Emil Filla (4 aprilie 1882 - 7 octombrie 1953), pictor, sculptor, scriitor si colectionar ceh. Dupa o scurta perioada in care a urmat cursurile unei scoli economice si a lucrat ca agent de asigurari pentru o firma din Brno, se inscrie la Academia de Arte din Praga in 1903. Un an mai tarziu castiga premiul intai oferit de Academie pentru creatiile sale. Pleaca la sfarsitul anului 1904 in Germania, calatorind apoi in Olanda, Belgia, Franta, Italia. Este fascinat de lucrarile vechilor maestri, admirandu-l in special pe Rembrandt. Stilul sau a trecut de la o perioada post-impresionista la una in care culoarea era mult mai dominanta si expresiva.
In 1907 participa la prima expozitie a grupului "Cei Opt", cu o lucrare intitulata "Cititorul lui Dostoievski", influentat partial de lucrarile lui Munch, pe care Filla le vazuse intr-o expozitie organizata in 1905 la Praga. Dar lucrarea prezentata este in egala masura si un manifest personal despre nelinistile si scepticismul generatiei sale. Va participa si la a doua expozitie a grupului, pentru ca in 1909 sa plece la Paris, unde va fi acceptat in cadrul Uniunii Artistilor Manes.
In 1911 a publicat mai multe numere din revista "Volne smery", in paginile careia promova Cubismul, publicand reproduceri dupa lucrarile lui Picasso, pe care le vazuse la Paris. In urma reactiei critice din partea publicului si colegilor de generatie, se retrage alaturi de cativa prieteni din Manes si infiinteaza Grupul Artistilor Plastici, cu orientare cubista.
Filla nu a realizat opere propriu-zis cubiste pana la sfarsitul lui 1912, cand a inceput sa combine diverse faze ale curentului, asa cum le descoperise in lucrarile lui Picasso sau Braque, totul intr-o maniera arbitrara si personala. In 1913 a creat primele sale sculpturi cubiste.
La inceputul celui de-al doliea razboi mondial a fost arestat de Gestapo, impreuna cu pictorul Josef Capek. Au fost ulterior inchisi in lagarele de concentrare germane de la Dachau și Buchenwald. A supravietuit, s-a intors acasa si a inceput sa predea la škola Vysoká uměleckoprůmyslová v Praze (VŠUP-Academia de Arte, Arhitectura și Design din Praga). Dupa razboi a expus in principal lucrari din ciclul BOJE un zápasy (Lupte si Batalii ), iar mai tarziu peisaje.