inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Filme romanesti in SUA

0 Comentarii

ICRNY prezintă impresionanta reacţie critică la filmele româneşti ale lunilor ianuarie-februarie în SUA



California Dreamin illustration Owen Smith
ilustraţia publicată de revista The New Yorker în recenzia dedicată „California Dreamin” / credit Owen Smith


NEW YORK, 19 februarie 2009: La începutul acestui an, filmul românesc a avut o prezenţă extrem de vizibilă în SUA. Participarea la festivalul de la Palm Springs a filmelor „Restul e tăcere” şi „Pescuit sportiv”, lansarea pe ecrane a „California Dreamin’ (nesfîrşit)”, premiera documentarului „Podul de flori” la Muzeul de Artă Modernă (MoMA), proiecţia filmului „Marele jaf comunist” la Universitatea Columbia au constituit, fiecare, evenimente bine primite de către mediile profesionale, dar şi de către publicul american în general.

Institutul Cultural Român din New York a continuat să susţină şi să încurajeze în mod constant prezenţa cinematografiei româneşti peste Ocean. Reacţia publicului şi vizibilitatea de care filmele mai sus menţionate s-au bucurat merită o consemnare detaliată. Astfel:


„A Night in Bucharest” la Palm Springs

„Restul e tăcere” de Nae Caranfil, candidatul României în cursa Oscarurilor pentru film străin, a înregistrat un extraordinar succes de public. La proiecţiile filmului (16-17 ianuarie) şi la petrecerea „A Night in Bucharest”, care le-a urmat, au participat, între mulţi alţii: Darryl Macdonald, directorul Festivalului de la Palm Springs; Guillermo Arriaga, regizor şi scenarist „Babel”, „21 Grams”; actriţa Zsa Zsa Gabor, lansată de John Huston în 1952, în „Moulin Rouge”.

La secţiunea „New Voices/ New Visions”, filmul „Pescuit sportiv”, de Adrian Sitaru, a cîştigat marele premiu, care i-a fost înmînat actriţei Maria Dinulescu. Actriţa a avut o prezenţă extrem de remarcată în festival şi răspunsurile sale la sesiunile de întrebări şi răspunsuri au atras atenţia presei. Los Angeles Times, Hollywood Reporter cuprind referinţe la film în relatările dedicate festivalului, în timp ce Variety preia şi comentariul făcut de juriul festivalului, care a acordat această distincţie specială pentru scenariul, jocul actorilor şi regia extraordinare, realizate cu un buget foarte redus.


„Americanii au venit – ciocnire între culturi”

Mult aşteptat în America după extraordinarul succes repurtat în 2007, „California Dreamin’ (nesfîrşit)” a intrat în circuitul cinematografelor din New York pentru două săptămîni, între 23 ianuarie – 5 februarie, fiind distribuit de IFC Center. O proiecţie specială a avut loc cu participarea actorului Armand Assante, care s-a declarat fericit că a avut ocazia să lucreze cu un regizor atît de special precum Cristian Nemescu şi că filmul se bucură în continuare de recunoaşterea cuvenită. Assante consideră că filmul este poate unul dintre cele mai relevante pentru preocuparea actuală a publicului american pentru rolul şi responsabilitatea SUA pe plan mondial, mai ales din perspectiva războaielor din Irak şi Afganistan.
 
Deşi îi dedicase cronici deja în 2007-2008, presa americană a primit cu mult entuziasm intrarea filmului pe ecrane. Prezentăm în continuare o selecţie de fragmente din articolele de întîmpinare apărute (o listă mai amplă este disponibilă laicrny.org



New York Times - A.O. Scott
„California Dreamin’  este o comedie a ciocnirii între culturi, o farsă zgomotoasă şi atent derulată, aruncînd o privire satirică atît asupra idiosincraziilor româneşti, cît şi asupra absurdităţii generate de jocurile geopoliticii, care au uneori consecinţe fatale.”

„Temele [filmului] sînt dintre cele mai serioase, dar abordarea regizorului e plină de o exuberanţă jucăuşă care sugerează plăcerea nemăsurată a tînărului creator pentru toate aspectele cinematografiei. Acelaşi spirit care traversează şi minunatele sale scurt metraje „Poveste de la scara C” şi „Marilena de la P7”.”

„...[filmul] are tot timpul ceva interesant de spus; în special pentru publicul american... Văzută din perspectiva războiului din Irak – care era cu siguranţă în mintea lui Nemescu în 2006 – pelicula pare o ciudată şaradă asupra ‚erei Clinton’, o poveste plină de rezonanţe neliniştitoare.”


The New Yorker – Antony Lane. Americans at large (include un desen special dedicat personajelor din film)


„Acesta a fost primul film de lung metraj al lui Nemescu, şi nu vom şti niciodată cu precizie cum ar fi aratăt filmul terminat; regretul, deşi adînc, nu este copleşitor – ‚California dreamin’ nu are nimic dintr-un film de începător.”


