Me, Natalie (1969) : filmul de debut pentru Al Pacino, desi intr-un marunt rol secundar (Tony), povestea unei adolescente din Brooklyn, Natalie Miller, nefericita si incarcata de complexe ce ajunge intr-o lume a drogurilor avand iluzia ca astfel poate sa scape de cenusiul unei casatorii pe care nu si-o dorea.
The Godfather (1972) : capodopera lui Coppola, cu nenumarate premii, o legenda cinematografica in care tanarul Al Pacino reuseste un rol memorabil, ca Michael Corleone, fiul cel mic al temului Don, care va reusi pana la urma sa preia conducerea familiei si afacerilor, eliminandu-si fara mila adversarii. Cea mai buna parte a unei viitoare trilogii.
Scarecrow (1973) : o alta creatie apropiata de cine-verite, povestea relatiei dintre doi vagabonzi, cu Pacino si Gene Hackman in interesante si convingatoare roluri de compozitie, un film despre nivelul si intensitatea relatiilor interumane ce apar oriunde. Mai mult un film de arta decat unul de succes la box-office, un road-movie ce rezista datorita actorilor
Serpico (1973) : o alta lovitura de casa si critica pentru Al Pacino, care interpreteaza in filmul inspirat de cazul real al politistului Frank Serpico unul dintre cele mai puternice si memorabile roluri de inceput, prefigurand unele evolutii tarzii. Dramatic si convingator ca politistul idealist Serpico, ce nu ezita sa demaste coruptia din politie, atragand asupra sa furia fostilor colegi si chiar razbunarea lor, Al Pacino
The Godfather : Part II (1974) : continuarea trilogiei ii pune pentru prima oara alaturi de Al Pacino si Robert de Niro, ambii atunci inca tineri si departe de celebritatea de mai tarziu, in rolul lui Michael Corleone si respectiv al tanarului Vito Corleone, viitorul Don de mai tarziu. Un film exceptional si doi mari actori care aveau sa lucreze si mai tarziu impreuna.
Dog Day Afternoon (1975) : unul dintre cele mai bune filme ale deceniului si unul dintre cele mai bune din cariera lui Al Pacino, considerat de actor insusi capodopera sa, a fost un film socant, viu si sincer, regizat de Sidney Lumet si inspirat de un caz real, un jaf esuat asupra unei banci.
…And Justice For All (1979) : avocatul Arthur Kirkland (interpretat de Pacino) este un profesionist care crede in justitie si in drepturile celor pentru care lucreaza. Primind un caz dificil, riscand chiar expulzarea din barou, Kirkland va ajunge sa inteleaga cum adesea dreptatea si sistemul juridic sunt doar cuvinte, iar totul devine o farsa. Un alt rol de o intensitate uluitoare pentru Pacino, intr-o naratiune dramatica.
Author! Author! (1982) : un film ciudat pentru un actor care se remarcase in anii 70 prin roluri din cu totul alte registre, Autor ! Autor ! se bazeaza pe scenariul scris de Israel Horovitz, cu puternice accente autobiografice, fiind povestea eforturilor unui dramaturg, Ivan Travalian, de a-si lansa o piesa pe Broadway. Parasit de sotie, lasat sa aiba grija de cei cinci copii, incepand o relatie cu una dintre actrite, Travalian spera ca succesul piesei i-ar putea aduce linistea.
Scarface (1983) : o figura iconica a anilor '80 si nu numai, unul dintre cele mai cunoscute roluri ale lui Pacino - Tony Montana. Mafiotul cubanez intruchipeaza visul american insa intr-o maniera ilegala si profund personala, ramanand unul dintre cele mai emblematici eroi negativi din istoria cinematografiei, iar interpretarea lui Pacino este inegalabila. Un film care l-a relansat si a devenit rapid un film-cult. Chiar daca numerosi critici i-au reprosat regizorului Brian de Palma violenta excesiva si limbajul socant.
