- Primii ani ai deceniului '40 nu au fost prea promitatori pentru industria filmului american, in special 1941 cand a avut loc si atacul de la Pearl Harbor. Spre sfarsitul anului 1941 filmul parea sa nu mai aiba sperante de reusita in America. Spre mijlocul anilor '40 industria filmului, ca orice alt aspect al vietii, a raspuns razboiului si multe vedete sau simpli angajati din acest domeniu s-au inrolat in armata.
Cu toate acestea, productia de film si-a mai revenit si a atins apogeul profitabilitatii in perioada 1943 - 1946. Aceasta tendinta a continuat si industria filmului s-a dezvoltat tot mai mult.
Efectele speciale, luminile si culorile au transformat cinematografia in cel mai la indemana instrument de divertisment ce a atras imediat publicul. Anul cel mai profitabil a fost 1946. Audienta a atins in acest an valori record.
Biroul de Informatii de Razboi al guvernului Statelor Unite s-a format in 1942 si a servit ca o agentie de propaganda in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De asemenea si-a coordonat eforturile cu industria filmului pentru a inregistra si fotografia actiuni din timpul razboiului. Astfel filmele au capatat un ton foarte realist, asemeni celor realizate in anii '30, in perioada Depresiunii.
In 1944 Warner Bros facea un film despre razboi si despre clubul cu acelasi nume, Hollywood Canteen, club infiintat in 1942 pentru cei aflati in serviciul militar. Aici biletul de intrare era uniforma si totul era gratuit, mancarea si distractia. Filmul Hollywood Canteen a fost reprezentativ prin numarul mare de staruri. Aproape lipsit de subiect si cu extravagante patriotice, a fost un mijloc de divertisment pentru trupele militare.
Multe nume mari de pe scena cinematografiei fie au optat pentru a se inrola in armata, fie pentru a contribui intr-o oarecare masura la mobilizarea in masa ceruta de razboi. Multi dintre actori si regizori au fost chemati in serviciul militar si pot fi enumerate nume precum Clark Gable, James Stewart, William Wyler sau Frank Capra.
In timpul razboiului au si aparut multe noi staruri. Alan Ladd, Betty Grable si Rita Hayworth sunt doar cateva exemple. Printre regizorii cei mai importanti ii putem enumera pe John Ford, Frank Capra, John Huston sau William Wyler. Acestia au realizat si cele mai bune documentare de razboi.
Frank Capra a realizat in perioada 1942-1945 filmul documentar intitulat Why We Fight, primul dintr-o serie de mai multe pelicule si Prelude to War (1943). John Ford a fost autorul peliculei December 7th: The Movie. Insa December 7th: The Movie a aparut pe marile ecrane abia in 1991 dupa ce timp de 50 de ani a fost interzis. Acelasi regizor, John Ford, a realizat unul dintre cele mai cunoscute filme documentare din timpul razboiului, The Battle of Midway (Batalia de la Midway - 1942) si The Battle of San Pietro (Batalia de la San Pietro - 1945). Ford a mai regizat in 1944 si A story of a Flying Fortress (Povestea unei fortarete zburatoare).
Tot in acceasi perioada, anii dificili ai razboiului nu au foat o piedica pentru realizarea unui film romantic ce rezoneaza si astazi cu inimile tinere, Casablanca, considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX. Filmul in regia lui Michael Curtiz ii are ca protagonisti pe marii actori Ingrid Bergman si Humphrey Bogart. In rolul lui Rick Blaine, Humphrey Bogart trebuie sa aleaga intre dragostea pentru Ilsa Lund ( Ingrid Bergaman) si virtutea de actiona corect si a ii ajuta pe aceasta si pe sotul ei, liderul rezistentei, sa plece din Casablanca pentru a putea continua lupta impotriva nazistilor.
Un film cu numeroase premii Oscar, The Best Years of Our Lives, a aparut tot in aceeeasi perioada, mai exact in 1946.