„[Filmul] are un apetit pentru diferenţele dintre oameni, şi un ochi special pentru şocurile bruşte ale culturilor care se izbesc una de alta şi ricoşează periculos.”


Village Voice - J. Hoberman. America the (Not Always) Beautiful Chugs Through Small-Town Romania in California Dreamin'
„Ambiţios şi cumva alegoric sub forma unei adevărate ‚comedii de situaţie’.”


„Faptul că finalul deschis al acestui film postum pare în mod precaut optimist îl face cu atît mai pătrunzător.”



Time Out New York - Ben Waiters. California Dreamin'
„California Dreamin’ este o fabulă abilă care, cu încredere şi inteligenţă, oferă prin intermediul unei poveşti locale o perspectivă asupra unor probleme globale.”


„Nemescu exploatează potenţialul carnavalesc al subiectului cu mare efect, dar ţine lucrurile bine ancorate folosind o tehnică naturalistă şi o estetică sofisticată.”



„Podul de flori” la „Documentary Fortnight”, Muzeul de Artă Modernă (MoMA)

Documentarul semnat de Thomas Ciulei a fost prezentat în premieră americană în 13-14 februarie la festivalul anual de film documentar al MoMA, făcînd parte din selecţia oficială a acestuia, alături de alte 34 de filme din întreaga lume. Un public numeros a luat parte la cele două proiecţii ale filmului, iar regizorul a fost asaltat de întrebările publicului la finalul proiecţiilor. Filmul a fost inclus între „evenimentele săptămînii” în selecţia realizată cu privire la festival pentru The New York Times de către criticul David Kehr.


 


Corina Suteu Thomas Ciulei


foto: Corina Suteu si Thomas Ciulei  la încheierea primei proiecţii a „Podului de flori” / credit ICRNY

„Marele jaf comunist” la Universitatea Columbia

După prezentarea la Festivalul de Film Românesc de la Tribeca în 2007, urmată de participări la alte festivaluri din SUA, filmul lui Alexandru Solomon a avut o proiecţie specială la Universitatea Columbia din New York. Publicul prezent, preponderent unul academic, deopotrivă român şi american, de toate vîrstele, a profitat de prezenţa regizorului, adresîndu-i, după proiecţie, numeroase întrebări. Pe de o parte, observaţiile făcute au relevat interesul viu al spectatorilor născut de felul în care personajele documentarului s-au supus voluntar exerciţiului de adevăr propus de Solomon. Regizorul a explicat motivaţia sa aparte în alegerea subiectelor prin grija şi preocuparea pe care le are faţă de temele tecutului recent, un teritoriu îndepărtat şi necunoscut, în special pentru publicul tînăr. Regizorul a angajat un dialog extrem de pasionat cu publicul prezent.




Institutul Cultural Român de la New York


 
Martie 2009




 




 


Voteaza


Pe acelasi subiect: Nae Caranfil | Alexandru Solomon | Thomas Ciulei
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Concurs naţional de interpretare instrumentală, la Palatul Naţional al Copiilor

Peste 450 de copii, talentaţi şi pasionaţi de muzică instrumentală, vor participa, în perioada 13-17 iunie, la Concursul naţional de interpretare instrumentală, organizat de Palatul Naţional ...

Albumul The Dark Side of the Moon va fi relansat intr o editie aniversara
Albumul “The Dark Side of the Moon” va fi relansat intr-o editie aniversara

La 50 de ani de la aparitia unuia dintre cele mai populare, apreciate si influente albume din istoria muzicii, “ The Dark Side of the Moon ”, capodopera Pink Floyd, va fi relansat intr-o ...

Case de licitatie de arta din Romania adrese si date de contact
Case de licitatie de arta din Romania - adrese si date de contact

Va prezentam lista celor mai importante case de licitatie de arta cu activitati in Romania: Casa de licitatie ARTMARK - Investments of passion Bucuresti str. C. A. Rosetti 5 telefon: 021.210.30.16 ...

Vic Rattlehead mascota trupei Megadeth va avea o figurina Funko Pop
Vic Rattlehead, mascota trupei Megadeth, va avea o figurina Funko Pop

Straniul personaj care a devenit una dintre cele mai cunoscute mascote din muzica metal inca de la primele albume Megadeth, Vic Rattlehead, va avea in sfarsit si propria figurina Funko Pop, ce va fi ...

Viata pe intelesul tuturor de Andrew Tsyaston
Viata pe intelesul tuturor de Andrew Tsyaston

Cunoscut in mediul online pentru benzile sale desenate scurte, amuzante (cu o doza sanatoasa de sarcasm si umor negru, atat de necesara in viata de zi cu zi) si cu un final nu arareori tragicomic, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline