"In calitate de organizator al unuia dintre cele mai vechi evenimente anuale ale Sibiului, Festivalul de Jazz, am fost invitat la lansarea oficiala a filmului (documentar) «Sibiu/Hermannstadt», realizat de Dumitru Budrala", mentioneaza Konstantin Schmidt, intr-un comunicat trimis redactiei noastre, adaugand: "filmul este un amestec de kitsch protocomunist lozincard si pupincurist (cu scene in care o sumedenie de angajati ai statului roman isi dau cu parerea mai mult sau mai putin profesionala, unii laudandu-se cu trecute, prezente si viitoare performante manageriale, altii vaicarindu-se ca niste babe la inundatii de lipsa de bani si spatii de lucru!).
«Se incalca respectul pentru o minoritate!»
"Pe de alta parte" - mai spune Konstantin Schmidt - "inainte si dupa aceste scene penibile, secvente cu arhitectura orasului (si aici doua gafe monumentale, de un prost-gust inimaginabil: celebrele "ochiuri" ale orasului, lucarne ale unor case vechi si foarte vechi apar una blocata de-a latul cu o scandura de gard, cealalta inchisa cu un geam termopan al mileniului trei) de la sol si din aer filmate, imprejurimi ale Sibiului. Apropo de imprejurimi, au fost prezentate cateva locatii construite de populatiile germanice migrate de-a lungul timpului dinspre Europa spre spatiul nostru mioritic: Cisnadioara - Michelsberg, Slimnic - Stolzenburg, ca sa citez doar doua dintre ele. Regizorul a evitat mentionarea numelor germane date de constructorii acestor sate-cetati, fapt care incalca in mod flagrant cea mai elementara norma de buna-cuviinta privitoare la respectul datorat unei minoritati nationale. Raspandirea acestor DVD-uri in randul turistilor straini si romani va crea in mod categoric falsa impresie ca aceste localitati au fost construite cu secole in urma de catre populatia autohtona, majoritara", mai spune Konstantin Schmidt.
"Solicitam MCC retragerea imediata de pe piata a acestui documentar."
Konstantin Schmidt, Festivalul de Jazz de la Sibiu
Budrala: Tipul are niste probleme!
La randul sau, regizorul Dumitru Budrala ne-a declarat ca "tipul are niste probleme, e foarte suparat. Va dati seama ca un om cu putina eleganta nu s-ar fi exprimat in felul acesta. Filmul a fost foarte bine primit de catre public. Chiar doamna ministru al culturii din Luxembourg, Octavie Modert, a fost extrem de incantata de pelicula si a declarat ca, e «absolut convinsa ca dupa ce europenii vor vedea filmul, Sibiul va avea parte de o sumedenie de evenimente culturale»".
In alta ordine de idei, Konstantin Schmidt mai spune in comunicat ca "prezentarea Festivalului de Jazz de la Sibiu s-a facut cu niste secvente apartinand unei seri din editia 1995, desi noi am oferit sprijin punand la dispozitie material documentar de zeci de ore de la ultimele doua-trei editii. Astfel, regizorul filmului, care are o modesta pregatire si cultura muzicala, si-a permis sa-si aroge calitatea de «taie si spanzura"» hacuind dupa pofta inimii secventa si muzica. Cu toata sinceritatea, declar ca am fi preferat sa ne treaca totalmente cu vederea, sa ne uite, asa cum, in marea sa «grija» pentru cultura sibiana, a uitat sa mentioneze si sa exemplifice Festivalul International de Folclor «Cantecele Muntilor», Salonul International de Arta Fotografica, celebrul si stravechiul Targ al Olarilor (ajuns la editia 39!), Festivalul de Teatru pentru Copii si Adolescenti «La Strada», ca sa nu mai mentionam Festivalul de Dans organizat de Casa de Cultura a Studentilor, Festivalul Medieval «Cetati Transilvane» organizat de Casa de Cultura a Municipiului Sibiu. Marele regizor si fotograf, distinsul concetatean al nostru a reusit prin imperturbabila lui stare mioritica sa traga o palma zdravana pe obrazul centrului universitar".
«Domnul Schmidt se simte frustrat!»
Despre prezenta in documentar a respectivelor secvente din Festivalul de Jazz, Dumitru Budrala ne-a spus: "In film apar secvente din festival din 1995, niste fractiuni de imagine, de fapt, dat fiind faptul ca eu i-am cerut unele recente, dar domnul Schmidt nu a fost interesat. De cand se ocupa domnul Schmidt de Festivalul de Jazz de la Sibiu, manifestarea a decazut. De fapt, este vorba de o frustrare a domnului Schmidt ca imaginile din film cu festivalul nu sunt din editiile realizate de acesta, ci din cele realizate de Nae Ionescu".
In final, Konstantin Schmidt adauga ca "este o pura magarie sa nu mentionezi prezenta Centrului universitar Sibiu ca si membru activ al ceea ce numim noi cu atata emfaza «Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007»" si solicita Ministerului Culturii "retragerea imediata de pe piata a acestui documentar care ne aduce un mare deserviciu in loc sa promoveze realmente valorile culturale ale Sibiului".
Pentru filmul "Sibiu/Hermannstadt", MCC a platit suma de 500.000.000 de lei vechi, banii fiind alocati in baza Legii 8 a Dreptului de Autor. Documentarul dezvaluie, pe parcursul a 40 de minute, momente din trecutul si prezentul municipiului Sibiu.
Documentarul, selectionat la un Festival International
Filmul "Sibiu/Hermannstadt - Oras al culturii, oras al culturilor" a fost selectionat pentru a participa la o competitie internationala de film din cadrul Targului International de Turism de la Berlin.