Ministerul francez al Educatiei Nationale a anuntat ca revine asupra deciziei de a opri editarea pe DVD a filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" pentru a fi prezentat in colegii si licee, pe motiv ca acesta ar fi "prea dur". Societatea franceza a regizorilor de film a intervenit in favoarea filmului, denuntand "presiuni exercitate de asociatiile antiavort" in scopul opririi difuzarii productiei romanesti.
Filmul `4 luni, 3 saptamani si 2 zile", apreciat la Cannes cu distinctia cea mai inalta, Palme D’Or, dar si cu Premiul Educatiei Nationale, nu a primit dreptul legitim de a fi difuzat in licee si colegii ca material didactic. Ulterior, Ministerul francez al Educatiei a revenit asupra acestei decizii.
In urma acuzatiilor realizatorilor francezi de film, Nicolas Boudot, consilier tehnic in Cabinetul ministrului francez al educatiei, a dezmintit orice amestec din exterior in luarea respectivei decizii: `Am considerat dure imaginile din film. Filmul este potential socant si destabilizator pentru elevii intre 11 si 18 ani", a explicat el.
Patrice Roturier, profesor la Universitatea Rennes 2, citat de site-ul Rue89, a sustinut acelasi punct de vedere "un act de cenzura telecomandata de cei mai inalti responsabili ai statului, in general, si de ministrul Boutin, in particular". Un text acuzator, semnat de un apropiat al ministrului "foarte crestin" al locuintelor, Christine Boutin, punea intrebarea: "In ce masura poate fi considerat pedagogic un film care arata o femeie disperata si gata de orice pentru a-si suprima copilul pe care il poarta?" Cu toate acestea, chiar in interiorul ministerului francez exista numeroase pareri conform carora filmul lui Mungiu "nu reprezinta niciun risc pentru publicul adolescent, ci ii invita sa ia la cunostinta un subiect care poate fi si trebuie abordat fara ocolisuri".
Daniel Tomoni ne-a declarat, din partea Ministerului Invatamantului din Romania, ca, la noi, aceasta discutie este inca prematura, filmul nefiind inca vazut de publicul larg, in afara catorva festivaluri. Tomoni a mai spus ca sunt slabe sansele unei asemenea controverse, daca s-ar pune problema prezentarii filmului in scoli, pentru ca tema avortului poate suporta diverse nuante, care nu o fac neaparat nepotrivita de a fi abordata in scoli.
Reactia francezilor mi se pare bizara, in conditiile in care filmul a primit Premiul Educatiei Nationale
Vlad Ivanov
Actor in rol principal in film
`Cultura mortii, recompensata la Cannes"
Cristian Mungiu, regizorul peliculei"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost recompensat la editia de anul acesta a Festivalului de la Cannes si cu Premiul Educatiei Nationale. Acesta din urma recunoaste unui film interesul sau din punct de vedere pedagocic. Ceea ce inseamna ca filmul este editat pe DVD si distribuit in scolile franceze. La sfarsitul lunii mai insa, asociatia antiavort "Choisir la vie" ("A alege viata") a clasat, intr-un comunicat intitulat "Cultura mortii, recompensata la Cannes", intreaga situatie ca o "veritabila propaganda proavort si un pericol pentru elevii de scoala". Asociatia si-a exprimat in mod clar "opozitia ferma fata de difuzarea unui asemenea film in institutiile scolare franceze".