inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Filme celebre despre pictori celebri

1 Comentarii



Viata pictorilor importanti a servit adesea ca sursa de inspiratie pentru numeroase carti si filme, unele remarcabile, altele esuand in derizoriu, dar oricare titlu si-a gasit publicul sau.


 


Explicatia este simpla - talentul (mergand pana la geniu) atrage ca un magnet. Oricine este familiarizat cat de putin cu lucrarile unui mare artist, fie ca acesta este Dali sau Cezanne, isi doreste sa stie cat mai multe nu doar despre operele, temele si influentele acestuia, cat mai ales despre omul din spatele operei. Cum gandea, ce preferinte si antipatii avea, cum lucra, care ii erau prietenii, ce medii frecventa, ce optiuni politice si idei avea, ce il facea sa fie altfel si sa transforme aceasta diferenta in arta ? Intrebari la care numerosi regizori au incercat sa raspunda, acceptand adesea un pariu riscant : transpunerea pe pelicula a vietii unor mari pictori ai lumii.


 


 


Vincent & Theo (1990)











vincent & theo     

Povestea tragica a pictorului Vincent van Gogh si mai ales legatura stransa pe care a avut-o cu fratele sau, Theo, care l-a sprijinit financiar si moral tot timpul, au dat nastere filmului "Vincent & Theo", aparut in 1990 si regizat de regretatul Robert Altman. Avandu-i in rolurile principale pe Tim Roth (Vincent) si Paul Rhys (Theo van Gogh), pelicula a impresionat inca de la lansare atat prin subiect, cat si prin atentia cu care realizatorii au incercat sa redea cat mai amanuntit viata genialului pictor, redand pe pelicula inclusiv locurile unde acesta a trait si a lucrat. Un film solid, necesar pentru cei care incearca sa il inteleaga pe unul dintre cei mai controversati si interesanti pictori, un film care trebuie vazut de oricine.




 


 


Matisse - Voyages (1987)


 












Desi este un film destul de scurt, avand mai putin de o ora, Matisse: Voyages poate fi considerat o versiune cinematografica a operei lui Matisse, fiind la fel de plin de culoare, freamat si viata ca si compozitiile acestuia.


 


Filmul este mai curand un studiu al creatiei lui Matisse decat o biografie, incercand sa traseze evolutia si etapele carierei acestuia, din momentul in care Henri Matisse, pe atunci doar un tanar neinteresat de arta, a descoperit pictura, primind o cutie de culori din partea mamei.


 


  matisse


Actiunea prezinta faza cu faza evolutia pictorului, influentele si tendintele epocii, temele abordate si maniera in care Matisse a ajuns la maturitate la un stil profund personal, pe care il numea adesea, cu ironie, "desen cu foarfeca". Camera este manuita cu atentie si pasiune, redand pe ecran lucrarile acestuia, de la siluetele umane la interioare si naturi moarte, examinand cu atentie si picturile realizate pentru biserica din Vence. Chiar daca opiniile specialistilor si istoricilor conteaza enorm in conturarea personalitatii artistului, definitiorii sunt tocmai cuvintele lui Matisse, extrase din notele sale : "Eu nu pot sa pictez lucrurile, ci relatiile dintre ele."


 


 


Lust for Life (1956)


 











lust for life     

Este poate cel mai cunoscut film dedicat lui Vincent van Gogh, avand in rolurile principale doi actori de geniu, perfect alesi : Kirk Douglas (Vincent) si Anthony Quinn (Paul Gauguin).


 


Cei doi reusesc sa sustina o partitura cinematografica dificila, regizata de Vincente Minnelli. Pentru iubitorii artei Vincent van Gogh ramane geniul artistic arhetipal, aflat intr-o dureroasa lupta cu demonii sai interiori, obsedat de pictura si incercand sa reziste bolii psihice care il distruge tot mai mult, ducandu-l in final la sinucidere. Van Gogh duce o viata nefericita, este respins, se zbate in saracie, fiind ajutat doar de fratele sau, Theo. Este predicator intr-un sat mizer, locuit de mineri, incearca sa isi gaseasca fericirea intr-o casatorie, este respins de fiecare data. Nu are prieteni, se apropie de Gauguin, dar relatia dintre cei doi se termina brusc, violent si nebunesc.




