inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Fictiunile lui Jorge Luis Borges

0 Comentarii
Pentru Borges, fictiunea, care da o imagine a actiunilor umane, este superioara filosofiei, care incearca sa le copieze in coordonate mult mai abstracte

 


Borges a facut din conflictul intre perspectivism si viziunea universala (Zahirul si Aleph-ul) elementul fundamental al sistemului sau simbolic; scriitorul argentinian descrie transcenderea acestei contradictii prin mit, privit ca fapt estetic. Aici gasim un punct deosebit de important pentru fictiunile sale: sistemul imagistic si simbolic pe care il construieste are la baza ideea unei gandiri piramidale, a unui obiect urmat imediat de atributul sau determinant, cu toate implicatiile sale, oricat de vaste ar fi acestea.


In fond, cand Borges vorbeste despre apus, mlastini, sange si nisip sau toate celelalte lucruri care ii marcheaza proza, el are in vedere fiinta si nefiinta, creatul si increatul. Şi abordeaza intotdeauna aceste probleme sugerand subtil ca toate contradictiile pot fi depasite prin mit. Doar marii poeti si adevaratii mistici par capabili sa prelungeasca `momentul mitic": afirmand ca lumea si aspectele care o compun sunt, intr-un fel, provizorii si / sau iluzorii. Idealismul prelungeste sau transforma acest moment intr-o atitudine intelectuala. Uneori, aceasta a fost numita panteism, nihilism, scepticism sau mistica intelectuala, dar Borges are perfecta dreptate cand o defineste drept `estetica a inteligentei".


Atata vreme cat ideile si conceptiile umane nu pot fi validate prin criterii exterioare, orice idee este (sau poate fi) la fel de buna ca oricare alta. In plan mental, orice om poate distruge si apoi reconstrui lumea, pentru a o face mai frumoasa. Anderson Imbert arata ca ceea ce il intereseaza pe Borges este frumusetea teoriilor si credintelor in care el nu poate sa creada; de aceea, scriitorul se simte liber sa aleaga `o multitudine de carari care i se deschid simultan in fata". Borges descrie fiinta umana in consecinta: pierduta intr-un vast labirint, in stare sa creeze labirinturi mentale ca explicatii si iesiri posibile dintr-un Mare Labirint. Dar, in vreme ce oamenii obisnuiti se implica intr-o ipostaziere serioasa si absoluta vazuta ca ultima forma de explicatie posibila, Borges depaseste acest stadiu de intelegere a universului. Adevarul sau nu depinde de lucrurile ce pot fi numite `adevarate", ci tocmai de ipoteza ca nimic nu poate fi numit astfel.


Visul, pentru Borges, inseamna imaginatie, crearea unei fictiuni estetice. Dar in aceasta categorie nu se include doar fictiunea `literara" (asa cum este ea definita in general), ci si acea `imaginatie care se misca intre elementul alegoric si cel mitopoetic" (C.S. Lewis). Acest lucru se intampla deoarece proza lui Jorge Luis Borges afirma mereu ca subiectul sau real este detasarea de realitatea de zi cu zi.


In mod obisnuit, scriitorul echivaleaza visul cu gandirea — acel fel de gandire sau de imaginatie care uneste partile si elementele lumii intr-o concentrare aproape hipnotica: detasare de perceptiile imediate si inversiunea deliberata a constiintei asupra problemelor ei. Cu alte cuvinte, visul sau gandirea reprezinta un efort de a scapa de o idee mult vehiculata: ca limba ar impune scriitorului o anumita `strategie". Prin vis, la Borges, constiinta spera sa se poata detasa de istoria gandirii, de toate categoriile fixe, de cuvintele si locurile comune care distrug realitatea.


In fond, Borges tinde spre acea `viziune" alephica, la care doar misticii au acces; sau, mai bine zis, spre acel misticism cerebral in stare sa ipostazieze toate atributele lumii simultan, nu succesiv. Tensiunea creata intre universalitatea dorita si perspectivismul necesar este o preocupare frecventa, analizabila usor in Aleph si Zahirul. Dar exista si o adevarata `rivalitate a ipostazelor"; multe dintre povestirile sale sunt, din punctul de vedere al motivelor si simbolurilor, doar variante ale unei forme de baza.


Doua idei sau conceptii, doua aspecte ale realitatii, doua fiinte intra in atentia unei singure constiinte; de aceea, una trebuie sa invinga: Red Scarlach il invinge pe Erik Lonnrot, Bandeira pe Otalora si asa mai departe. Paradoxul literaturii lui Borges merge insa mai departe: desi victoria este necesara, ea este si deplorabila pentru ca invingatorul e doar o perspectiva, o imagine partiala a realitatii. In momentul cand o ipostaza devine fixatie sau risca sa se transforme in dogma, ea nu va fi distrusa de un rival de acelasi rang cu ea, ci de constiinta insasi.

* * *

In opera lui Borges, intre simbolurile considerate adesea adevarate obsesii, oglinda ocupa un loc aparte. In interpretarile traditionale, oglinda subliniaza aparenta, reveland o imagine a ceea ce trebuie cautat in exteriorul, nu in interiorul ei. Mai mult, aceasta imagine proiectata in afara este inversata. La Borges insa, ca un element in plus, oglinzile sunt simboluri ale constiintei si ale autoanalizei. Chiar cuvantul `reflectare", adesea asociat cu oglinda, trimite in acelasi timp la o facultate a gandirii, dar si la imaginea data de oglinda. Tocmai datorita acestei calitati, ea a fost adesea asociata cu apa (mitul lui Narcis), putand fi, de asemenea, considerata o poarta spre alte dimensiuni ale realitatii, asa cum Borges observa foarte bine pe urmele lui Lewis Carroll.


