Aceasta a câştigat licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca în vara acestui an, urmând să încaseze 1,2 milioane de lei pentru acest serviciu. Conform ofertei prezentate la licitaţie, universitatea s-a angajat să finalizeze documentaţia în zece luni de la semnarea contractului.
“Cei de la Primărie ne-au pus în vedere în ultima perioadă să ne grăbim cu finalizarea proiectului. Noi suntem în faza finală cu documentaţia”, ne-a declarat Bogdan Petrina, prorector al UTCN, responsabil din partea Universităţii pentru proiectul Filarmonicii.
în mod normal, termenul de 10 luni ar fi expirat în martie 2008. Petrina a adăugat că cel mai probabil UTCN va depune actele pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie în cursul săptămânii viitoare.
Direcţiile Primăriei se contrazic
Proiectul de lege adoptat de Senat zilele trecute, care modifică Legea nr. 24/2007 (privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane), blochează practic emiterea autorizaţiilor de construcţie pentru zonele de spaţii verzi. Senatorul PC Marius Marinescu, iniţiatorul proiectului legislativ a declarat ieri pentru ZIUA de Cluj că are convingerea că nici în Camera Deputaţilor (Cameră decizională în acest caz) modificarea propusă de el nu va fi blocată.
“Eu ştiu că şi Guvernul susţine o astfel de iniţiativă, de a interzice orice fel de construcţii în parcuri, pentru a opri jaful care s-a practicat în aceste zone”, a precizat Marinescu. Conform Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca în conformitate cu Planul Urbanistic General (PUG), zona pe care urmează să se construiască sediul Filarmonicii este încadrată ca V1c, adică “zonă de spaţii plantate protejate”.
în aceste condiţii, spaţiul intră sub incidenţa legii, deci nu se va mai putea construi pe el după adoptarea legii de către Camera Deputaţilor. în schimb, directorul tehnic al Primăriei, Sorin Apostu, susţine că spaţiului i-a fost schimbată destinaţia.
“Noi am trecut Planul Urbanistic de Detaliu prin Comisia de Urbanism şi atunci am schimbat destinaţia terenului, deci nu intră sub incidenţa acestei legi”, susţine Apostu. Acesta a adăugat că, foarte probabil, autorizaţia de construcţie se va elibera pentru noul sediu al Filarmonicii la sfârşitul acestei luni.
Proiect contestat de organizaţiile de mediu
Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturism Napoca a contestat încă de la început proiectul din Parcul Central. “Este o mare prostie, nu are ce căuta o asemenea construcţie în parc. Nu mă opun Filarmonicii, ci ideii de a distruge un parc”, ne-a declarat Mititean.
Acesta a câştigat în urmă cu câteva luni un proces împotriva Primăriei, după ce instituţia nu i-a răspuns la o solicitare referitoare la construcţiile de pe spaţiul verde din Cluj-Napoca. “Oricum, cei de la Primărie vor găsi tertipuri pentru a-şi continua proiectul, deşi nu văd ce ar avea de câştigat prin această politică de distrugere a spaţiului verde”, crede preşedintele organizaţiei.
în acelaşi timp, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj-Napoca spun că au auzit discuţii referitoare la proiectul Filarmonicii, dar nu au primit nici o documentaţie pentru avizare. “Vom vedea despre ce este vorba în momentul în care vor cere acord de mediu.
Dacă legea va spune că nu putem autoriza o astfel de construcţie, nu o vom face”, ne-a declarat Septimiu Sânmărghiţan, directorul APM. Acesta a adăugat că prezentul proiect de lege este binevenit şi “va stopa setea investitorilor de a construi pe spaţiile verzi”.
Investiţie de 18 milioane de euro
Conform proiectului, viitoarea clădire nu va fi doar sediul Filarmonicii, ci va include, practic, un Centru de Cultură al Transilvaniei, aşa cum a declarat în mai multe rânduri primarul Emil Boc.
Studiul de fezabilitate realizat de municipalitate şi aprobat de Consiliul Local spune că investiţia ar costa în jur de 18,3 milioane de euro. Sediul va fi format din două clădiri: cea a vechiului Cazinou şi una care se va ridica în continuarea ei. Principala sală de concerte va avea 1.170 de locuri şi va avea dotarea acustică necesară pentru susţinerea concertelor.
De asemenea, clădirea din Parcul Central va include şi o sală mai mică de concerte şi 59 de locuri de parcare. Tot aici ar urma să-şi aibă sediul “Centrul de studii blagiene”.
Proiectanţi de marcă
UTCN s-a asociat pentru realizarea proiectului cu Paul Gillieron Acoutic Design din Londra. Firma, specializată în proiecte care necesită o structură acustică bine pusă la punct, are în portofoliu lucrări mari precum Teatrul Playhouse din Londra, Playhouse din Sassbury, Centrul Naţional de Muzică Populară din Shelffeld sau Teatrul din Malta.
Aceeaşi firmă a proiectat şi Teatrul din Broadway şi Teatrul Tradiţional Shakespeare. Conform site-ului, firma este specializată în proiectarea asistată pe calculator a sălilor şi design acustic ambiental. Pe lângă biroul de la Londra, UTCN are ca subcontractori pentru această lucrare câteva birouri de arhitectură din Cluj – SC Bau, Bogart sau Das Inginering.