Filmele cu personaje istorice nu au fost neglijate la Hollywood. Filme precum Troia sau Alexandru cel Mare am urmarit multi dintre noi, apreciind arta cu care tehnologia reproduce trecutul in cadre sincronizate in asa fel incat povestea scenariului sa nu isi piarda din farmec.
Comparativ cu Troia sau Alexandru cel Mare, filmul "300" a fost ceva mai dezamagitor pentru cinefilii care au o slabiciune pentru filmele istorice.
Pelicula 300, realizata in 2007, reda povestea bataliei de la Termopile dintre armata Imperiului Persan sub comanda lui Xerxes si armata Spartei, sub conducerea lui Leonidas.
Scenele computerizate par a fi in exces, indiferent de era in care ne aflam, o era a tehnologiei in continuu progres. Ele sunt menite sa atraga doar pe cei mici care adora efectele speciale exagerate.
Neplacut in pelicula despre care vorbim ar putea fi si portretul lui Leonidas. Aroganta personajului din film nu este cu siguranta asemanatoare cu increderea de sine a unui Leonidas din anul 480 D.Hr.
Atenti fiind la detalii cu siguranta am putea spune si ca replica "Lasa-ma sa ghicesc, tu ar trebui sa fii Xerxes" este o replica ce nu isi are locul intr-un film ce isi desfasoara actiunea in anul 480 D.Hr.
In filmul "300", Xerxes, regele Persiei, nu este redat intocmai cartilor de istorie. Xerxes avea barba si parul lung pana la nivelul umerilor. De asemenea, in film Xerxes a fost "impodobit" cu tot felul de bijuterii, unele piercinguri. Are cercei in sprincene, urechi, nas, obraji si lanturi cata greutate a putut actorul sa suporte. Nici inaltimea lui Xerxes din film nu este potrivita unui persan.
Un alt personaj ce difera de realitatea prezentata in cartile de istorie este Ephialtes. Desi in film el este deformat, in istorie nu este prezentat astfel.
Nu in ultimul rand, mastile soldatilor din Persia lasa si acestea loc unor comentarii. Aspectul lor in film este asemanator cu cel al unor masti dintr-un bal venetian.
Hollywoodul nu a deformat insa povestea care isi pastreaza caracterul original, la fel ca in cartile de istorie.