inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Filmele toamnei

0 Comentarii
Dramele romantice, comediile negre si chiar un thriller autohton iau locul filmelor despre Revolutie.

Pe langa filmul de Palme d’Or al lui Cristian Mungiu, toamna aduce in cinema povesti romanesti despre dragoste, tradare, mici drame umane si scoate la rampa cateva vedete autohtone. Cele mai multe sunt `restante` de anii trecuti, filme finantate de Centrul National al Cinematografiei (CNC) acum trei sau patru ani, dar finisate abia de curand.

Desi mai sunt cateva luni pana la sfarsitul anului, producatorii unora dintre pelicule nu si-au insemnat nici pana acum in calendar data premierei. Asta spre deosebire de businessul cinematografic occidental, unde luna si ziua lansarii se stabilesc chiar si cu un an inainte. Dintre cele circa 10 filme preconizate a fi difuzate pana la sfarsitul acestui an, doar opt beneficiaza de o programare exacta sau macar aproximativa.

Startul il da `Dupa ea`

Sezonul debuteaza maine cu filmul `Dupa ea`, primul lungmetraj al Cristinei Ionescu, necunoscuta pana acum publicului. `Dupa ea`, cu un scenariu scris de Lia Bugnar, e povestea unei obsesii pe care o dezvolta Stefan (Dragos Bucur), familist si angajat al unei agentii de publicitate, pentru o necunoscuta jucata de Valentina Pelinel, fotomodel si sotie a deputatului Cristian Boureanu.

In roluri secundare mai apar Dana Nalbaru - sotia lui Bucur in viata reala -, Victor Rebengiuc, Mimi Branescu sau Anca Florea. Filmul este produs de Temple Film si Media Pro Pictures si finantat de CNC cu 800.000 de lei, in 2004. Primele reactii ale criticilor au fost `neverosimil` si `putin convingator`.

Tradari din comunism

Sirul premierelor continua pe 14 septembrie cu mult asteptatul `4 luni, 3 saptamani si 2 zile` al lui Cristian Mungiu. Dupa lansarea din Capitala, laureatul Palme d’Or va face un tur al tarii, intr-o caravana ce va traversa orasele si judetele care nu au cinematografe functionale.

Pelicula care ne va reprezenta la Oscar va fi urmata de o istorie despre tradare si prietenie cu Marcel Iures, Maria Ploae, Tamara Cretulescu si Horatiu Malaele. `Logodnici din America`, in regia lui Nicolae Margineanu, va rula de pe 28 septembrie. Intriga are radacini in comunism, cand doua prietene se indragostesc de acelasi barbat, Radu (Iures). Reintalnirea dupa aproape 20 de ani scoate la iveala secrete despre relatii cu Securitatea si tradari. Filmul a fost finantat de CNC cu 900.000 de lei, in 2004.

Comedie cu Rica Raducanu

Dupa o drama, pica bine o comedie neagra cu Rica Raducanu. `Legiunea straina` al lui Mircea Daneliuc, care va putea fi vizionat de pe 12 octombrie, exploateaza `spiritul` balcanic a trei romani dintr-un sat de munte, care pun la cale o afacere cu gaini, in plina epidemie de gripa aviara. Rica Raducanu are rolul lui Maricel, un afacerist local descurcaret. Produs de Castel Film, pelicula a primit 900.000 de lei de la CNC, in 2005.

Un film `mai special`, cum l-a anuntat regizorul Gheorghe Preda, debutant in lungmetraj, va rula de pe 19 octombrie. `Ingerul necesar` o are in centru pe Ana (Anca Florea), o compozitoare renumita si singuratica, urmarita obsedant de un necunoscut. Pelicula e o restanta din 2003, cand a fost finantata de CNC cu 800.000 de lei.

Gabrea aduce `Cocosul decapitat`

Ca si `Ingerul necesar`, care a avut anul acesta premiera la TIFF, `Cocosul decapitat` al lui Radu Gabrea, o coproductie Germania-Romania-Austria-Ungaria, a fost vazut prima data de spectatorii sibieni. Premiera e planuita pentru sfarsitul lui octombrie, insa data exacta nu a fost inca stabilita. Actiunea se intinde pe durata unei singure zile, 23 august 1944, in zona Fagarasului.

Initial botezat `Aventurile unei zile`, filmul de debut al lui Petre Nastase va rula cu titlul `Dragoste pierduta`. E povestea unui barbat care-si cauta iubita pe care o crezuse moarta, cu Daniela Nane, Mihai Stanescu si Cristina Cepraga in distributie. Produ-catorii de la Astra Entertainment planuiesc sa-l lanseze pe la sfarsitul lui noiembrie. Desi a primit 800.000 de lei de la CNC inca din 2003, filmul a stat ani buni in postproductie din cauza coloanei sonore, gandita de Mihai Pocorschi.


`Thriller` cu Daniela Nane

Tot pentru noiembrie este planuita premiera `thrillerului cu insertii erotice` regizat de Marius Th. Barna, `Dincolo de America`, cu un scenariu de Eugen Serbanescu, actualul director al CNC. O scriitoare disidenta, Milena (Daniela Nane), careia i se interzice o carte despre sinuciderea unui marinar, infrunta sistemul totalitar.

