Alba ca Zapada si cei sapte pitici a fost primul film de animatie realizat de Walt Disney Productions folosind tehnologia Technicolor, premiera avand loc pe 21 decembrie 1937, iar pelicula incepand sa ruleze in cinematografe din 8 februarie 1938. Fiind o ecranizare a povestii omonime a Fratilor Grimm, filmul respecta intrutotul basmul : regina geloasa si rea incearca sa isi ucida fata vitrega din cauza frumusetii acesteia, dar Alba ca Zapada scapa si se adaposteste in casa celor sapte pitici, care locuiesc in adancul padurii. Regina afla si reuseste in final sa ii dea un mar otravit. Alba ca Zapada moare, pentru a fi readusa la viata de printul fermecat. A fost prima pelicula de animatie importanta realizata in SUA, cel mai mare succes de casa din 1938 si a ramas pana astazi unul dintre cele mai mari succese de box-office.
Desenul a fost regizat de William Cottrel, ajutat de o intreaga echipa, care a muncit enorm la aceasta productie, considerata de multi o adevarata nebunie a lui Disney, care putea sa falimenteze compania, atat din cauza muncii imense depuse in acest sens, cat si a costurilor necesare. Walt Disney a trebuit sa se lupte pentru ca filmul sa fie produs. Atat fratele sau, Roy Disney, cat si Lillian, sotia genialului producator de vise au incercat sa il faca sa renunte. Presa si industria filmului de la Hollywood au prezentat sarcastic noua creatie ca "Nebunia lui Disney". Dar cum publicitatea negativa este la randul ei publicitate, criticile au trezit curiozitatea publicului, care a asteptat cu nerabdare filmul. Disney s-a confruntat cu dificultati financiare importante, trebuind ca la un moment dat sa isi ipotecheze casa pentru a putea plati costurile de productie, care au depasit 1,5 milioane de dolari, o suma enorma pentru 1937.
Intreaga productie a durat nu mai putin de trei ani, caci Disney dorea ca "Alba ca Zapada" sa fie un film memorabil. Multe tehnici de animatie care vor deveni ulterior standard in industrie au fost dezvoltate sau inventate chiar atunci, inclusiv folosirea de personaje cat mai realiste, cu sau fara ajutorul rotoscopului, animarea efectiva a personajelor (piticii spre exemplu, chiar daca erau asemanatori, si-au capatat individualitatea cu ajutorul miscarilor si replicilor), efecte de animatie complicate - ploaie, traznete, apa, reflexiii, scantei, magie - si alte obiecte si fenomene, precum si folosirea camerei multiplan.
Succesul comercial si de critica
Premiera oficiala a filmului a avut loc pe 21 decembrie 1937 la Carthey Circle Theater in fata unui publica atent ales si nerabdator, din care faceau parte si multi dintre ziaristii care rasesera de ideea lui Disney. La final, intreaga sala era in picioare, aplaudand si ovationand, iar Disney stia deja ca trasese un loz castigator, chiar daca nu se asteptase sa fie premiul cel mare. Filmul a intrat in cinematografe in luna februarie a anului urmator si a devenit in scurt timp un rasunator succes de casa, incasarile fiind mai mari decat ale oricarui alt film lansat in 1938. De fapt, pentru scurt timp "Alba ca Zapada" a fost cea mai de succes productie din SUA, fiind depasita abia in 1940 la lansarea celebrului "Pe Aripile Vantului".
Filmul avea sa castige si un premiu Oscar onorific pentru inovatiile pe care le adusese in domeniul animatiei. Disney personal a primit din partea actritei Shirley Temple o statueta alaturi de alte sapte miniaturiale, pe care le-a acceptat fericit ca ideea sa se dovedise un mare succes, care i-a asigurat in parte si independenta financiara necesara pentru a continua productiile. Filmul a fost nominalizat si la categoria "Cea mai buna muzica", si desi melodiile erau apreciate si stiute, nu a reusit sa castige si aici. Muzica fusese compusa de Frank Churchill si Leigh Harline, in colaborare cu Paul J. Smith. Dar nu doar melodiile au facut deliciul, ci si vocile personajelor, care au fost interpretate de actori mai putin cunoscuti, dar care au prins. Vocea personajului principal a fost Adriana Caselotti, o actrita de origine italiana, in timp ce vocile piticilor au fost asigurate de mai multi actori amatori si debutanti, care au reusit sa construiasca personaje extraordinar de amuzante
www.artline.ro