 


Reuseste sa vanda o singura lucrare in timpul vietii, si atunci mai mult din intamplare, este respins la expozitii, multe din compozitiile sale sunt distruse si pierdute. Un destin tragic, in interpretarea unui mare actor.


 


Surviving Picasso (1996)


 


Biografia necesara a genialului Pablo Picasso, in interpretarea lui Anthony Hopkins (unul dintre putinii actori care ar fi putut sa joace un astfel de rol), "Surviving Picasso" este povestea marelui artist, unul dintre cele mai cunoscute nume.


surviving picasso


Cand in 1943 tanara Francoise Gilot il intalnea pe Picasso, acesta era deja un artist celebru, care o privea cu amuzament pe tanara ce isi dorea sa devina artist plastic. In pofida diferentei de varsta si notorietarii lui Picasso, cei doi aveau sa ramana impreuna pentru un deceniu, iar Francoise a fost nu doar o iubita credincioasa, ci si o muza si un discipol fidel. A fost insa greu sa reziste alaturi de un geniu care isi permitea totul, dedicat artei sale, dar si femeilor precum Dora Maar, Marie Therese sau Olga Koklowa, care facusera sau inca mai faceau parte din viata maestrului, dar mai ales il influentasera pe acesta mai mult sau mai putin.


 


Filmul incearca astfel sa prezinte in paralel atat artistul Picasso, cat mai ales omul din fata sevaletului, pasional si fanatic in privinta operei sale, dar adesea indiferent la suferinta provocata iubitei sale Francoise. Aceasta rezista insa alaturi de Pablo Picasso pret de zece ani, dupa care are si forta extraordinara de a se desparti de acesta, unul dintre momentele care definesc o biografie.


 


 


Lautrec (1998)


 











lautrec     

Henri de Toulouse-Lautrec a fost nu doar unul dintre cei mai importanti pictori si graficieni, cu un stil unic si profund, dar si un om profund nefericit, cu un destin care parea ca ii inchide toate drumurile spre glorie.


 


Provenind dintr-o familie nobila, a fost un copil bolnavicios si dupa doua accidente suferite in adolescenta, ramane pentru tot restul vietii cu un corp diform, de pitic, care ii va trezi celebra sa auto-ironie dura, ca o modalitate de aparare fata de ceilalti.




 


In mare parte un autodidact, convins ca maniera sa de lucru este singura care i se potriveste, Henri de Toulouse-Lautrec deseneaza si picteaza cu frenezie, devine o parte a boemei pariziene a vremii, frecventeaza localuri celebre si este induiosat pana la lacrimi de cei decazuti, pe care ii simte mai aproape de sine decat pe nobilii ai caror nume il purta.


 


Cunoaste celebritatea prin tablourile si mai ales afisele sale, devine un nume cunoscut si admirat, dar in egala masura controversat. Se refugiaza in alcool, bea tot mai mult, prefera viata de noapte si locurile sordide, in compania femeilor si putinilor prieteni, distrugandu-se incetul cu incetul. Daca la inceput picta foarte mult, in ultimii ani din viata lucreaza greu, la fel de migalos, murind in final in castelul familiei, ca un fiu ratacitor revenit pentru ultima oara acasa.


 


Filmul este un impresionant document cinematografic, cu o durata de peste trei ore, o biografie amanuntita si trista a unui destin artistic exceptional, dar in acelasi timp tragic. Figura lui Toulouse-Lautrec este magistral adusa la viata de Regis Royer, un actor putin cunoscut, dar formidabil, care se confunda perfect cu personajul pana la punctul in care Toulouse-Lautrec nu ar mai putea fi imaginat altfel, o performanta remarcabila.  


 


 


 


Mai 2007


 


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Anthony Hopkins | Matisse | Cezanne | Dali | filme | carti
Comentarii 1 comentarii
astefanescu1953

vreau sa vad filme cu pictori,,,,,,pa ce trebuie sa apas,,,,,,.

0 2014 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline