala cinematografiei europene: Cristian Mungiu, Catalin Mitulescu, Cristi Puiu si cel al regretatului Cristian Nemescu. La cinci ani dupa ce si-a prezentat in sectiunea paralela "Quinzaine des Realisateurs" primul sau lungmetraj, "Occident", Mungiu se intoarce in competitie la Cannes cu al doilea film din cariera, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", "povestea a doua fete, intr-o sambata dimineata, in 1987". Pelicula face parte dintr-un ciclu intitulat "Amintiri din Epoca de Aur" si ii are in distributie pe Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu. Productia sa intra intr-o competitie dura pentru Palme d’Or. Alte 21 de filme, ale unor maestri ca fratii Coen, Wong Kar-wai si Quentin Tarantino, se bat pentru prestigiosul trofeu.
Visul lui Cristian Nemescu se indeplineste
La un an dupa ce mediumetrajul sau "Marilena de la P7" a facut parte din sectiunea paralela "Semaine de la Critique", lungmetrajul de debut al regretatului regizor Cristian Nemescu : "California dreamin’ (nesfarsit)" : ajunge la Cannes in selectia oficiala. Un regizor promitator, care s-a stins intr-un crud accident de masina, lasa in urma o pelicula interesanta, selectionata la categoria "Un Certain Regard". In aceeasi sectiune au mai fost selectionate 15 filme, dintre care sapte, de debut. Prezidat de regizoarea Pascale Ferran, juriul ii are in componenta pe romanul Cristi Puiu (castigatorul sectiunii, in 2005), Jasmine Trinca, Kent Jones si Bian Qin.
Mitulescu vrea ajutor pentru un proiect
Regizorul Catalin Mitulescu va participa anul acesta la Atelier de la Cinefondation, un program al festivalului menit sa ajute cineastii tineri sa intre in productie cu proiectele lor. Mitulescu a fost ales cu proiectul celui de-al doilea lungmetraj din cariera sa, "Un balon in forma de inima", ce se anunta a fi o poveste de dragoste intre un orfan din Constanta si o fata de 20 de ani.
Proiectie speciala: "Padurea spanzuratilor", de Liviu Ciulei
Filmul "Padurea spanzuratilor", pentru care Liviu Ciulei a primit in 1965 premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, va fi prezentat anul acesta in sectiunea Cannes Classics, anuntul oficial urmand sa se faca peste patru zile. Sectiunea a fost creata in 2004 pentru a redescoperi, in conditii tehnice optime, filme de patrimoniu sau documente inedite despre cinema. Din program fac parte copii noi sau restaurate ale unor filme, omagii aduse cinematografiilor straine si documentare despre cinema. Dan Burlac, initiatorul Asociatiei Artroumain de la Paris, a declarat pentru Mediafax ca are programata pe 22 mai o intalnire cu Martin Scorsese, invitatul de onoare al editiei, care va lansa proiectul World Cinema Foundation pentru conservarea capodoperelor cinematografiei mondiale. "Am propus sa includem si Romania in proiectul lui Martin Scorsese, pentru a fi refacute 'filmele de aur' ale cinematografiei romanesti. Pentru inceput am propus 'Padurea spanzuratilor', iar la intalnire vom vedea ce putem face mai departe", a explicat Dan Burlac.