Cu o dubla aniversare, un numar record de filme, peste 40, dintre care patru romanesti, dar si mai multe orase ca niciodata implicate in eveniment, Festivalul Filmului European incepe in aceasta seara cu proiectia celei mai bune pelicule europene a anului 2005, "Cache" ("Secretul"), la ora 19.00, la Sala Palatului.
La un deceniu de cand aduce anual filme europene in Romania, in preajma datei de 9 mai, Ziua Europei, Festivalul Filmului European isi schimba insa "patronul". "Speram sa fie ultima editie organizata de Delegatia Comisiei Europene in Romania", a spus ieri seful delegatiei, Jonathan Scheele.
Motivul este unul politic: integrarea in Uniunea Europeana din 2007, care se traduce prin disparitia comisiei si aparitia unei reprezentante UE.
Chiar daca a fost desemnat un viitor organizator, Institutul Cultural Roman, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), Mihnea Gheorghiu, nu vede un viitor al festivalului fara sprijin european. "S-ar putea sa fie ultima editie", a spus acesta.
Numar record de pelicule
Aproape toate cele 41 de filme ce vor rula pe ecrane au fost premiate in festivaluri internationale. Peliculele sunt aduse din 23 de tari, precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, dar si state est-europene cum sunt Cehia, Slovacia sau Croatia si, in premiera, din Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.
Delegatia Comisiei Europene a asigurat un buget de 50.000 de euro pentru cheltuielile de promovare, iar costurile de achizitie, transport si asigurare pentru filmele aduse in festival sunt suportate de centrele culturale din tarile participante.
O zi pentru romani
In cadrul festivalului (28 aprilie-10 mai), la Bucuresti vor rula cate trei sau patru filme in fiecare seara, la Cinema Studio. Ziua de 6 mai va fi dedicata filmelor romanesti prezente anul acesta la Festivalul de la Berlin: "Visul lui Liviu", de Corneliu Porumboiu, "Tertium non datur", de Lucian Pintilie, "Legaturi bolnavicioase", de Tudor Giurgiu, toate prezentate in versiunea cu subtitrare in limba engleza.
De Ziua Europei, 300 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 29 de ani vor primi bilete ce le asigura intrare gratuita la filmele care vor rula pe 9 mai, la Studio.
Festivalul se va desfasura, concomitent, si in alte patru orase din Romania: Craiova (4-7 mai), Sibiu (9 mai), Timisoara (18-21 mai) si Iasi (25-28 mai).
Premiul publicului
In premiera, spectatorii festivalului vor tine loc de juriu, pentru ca, in acest an, organizatorii au hotarat sa premize filmul preferat de public. Spectatorii vor primi odata cu biletul, ce costa 8 lei noi, un tichet special format din trei parti detasabile: "Nu mi-a placut", "Mi-a placut", "Mi-a placut foarte mult".
Filmul castigator va primi ca premiu distributie gratuita in tara, daca in trei luni de la incheierea festivalului se va gasi o companie dispusa sa duca pelicula in cinematografe.
La initiativa Institutului Goethe din Bucuresti, Festivalul Filmului European aduce anul acesta opt creatii ce au ca subiect fotbalul, pentru a marca organizarea Campionatului Mondial in Germania.
Printre filmele dedicate sportului rege, aduse din Germania, Italia, Marea Britanie sau Polonia, se numara si o pelicula romaneasca ce va rula pe 6 mai, la Bucuresti. Filmul se numeste "Totul despre fotbal", este regizat de Andrei Blaier, in 1978, si-i are in distributie, printre altii, pe Gheorghe Dinica si Emil Hossu.