New York, 18 ianuarie 2010: Evenimentele lunii ianuarie aduc o expunere importantă în America artiştilor români din toate domeniile artistice în cadrul unor proiecte susţinute de ICR New York. Artiştii prezenţi în această lună la New York, provenind din domenii, generaţii şi avînd anverguri diferite, fac parte din seria celor pe care ICR New York i-a susţinut în mod constant în ultimii ani, mediind continuitatea proiectelor lor în spaţiul american.
„Călătoria lui Gruber” la New York Jewish Film Festival şi în curînd în cinematografele americane
După prezentarea sa în premieră americană la Festivalul Filmului Românesc din New York în 2008, filmul lui Radu Gabrea s-a bucurat de numeroase participări la festivaluri din America de Nord (Atlanta, Chicago, Philadelphia, Sillicon Valley, Toronto, Vancouver) şi a făcut recent parte din selecţia prestigiosului New York Jewish Fim Festival, cel mai mare festival de profil din SUA.
Proiecţiile filmului au avut loc în 13-14 ianuarie în prezenţa regizorului, care a răspuns la întrebările publicului, introdus fiind de criticul de film Scott Foundas (LA Weekly, Village Voice). Prezentat la Walter Reade Theatre din cadrul Lincoln Center, filmul a fost primit cu un interes deosebit de publicul new-yorkez, înregistrînd peste 1000 de spectatori la cele 3 proiecţii. Prezenţa la festival a atras şi încheierea unui contract de distribuţie cu un prestigios distribuitor american, Călătoria lui Gruber urmînd a fi lansat în curînd în cinematografele din SUA, precum şi pe DVD şi difuzat de o serie de canale TV.
Expoziţie Dan Perjovschi la Lombard-Fried
Postcards from the World, a doua expoziţie personală a lui Dan Perjovschi la Galeria Lombard-Fried, aduce în premieră la New York o nouă lucrare care cartografiază călătoriile artistului în întreaga lume în dialog cu o lucrare de referinţă a sa Postcards from America. Aceasta a fost realizată în 1994 în timpul unei rezidenţe artistice de 10 săptămîni – prima întîlnire a artistului cu America, şi este acum pentru prima dată expusă într-o galerie. Expoziţia este deschisă între 14 ianuarie – 20 februarie şi reprezintă unul dintre evenimentele artistice cele mai importante ale începutului de an în circuitul galeriilor de artă new-yorkeze.
Peca Ştefan la Festivalul Internaţional de Lecturi Dramaturgice hotINK
Cu susţinerea ICRNY, dramaturgul Peca Ştefan va participa între 23-31 ianuarie la cea de a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Lecturi Dramaturgice hotINK, organizat de Departamentul de Teatru al Tisch School of the Arts din cadrul New York University. Este pentru a doua oară cînd un autor român este invitat în festival, cea dintîi participare fiind a Alinei Nelega, la ediţia din 2008. Ultima piesă a lui Peca Ştefan - „Sîrmă şi acrobaţi” - va fi prezentată într-o lectură publică regizată de Ana Mărgineanu, în prezent rezidentă în New York. Festivalul hotINK aduce împreună în fiecare an dramaturgi, actori, regizori şi studenţi din întreaga lume, la ediţia din 2010 fiind invitaţi oameni de teatru din Australia, Austria, Belarus, Canada, Chile, Cuba, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Mexic, Maroc, Portugalia, România, Serbia, Siria, Suedia, Olanda, Marea Britanie, SUA.
Alte prezenţe româneşti la New York
Seria de evenimente ale ICR New York în luna ianuarie include şi prezenţe româneşti în cadrul programului special care acompaniază expoziţia Cucuteni de la Institute for the Study of the Ancient World. Între acestea se numără un concert de cîntece tradiţionale şi rituale susţinut de Christine & Dinu Ghezzo, în 22 ianuarie, iar începînd din 28 ianuarie o serie de filme româneşti programate de ICRNY şi inaugurată cu proiecţia filmului Moromeţii, de Stere Gulea. Proiecţiile din această serie sînt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Între artiştii prezenţi la New York în ianuarie se află, de asemenea, coregraful Cosmin Manolescu care a participat la conferinţa anuală a Asociaţiei Performing Arts Presenters (APAP), în pregătirea unui program de schimburi în domeniul dansului contemporan ce va avea loc în toamna 2010. Programul este iniţiat de Fundaţia Gabriela Tudor şi ICRNY, în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, avînd ca parteneri americani Movement Research şi Dance Theatre Workshop din New York.
Imagini: Dan Perjovschi, cartolina expoziţiei Postcards from the World (2010); Dan Perjovschi, Postcards from America (1994), credit Lombard-Fried Projects.