Scriitorul argentinian nu poate uita ca oglinzile il / ne urmaresc si ca nu esti niciodata singur intr-o camera in care se afla o oglinda. La fel cum se intampla in cazul enigmei Sfinxului sau in cel al labirintului, ceea ce se ascunde in spatele unei oglinzi nu este altceva decat o revelatie a esentei adevarate a omului care se reflecta in ea. Iar faptul ca aceasta revelatie este dureroasa sau tragica (asa cum a fost pentru Oedip) sau total distructiva (in cazul Minotaurului) este un aspect pe care proza lui Jorge Luis Borges, in ciuda aparentei rationalitati si ironii, nu ezita sa-l insinueze. Prin intermediul oglinzii, prin reflectare sau duplicare, prin aparitia dublului se poate ajunge la cea mai profunda — abisala de-a dreptul — viziune si intelegere a secretului labirintului.


Oglinzile sunt inspaimantatoare pentru Borges fiindca ii amintesc de toate lucrurile si realitatile de care poate scapa, dar si pentru ca ele ii confirma suspiciunea ca, desi nu poate sa le ignore, ar fi posibil ca nici Borges si nici lumea sa nu existe, ca el insusi sa fie doar o reflectare a altcuiva, asa cum imaginea din oglinda ii reflecta propria persoana. Oglinzile subliniaza, asadar, un paradox de baza in opera lui: nu doar ca lumea exterioara e ceva care nu poate fi ignorat sau eludat, ci ca ea poate sa fie ireala. Idealismul lui Borges a servit intotdeauna drept o imagine — poate mai mult poetica decat filosofica — a fragilitatii lucrurilor, o imagine a putinelor certitudini ale omului. Scriitorul subliniaza adesea ca ceea ce scrie el reprezinta `fictiuni"; si totusi nu poate sa nu se intrebe daca oamenii nu sunt cumva, ei insisi, doar fictiuni.


Daca cineva viseaza un om, nu poate fi acel cineva doar un vis al altei persoane (si asa mai departe)? Iar intrebarea lui Borges ar fi urmatoarea: ce este real, la urma urmei? Imaginea din oglinda, cea inversata / rasturnata din spatele oglinzii, cea a persoanei care se priveste in ea? Fictionalitatea povestirilor sale este, astfel, o reflectare a fictionalitatii posibile a unei lumi al carei statut este la fel de incert ca si cel al povestirilor. Prozele lui Borges sunt pline de referinte la oameni `reali", la date precise, toate pentru a da o aparenta de realitate unor lucruri extraordinare.


Şi totusi: aceste trucuri de iluzionist nu sunt decat un fel de reflectare (rasturnata) in oglinda a celor pe care le foloseste viata insasi pentru a ne convinge ca lumea este reala.


Deformarile implicate de oglinzi sunt evidente deoarece sunt comparabile cu realitatea pe care o intruchipeaza. Asadar, pentru Borges, fictiunea, care da o imagine a actiunilor umane, este superioara filosofiei care incearca sa le copieze in coordonate mult mai abstracte. Ca si alti apologeti ai literaturii (Sidney, Shelley), scriitorul argentinian raspunde acuzatiei lui Platon conform careia poetii ar falsifica universul.


Dar raspunsul lui Borges este mai convingator si mai bine fundamentat: argumentele lui implica o realitate umana complexa. Iar lumea pe care Jorge Luis Borges o cartografiaza pentru cititorii sai pare, la prima vedere, la fel de stranie ca imagine a realitatii ca si lucrarile medievale de geografie. Este o lume populata mai ales cu gauchos si bibliotecari, oameni activi si violenti, sau exclusiv contemplativi. Iar aceste extreme se intalnesc, desigur, in figura detectivului (Lonnrot) care actioneaza, dar si rationeaza. De aceea, harta operei lui Borges e plina de cartografi ocupati sa deseneze cat mai exact propriile lor harti numite, fiecare in parte, `Realitate".

Voteaza


Pe acelasi subiect: mit | panteism | nihilism | proza | trucuri
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Editii muzicale rare
Editii muzicale rare

Marti, 29 martie, de la ora 18:00 va debuta Stagiunea de colectie, o serie noua de evenimente prin care vor fi valorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Nationale a Romaniei. ...

O viata de om petrecuta pe scena

Visul sau a fost sa joace la Bucuresti insa inima nu l-a lasat sa paraseasca orasul de la malul marii. Este vorba despre actorul Liviu Manolache care a aniversat 25 de ani de cariera... o viata de om ...

TURN-UP to eXplore dance festival! - Cel mai important festival de dans contemporan si performance din Romania!

Incepe cea de a 6-a editie a celui mai important festival de dans contemporan si performance din Romania!Asociatia 4Culture are deosebita placere de a va anunta ca in perioada 1-16 octombrie 2011 se ...

Christkindlesmarkt Brasov 2011 targ de Craciun in Curtea Bisericii Negre
Christkindlesmarkt Brasov 2011 - targ de Craciun in Curtea Bisericii Negre

Din data de 16 decembrie 2011 pana in seara de ajun, in Curtea Bisericii Negre din Brasov va avea loc unul dintre cele mai cele mai frumoase targuri de Craciun din Romania, inspirat dupa Targul de ...

Documentary Mondays Drogurile in Cehia si Romania
Documentary Mondays: Drogurile in Cehia si Romania

Centrul Ceh invita publicul luni si marti la doua evenimente care dezbat problema drogurilor in Cehia si Romania. Luni puteti viziona documentarul cehesc Katka iar marti puteti lua parte la o ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline