Festivalul International de Film Independent "Anonimul'' se deschide in aceasta seara, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, cu proiectia filmului "The Wind That Shakes the Barley'', in regia lui Ken Loach, premiat anul acesta cu Palme d’Or la Cannes. Peliculele lui Cristian Mungiu si Radu Muntean, scurtmetrajul "Obiectele pierdute - Curcanii nu zboara'' si, respectiv, lungmetrajul "Hartia va fi albastra'', vor rula in continuare in cadrul programului paralel intitulat "Generatia asteptata'', cu filme ale tinerilor regizori romani, premiate la festivaluri internationale.
Lupta irlandezilor contra Marii Britanii
Filmul premiat la Cannes surprinde momente din razboiul de independenta dus de irlandezi in 1920 impotriva Marii Britanii. Actorul Cillian Murphy interpreteaza rolul unui tanar medicinist, ce renunta la profesie pentru a participa la lupta armatei impotriva trupelor britanice "Black and Tans''. Fratele sau Teddy, interpretat de Padraic Delaney, se implica cu acelasi zel in aceasta lupta.
Regizorul, care a mai facut in 1990 un alt film cu tema Razboiului irlandez, "Hidden Agenda'', considera ca noua sa productie este un indemn adresat Marii Britanii "de a se confrunta cu trecutul sau imperialist''.
Inainte si dupa Revolutie: ploconul si curcanul
Prima seara la "Anonimul'' va fi una presarata cu "curcani'' si lupte revolutionare. Dupa filmul lui Loach, va fi prezentat scurtmetrajul lui Cristian Mungiu, "Obiecte pierdute - Curcanii nu zboara''. Filmul de 20 de minute este conceput in jurul ideii de bacsis ce domina societatea noastra. O fata de la tara (Ana Ularu) isi viziteaza mama internata intr-un spital din Bucuresti si, in afara de bani, ea da plocon un curcan doctorului care urma sa-i opereze mama. Pasarea joaca astfel un rol cheie si caracterizeaza modul de operare in institutiile romanesti: "la bal si la spital, numai cu curcan!''.
Filmul a participat la Festivalul de la Berlin, intr-o productie colectiva, numita "Lost and Found'', a sase regizori rasariteni din Estonia, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Muntenegru, Ungaria si Romania.
O revolutie albastra
Dupa prezentarea luptelor irlandeze de la inceputul serii, Revolutia din 1989 din Romania va incheia apoteotic prima seara a proiectiilor de la "Anonimul''. "Hartia va fi albastra'', filmul lui Radu Muntean, il prezinta pe Costi (Paul Ipate), un tanar recrut prins in mrejele Revolutiei cu doar trei luni inainte de eliberare. Actiunea se desfasoara in noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. "Filmul isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti participanti la evenimente'', spune regizorul.
"E povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina spiritul de solidaritate, dar, in acelasi timp, si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare'', explica Muntean.
48 de scurtmetraje si 24 de filme de animatie
Festivalul "Anonimul'', ce se va desfasura la Sfantu Gheorghe pana pe 19 august, are trei sectiuni: lungmetraj, scurtmetraj fictiune si scurtmetraj animatie. In competita de lungmetraje vor participa sapte filme, printre care si pelicula lui Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase''. Concursul de scurtmetraje cuprinde 48 de titluri, dintre care sase romanesti: "La multi ani!'', de Marian Crisan, "Mere la cuptor'', de Alexandru Mavrodineanu, "Frica domnului G.'', de Adina Pintilie, "Buricul pamantului'', de Carina Tautu, "Tort de Casablanca'', de Ana Gabriela Vlad, si "Love close-up'', de Sebastian Voinea.
Cealalta competitie de scurtmetraje, de animatie, include intre cele 24 de titluri, doar unul romanesc: "Carne'', de Valentin Partenie. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune este in valoare de 2.000 de dolari, iar cel pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie este de 1.000 de dolari. Trofeul Festivalului valoreaza 10.000 de dolari.