Toma Caragiu (Momente de Aur), Nae Caranfil ("Filantropica"), Elisabeta Bostan ("Veronica") si Sergiu Nicolaescu ("Orient Expres") sunt cei mai bine vanduti cineasti romani, in format digital. Filmele lor sunt in topul celor mai cumparate pelicule romanesti pe DVD, potrivit datelor furnizate de producatori si distribuitori.
Pe piata romaneasca exista acum aproximativ 40 de titluri de filme romanesti in format digital, realizate de Centrul National al Cinematografiei (CNC), de Pro Video sau TVR Media. De asemenea, exista noua cinesti care au cerut CNC concesionarea drepturile de multiplicare a propriilor filme, printre care Sergiu Nicolasecu sau Elisabeta Bostan.
DVD-urile au preturi cuprinse intre 20 si 50 de lei noi. Digitalizarea filmelor romanesti a inceput in decembrie 2002, prin programul CNC "Videoteca pentru toti", ce continea o lista cu peste 60 de "filme nationale de referinta": pelicule istorice, ecranizari, filme de aventuri, comedii, filme pentru copii, care au inregistrat cel mai mare numar de spectatori de-a lungul timpului.
Banii, 200 de milioane de lei vechi, din bugetul CNC, nu au ajuns decat pentru 20 de lungmetraje, luate de la Arhiva Nationala, pe atunci in subordinea CNC, restaurate si transpuse pe suport video sau digital. Tirajul final a fost de 500 de exemplare pentru fiecare film.
"Veronica" in topul Librariei Noi
Cel mai bine vandut titlu in reteaua Libraria Noi, din seria "Videoteca pentru toti", este "Veronica" (1972), in regia Elisabetei Bostan. Urmeaza "Mama" (1976), regizat tot de Elisabeta Bostan, "Pacala" (1974), de Geo Saizescu, Liviu Ciulei, cu "Padurea Spanzuratilor" (1964), si Stere Gulea, cu "Morometii" (1986), potrivit statisticilor oferite de CNC.
Un pachet de 15 filme romanesti pe DVD distribuie si Compania Euro Entertainment. Cel mai bine se vinde "Dumbrava Minunata" (1980), regizat de Gheorghe Naghi, urmat de "Glissando" (1982), al lui Mircea Daneliuc, si de filmul lui Sergiu Nicolaescu "Noi, cei din linia intai" (1985).
In topul filmelor romanesti pe DVD distribuite de Pro Video conduce Nae Caranfil, cu "Filantropica" (2001), urmat de Sergiu Nicolaescu, "Orient Express" (2004), si Sam Irvin, "Garcea si Oltenii" (2002).
Toma Caragiu, cel mai vandut la TVR Media
Un caz special este TVR Media, care a scos pe piata un singur DVD cu lungmetraj romanesc, "D’ale Carnavalului" (1958), la pretul de 45,90 lei noi. "E primul film dintr-o serie de filme de colectie pe care le scoatem in urma unei intelegeri cu CNC", a spus directorul TVR Media, Andrei Enescu.
Din serie fac parte inca doua filme: "Mofturi 1900" (1964), in regia lui Jean Georgescu, si "Telegrame" (1959), de Gheorghe Naghi. "Avem oarecum un renume deja, pentru ca am scos productii de arhiva", a explicat Enescu.
TVR Media a inceput sa scoata filme din arhiva postului national de televiziune in septembrie 2003, cand a adunat "Momente de Aur" din cariera unor maestri ca Toma Caragiu, Amza Pellea, Horatiu Malaele sau Sergiu Celibidache.
"Toma Caragiu este cel mai bine vandut si cel mai important produs al nostru, cel despre care s-a scris cel mai mult", a explicat directorul. In format DVD, "Toma Caragiu" (49,30 RON) s-a vandut in aproximativ 6.000 de exemplare. "Un film strain in Romania se vinde cu un tiraj de 1.000, 1.500", a spus Enescu.
Arhiva digitala, peste cinci ani
CNC lucreaza inca din 2005 la trecerea tuturor filmelor romanesti de arhiva de pe pelicula in format digital, proiect la care presedintele CNC, Decebal Mitulescu, spune ca "nu prea au spor".
Din totalul de aproximativ 1.000 de lungmetraje, 2.000 de documentare si 1.500 de filme de animatie, realizate in Romania din 1911 pana in prezent, seful Departamentului patrimoniu din CNC, Vasile Ion, spune ca s-au realizat matrite digitale pentru doar 20 de titluri. "Eu cred ca proiectul va dura cel putin cinci ani, cu conditia sa lucram de cel putin cinci ori mai mult decat anul trecut", a spus Mitulescu.