Dick Tracy (1990) : o alegere ciudata pentru Pacino, care juca in adaptarea cinematografica a celebrelor benzi desenate personajul negativ principal, Alphonse "Big Boy" Caprice. Un film ciudat, cu o distributie impresionanta, dar care a fost apreciat doar de fanii revistelor si prea putin de critica sau de publicul general. Un experiment mai curand.
The Godfather Part III (1992): finalul trilogiei, cu Al Pacino in rolul unui Michael Corleone batran, ajuns la sfarsitul vietii.
Frankie and Johnny (1992) : Al Pacino si Michelle Pfeiffer intr-un film in parte romantic, in parte dramatic, despre o relatie dintre doi oameni atat de diferiti incat orice apropiere pare imposibila. O poveste de dragoste care impresionase criticii, dar prea putin publicul, insa demonstra ca Al Pacino isi dorea sa joace un alt gen de filme.
Scent of a Woman (1992) : o alta capodopera din filmografia lui Pacino, ecranizarea romanului omonim semnat de Giovanni Arpino, regizata de Martin Brest. In rolul locotenent colonelului orb Frank Slade, Pacino sustine un rol greu, o partitura imposibil de imitat si imposibil de uitat, intr-unul dintre cele mai bune filme ale anilor 90. O drama, un discurs de protest, un film exceptional, in care Slade, alcoolic si atins de probleme psihice isi gaseste forta de a continua datorita unei prietenii stranii si neasteptate.
Heat (1995) : din nou Al Pacino si Robert de Niro jucau impreuna, de aceasta data fiecare pe o parte a baricadei. Pacino era politistul obsedat de arestarea personajului interpretat de Robert de Niro, iar acesta era unul dintre cei mai temuti spargatori de banci in viata. O confruntare la limita, foarte violenta si rapida, desi s-a spus ca cei doi ar fi oferit mult mai mult, cu un scenariu mai bun. Un film de actiune al anilor 90.
City Hall (1996) : interesant fara a fi o capodopera, City Hall prezinta un Al Pacino in rolul primarului orasului New York, idealistul John Pappas, care este confruntat cu un scandal imens, ce ameninta sa distruga credibilitatea primariei.
Donnie Brasco (1997) : un alt film cu eroi negativi, inspirat de un caz real, cu un Pacino in plina forma ca sef mafiot si Johnny Depp ca agent FBI infiltrat in anii 70 in familia Bonnano, una dintre cele mai puternice familii mafiote din New York. Reusind sa ajunga foarte sus si cunoscand totul, personajul lui Depp trebuie sa aleaga intre loialitatea fata de "familie" si datoria de om al legii.
The Devil's Advocate (1997) : un alt film important pentru Pacino. Un film ce imbina speculatiile teologice cu lupta pentru putere si bani.
The Insider (1999) : un film interesant si neobisnuit, avand mult dintr-un documentar de televiziune, prezentand scandaluri care au zguduit industria producatoare de tutun, asa cum au fost vazute de unul dintre "marii" acesteia.
Insomnia (2002) : un remake dupa un film norvegian, Insomnia este povestea confruntarii dintre detectivul din Los Angeles Will Dormer (Al Pacino) si un psihopat, interpretat de Robin Williams, intr-un registru straniu pentru un actor de comedie. Totul pe fondul atmosferei halucinante din Nightmute, Alaska.
S1m0ne (2002) : abordand problema evolutiei tehnologice si aparitiei vedetelor artificiale, drama il prezinta pe Al Pacino ca un creator al lui Simone, o frumoasa vedeta, rasfatata a revistelor, filmelor si televiziunilor, vanata de toata presa. Numai ca Simone nu exista de fapt, este doar o creatie pe computer, care ameninta insa sa devina mai cunoscuta si mai reala decat actorii adevarati.
The Merchant of Venice (2004) : o impresionanta adaptare a piesei lui Shakespeare, cu un Al Pacino dezlantuit in personajul Shylock.