Autorul filmului, regizorul Alexandru Solomon, a declarat inainte de lansare ca documentarul "Cold Waves" nu este un film despre comunism, ci despre si pentru jurnalistii de la Radio Europa Libera - "staruri" ale anilor 1980, in Romania.
"Radio Europa Libera era o adevarata sursa de informare pentru cei care il ascultau, acest post de radio a devenit un fel de ritual zilnic", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, regizorul Alexandru Solomon. Acesta a subliniat importanta vizionarii filmului de tinerii de astazi, care nu stiu foarte multe despre "ritualul Radio Europa Libera". "Este un film despre cum putem sa intelegem lucrurile azi, ascultand vocile din trecut. Atunci stiam cine minte, acum e mai greu. Este un film pentru oameni care nu stiu nimic despre Radio Europa Libera", a spus Solomon.
Acest documentar a fost realizat pe parcursul a patru ani, timp in care au fost realizate 35 de interviuri. "Un documentar nu dezvaluie neaparat un lucru nou. Acest documentar prezinta lucruri inedite. Am vrut sa pun niste chipuri, niste imagini reale peste vocile Radio Europa Libera, devenite celebre", a explicat Solomon. Cu un buget de aproape o jumatate de milion de euro, "Cold Waves" a fost filmat in cinci tari - Romania, Ungaria, Germania, Franta, Belgia si SUA.
O parte din coloana sonora foloseste melodii ale trupei The Doors. In mod inedit, cei care vor vedea filmul se pot intalni cu celebrul Carlos Sacalul. Dintre toate sectiunile Europei Libere, cea in limba romana a avut cel mai mare succes, in vremurile in care comunismul umbla descult pe pamanturile din Europa de Est. Numai in 1985, cand cenzura si verificarea corespondentei erau in floare, la Radio Europa Libera, sectiunea romana, au reusit sa ajunga, scapand de filtrul Securitatii, 934 de scrisori de la tineri din Romania.
In cele aproape doua ore ale filmului, Alexandru Solomon vorbeste despre legatura nefireasca dintre dictatura nationalist-comunista din Romania si terorismul international. Personajele si personalitatile filmului vorbesc despre razboiul iscat intre Radio Europa Libera si regimul Ceausescu, care a ajuns pana acolo incat l-a angajat pe Carlos Sacalul pentru a elimina oameni-cheie de la Europa Libera.
Regizorul Alexandru Solomon isi incepe demersul redescoperind publicului puternica legatura creata intre romani prin intermediul Europei Libere, in urma cutremurului din 1977. ''Intr-un Bucuresti fara Nicolae Ceausescu, plecat in vizita prin alte tari, Europa Libera devenise nodul de comunicare intre oamenii afectati de cutremur, telefoniste, echipe de salvare, rudele din alte parti ale celor care traiau zonele afectate si, pur si simplu, miile de ascultatori'', a spus Solomon. "A fost o complicitate extraordinara", a completat Emil Hurezeanu, pe atunci membru al echipei Europa Libera. Alexandru Solomon a reunit principalele voci ale Europei Libere, la sediul din Munchen, unde acum functioneaza Facultatea de jurnalism.
Intalnirea dintre principalii redactori ai postului este cu atat mai emotionanta cu cat se vorbeste si despre cei care nu mai sunt in viata. Filmul lui Solomon are puternice valente de investigatie. Imaginile si interviurile nu cruta nici implicarea CIA-ului in politicile Europei Libere, nu-l iarta nici pe seful pazei postului de radio si ajunge pana la Carlos Sacalul, teroristul angajat de Nicolae Ceausescu pentru a "linisti" unele voci incomode de la Radio Europa Libera.
Nu lasa nediscutata nici etapa scrisorii lui Paul Goma, sapa adanc si in dedesubturile atentatului cu bomba din 1981, produs tot la sediul Europei Libere. Unul dintre cele mai importante semne de intrebare ridicate de Alexandru Solomon in "Razboi pe calea undelor" este cea referitoare la atentatele cu substantele iradiante asupra redactorilor Europei Libere. CIA-ul a negat, la acea vreme, o astfel de posibilitate de atentat.
Voci din interiorul radioului lamuresc faptul ca daca ar fi fost dovedite aceste atentate, cei asupra carora au fost facute ar fi trebuit despagubiti, deoarece aceste evenimente se petreceau "la locul de munca". Semnele de intrebare ridicate asupra probabilitatii unor astfel de atentate prin iradiere se risipesc, insa, atunci cand Alexandru Solomon aduce in fata recentul deces al fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, iradiat cu poloniu 210.
Filmul lui Solomon este cu atat mai rascolitor cu cat, printre personajele intervievate - Emil Hurezeanu, Doina Cornea sau Neculai Constantin Munteanu - este si Monica Lovinescu. La proiectia de luni seara vor fi prezenti Emil Hurezeanu, Nestor Ratesh si Andrei Voiculescu, personaje ale documentarului, dar si Andrei Butica, director de imagine, si Catalin Cristutiu, monteur.
Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 29 noiembrie, urmand ca apoi sa fie distribuit la nivel national. Astra Film Festival, care se desfasoara in perioada 22-28 octombrie, la Sibiu, promoveaza productia de film de non-fictiune romaneasca si straina. Festivalul este organizat de Studioul de film Astra si de Fundatia Astra Film.