Teatrul National Radiofonic organizeaza marti, 6 decembrie, de la ora 18.30, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, str. Kiseleff nr.3, sector 1, Studioul “Horia Bernea” - evenimentul cultural “Parintele Arsenie Boca – Apostol si profet al neamului romanesc”.
Sub acest generic, va avea loc in premiera, auditia cu public a spectacolului radiofonic “Parintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” si vizionarea filmului documentar “Parintele Arsenie Boca – Omul lui Dumnezeu” - ambele productii purtand semnatura reputatului regizor Nicolae Margineanu.
Zian Boca s-a nascut la 29 septembrie 1910, in satul Vata de Sus din Tara Zarandului. A studiat la Academia Teologica „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, cu putere si duh apostolesc si chiar prorocesc, a inspirat miscarea unica de la Sambata, de redesteptare religioasa si morala a romanilor.
A trecut la Domnul pe 28 noiembrie 1989. La mormantul sau de la Manastirea Prislop din Tara Hategului, se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, peste 10.000 de oameni sunt prezenti la slujba sa de pomenire. Mii si mii de oameni il cinstesc ca pe un sfant.
Spectacolul radiofonic de teatru-document “Parintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” este o productie a Teatrului National Radiofonic, realizata in cadrul proiectului “Biografii, memorii” , difuzata in premiera la Radio Romania Actualitati, pe 13 decembrie, de la ora 21.05.
Scenariul radiofonic „Parintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” porneste de la insemnarile colegului sau de scoala, preotul Petru Boldor, nascut in satul Cib din Muntii Apuseni. A invatat la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orastie si la Liceul „Avram Iancu” din Brad, unde a fost coleg de banca cu Parintele Arsenie Boca. I-a dedicat Parintelui Arsenie poezia Sfantul.
Filmul documentar “Parintele Arsenie Boca - Omul lui Dumnezeu” urmareste evolutia tanarului Zian Boca pana la masura unei personalitati de statura filocalica.
A. A.
editor artline.ro
29 noiembrie 2011