Ideea timbrarii scrisorilor a avut-o Villayer, care in 1653 a obtinut din partea statului francez permisiunea sa infiinteze la Paris o mica posta, prevazuta cu cutii pentru scrisori francate in prealabil cu un fel de timbre denumite "bilete de plata".
Pana la aparitia primelor marci, transportul corespondentei se facea fara francatura, la primire destinatorul achitand taxa postala. Aparitia marcii postale este legata de englezul Rowland Hill, care a propus un proiect de reforma prevazand introducerea marcilor adezive, proiect aprobat la 26 decembrie 1839.
Prima marca postala adeziva - marca neagra de un penny emisa la 6 mai 1840 in Anglia -inceputul postei britanice.
In tara noastra primele marci postale "Cap de bour" au aparut la 15 iulie 1858. La scurta vreme dupa generalizarea timbrelor au aparut si colectiile de marci, unele foarte valoroase.
Printre primii filatelisti: Rowland Hill, Justin Lallier, care a intocmit in 1860 primul album de marci postale si Oscar Berger Levrault, care, in 1861, a alcatuit primul catalog filatelic.
In 1852 - la Bruxelles - prima expozitie filatelica.
In 1862- la Liverpool - prima revista de specialitate.
La noi in tara apare la 1 ianuarie 1881, la Bucuresti, primul numar al revistei filatelice "Timbraphile, jurnal philatelistic roman" - a douazecea revista filetelica din lume.
Pe la sfarsitul secolulul XIX iau nastere cercurile de filatelisti.
In 1891 ia nastere prima grupa filatelica din tara noastra, iar in 1958 se infiinteaza Asociatia filetelistilor din Romania, afiliata in 1960 la Federatia Internationala de filatelie. Astazi numarul filatelistilor din intreaga lume este de 100 milioane.
18 iunie 2006