Alta premiera posibila este `Un acoperis deasupra capului`, in regia lui Adrian Popovici, aflat pe lista CNC inca din 2004. Potrivit casei de productie Artis Film, filmul va fi lansat dupa ce CNC va semna cu TVR protocolul privind publicitatea gratuita pentru productiile romanesti.

CE VEDEM LA CINEMA

Data premierei Film Regizor

31 august `Dupa ea` Cristina Ionescu

14 septembrie `4 luni, 3 saptamani si 2 zile` Cristian Mungiu

28 septembrie `Logodnici din America` Nicolae Margineanu

12 octombrie `Legiunea straina` Mircea Daneliuc

19 octombrie `Ingerul necesar` Gheorghe Preda

octombrie `Cocosul decapitat` Radu Gabrea

noiembrie `Dragoste pierduta` Petre Nastase

noiembrie `Dincolo de America` Marius Th. Barna


CARAVANA LUI MUNGIU

Un Palme d’Or pentru toti

De unul dintre cele mai asteptate filme ale ultimilor ani se vor bucura si locuitorii oraselor fara cinematografe. Dupa ce va avea premiera la Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema Studio), Iasi, Timisoara si Brasov, pe 14 septembrie, echipa filmului `4 luni, 3 saptamani si 2 zile` al lui Cristian Mungiu va porni intr-o caravana prin 15 localitati.

Primul oras insemnat pe harta proiectiilor este Tulcea, invitata la cinema pe 17 septembrie. Proiectiile vor fi improvizate in caminele culturale sau vechile sali de cinema. Startul caravanei va fi dat la Bucuresti, cu o zi inainte, cand va fi organizat un eveniment special.


PRODUCTII INTARZIATE

CNC nu-i sanctioneaza pe `restantieri`

In afara filmului lui Cristian Mungiu, `4 luni, 3 saptamani si 2 zile`, care a primit bani de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) in decembrie anul trecut, o parte a premierelor din aceasta toamna au fost finantate acum trei sau chiar patru ani. Unele dintre filme au fost anuntate la cinema pentru toamna lui 2006, dar n-au rulat pana acum.

Contractul incheiat cu CNC prevede ca productia sa inceapa in maximum un an de la semnarea documentelor, iar o copie standard sa fie predata in doi ani. Totodata, filmul ar trebui distribuit in cinematografe in maximum sase luni de la depunerea copiei la CNC.

`Trenul mortii`, abandonat

Una dintre posibilele sanctiuni ar fi rezilierea contractului si restituirea banilor catre CNC sau interdictia de a mai participa la competitiile viitoare. Pana in prezent, nici una dintre acestea nu a fost aplicata. Astfel, vin la cinema abia dupa patru ani `Ingerul necesar` al lui Gheorghe Preda, `Cocosul decapitat` al lui Radu Gabrea si `Dragoste pierduta`, lungmetrajul de debut al regizorului Petre Nastase.

Despre `Iubire de cartier` al lui Radu Dragomir, produs de Eurofilm, nu se mai stie nimic, iar `Un acoperis deasupra capului` - Adrian Popovici, mai intarzie. Aceeasi situatie si in cazul filmului `Iza-bella`, regizat de Elisabeta Bostan.

Un film `abandonat` de Sergiu Nicolaescu, in favoarea `Supravietui-torului`, este `Trenul mortii`, finantat de CNC inca din 2004. Nicolaescu planuieste sa-si termine filmul despre comisarul Moldovan in decembrie.


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: revolutie | comunism | film
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Concert simfonic la Sala Capitol din Timisoara
Concert simfonic la Sala Capitol din Timisoara

Vineri, 13 iulie 2012, de la ora 19,00, Filarmonica Banatul invita publicul timisorean la un concert simfonic sustinut de Orchestra de Tineri din Europa Centrala si Balcani la Sala Capitol. ...

Expoziţie "Octav Onicescu" la Muzeul Judeţean

În această perioadă Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte o nouă expoziţie. Aceasta cuprinde o parte din obiectele şi documentele de mobilier pe care Muzeul Judeţean le-a preluat de la ...

Vikingii vor pune stapanire pe Cetatea Rasnovului in perioada 20 23 august
Vikingii vor pune stapanire pe Cetatea Rasnovului, in perioada 20-23 august

In perioada 20-23 august 2015 , in cadrul celei de-a VII-a editii a Festivalului de Reconstituire Istorica , 43 de reprezentanti ai grupurilor de vikingi din Europa si SUA vor “invada” ...

Carti deschise pentru minti deschise
Carti deschise pentru minti deschise!

In 2016, Editura Herald te invita in librarii, pentru a descoperi a VIII-a editie a campaniei „Te asteptam in librarie!“. Prin sloganul „Carti deschise pentru minti deschise“, ...

Poezie si jazz la Mogosoaia
Poezie si jazz la Mogosoaia

Primaria Municipiului Bucuresti ii invita pe bucuresteni, in perioada 01 iulie-26 august 2012, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, la a doua ediţie a stagiunii ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline