Oameni care isi pun viata in pericol se sacrifica pentru binele altora si creeaza spectatorilor sentimentul de speranta si incredere in spiritul uman sau, dimpotriva, caractere violente, imorale, socante care atrag publicul prin controversa.
Cele doua tipuri de personaje de film au in comun, probabil, un singur lucru: succesul de casa. Institutul American de Film (AFI) si revista „Entertainment Weekly” au inventat insa, special pentru aceste filme, doua tipuri de topuri ale tuturor timpurilor: cele mai motivante 100 de filme, respectiv cele mai controversate 25 de filme din istorie.
Povesti care inspira
„It’s a Wonderful Life” (O viata minunata, 1946), regizat de Frank Capra, pelicula despre care se spune, in filmele americane, ca este programul preferat de Craciun al familiilor din SUA, a fost desemnat cel mai motivant film al tuturor timpurilor, dintr-o lista de 300 de lungmetraje.
Filmul povesteste viata lui George Bailey (James Stewart) care, ingropat in datorii, spune ca-si doreste sa nu se fi nascut si are ocazia sa viziteze, in vis, o lume in care el nu exista, si-si da seama cat de importanta este totusi viata lui.
„Nu se poate sa nu fim atinsi de motivanta poveste a lui George Bailey. Se refera la noi toti”, a explicat Bob Gazzale, producatorul emisiunii CBS in cadrul careia a fost prezentat miercuri topul AFI.
Al doilea cel mai motivant film din istorie este „To Kill a Mockingbird” (Sa ucizi o pasare cantatoare, 1962), cu Gregory Peck in rolul unui avocat care vrea sa faca dreptate unui om acuzat pe nedrept. „Lista lui Schindler”, regizat de Steven Spielberg, s-a clasat pe locul al treilea, urmat de „Rocky”, filmul ce l-a facut celebru pe Sylvester Stallone.
Steven Spielberg are cinci filme in top, ceea ce-l face regizorul cu cele mai motivante filme din istorie, potrivit AP. Intre actori, Sidney Poitier si Gary Cooper au cele mai multe filme in top, cate cinci fiecare.
Filmul mut al lui Charlie Chaplin, „City Lights” (1931, locul 33), este cea mai veche pelicula din top, iar „Hotel Rwanda” si „Ray”, ambele produse in 2004, sunt cele mai recente.
Istorii care socheaza
Intre filmele care au succes pentru ca socheaza, dezgusta sau creeaza dispute, „Entertainment Weekly” a acordat titlul de „cel mai controversat film” peliculei independente a lui Mel Gibson, „The Passion of the Christ” (Patimile lui Hristos, 2004).
Filmul in care Maia Morgenstern joaca rolul Mariei Magdalena se concentreaza pe momentele in care Iisus este tradat, torturat si crucificat.
„Intentia lui Gibson - nascuta dintr-o profunda credinta catolica - a fost sa produca o descriere autentica a ceea ce a indurat Hristos in numele umanitatii. Ceea ce a reusit, in cel mai bun caz, a fost sa starneasca un razboi cultural fara precedent in istoria Hollywoodului”, scrie revista americana.
Locul doi a revenit unui film in regia lui Stanley Kubrick, „A Clockwork Orange” (Portocala mecanica, 1971), un portret al violentei in America anilor ‘70, ‘80. Un alt film celebru pentru controversele create, „Farenheit 9/11” (2004), regizat de Michael Moore si laureat cu Palme d’Or la Cannes 2004, s-a clasat pe locul al treilea.
Top filme motivante
1. O viata minunata - foto (1946)
2. Sa ucizi o pasare cantatoare (1962)
3. Lista lui Schindler (1993)
4. Rocky (1976)
5. Domnul Smith merge la Washington (1939)
6. E.T. Extraterestrul (1981)
7. Fructele maniei (1940)
8. Breaking Away (1979)
9. Miracol pe strada 34 (1947)
10. Salvati soldatul Ryan (1998)