Doua dintre cele mai premiate productii romanesti in 2006 vor fi difuzate in aceasta seara la TV, pentru a marca 17 ani de la evenimentele din decembrie '89: "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, si "Hartia va fi albastra", de Radu Muntean, vor putea fi vizionate in prime-time pe TVR 1, respectiv Antena 1.
Programat pentru ora 22.10, lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu va fi precedat de un talk-show pe tema `De ce sfarsitul lumii?`. Pentru a nu face concurenta, `Hartia va fi albastra` va fi difuzat mai devreme, de la 20.30, pe Antena 1.
`Din pacate, filmul nu a fost vazut de prea multi spectatori la cinema, iar scopul meu este sa fie vizionat de cat mai multi romani. De aceea am ales sa-l dau la TV, pe 22 decembrie, exact seara in care se petrece si actiunea din filmul meu`, a spus Radu Muntean. Pelicula se inspira dintr-un scenariu real, in care doua echipaje blindate ale Ministerului de Interne, venite sa apere o unitate militara, au fost mitraliate dintr-o confuzie, in decembrie ‘89.
Filmul a avut premiera mondiala la Locarno si a obtinut Marele Premiu la Balkan Black Box la Berlin, Premiul special pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cottbus si Premiul juriului la Festivalul de Film de la Marrakech.
Nominalizare la Oscar
`Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii`, o poveste despre inocenta si curajul celor care s-au opus, in felul lor, regimului ceausist, este propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul de anul viitor la sectiunea Cel mai bun film strain. Actiunea se petrece intr-un cartier marginas al Bucurestiului, in ultimul an al Epocii de Aur, si descrie povestea lui Lalalilu, un baiat de 7 ani care isi imagineaza ca ne-a scapat de Ceausescu, si a Evei, sora mai mare a lui Lalalilu, care are astfel sansa sa-si aleaga viitorul.
Filmul a avut premiera mondiala la Cannes, unde actrita Dorotheea Petre (Eva) a obtinut Premiul de interpretare feminina. `Sunt aproape 17 ani de la moartea lui Ceausescu, dar inca purtam in noi amintirea si mostenirea acelei perioade. Filmul vorbeste despre cei care au avut curajul sa se opuna dictaturii, fiecare in felul lui, dar si despre cei care, la fel ca parintii nostri, din teama ca poate copiii lor ar putea pati ceva, au tacut si au indurat`, crede regizorul Catalin Mitulescu.