De la frumoasele hanuri victoriene ale orasului San Francisco si pana la ceainariile din Kyoto, lumea este plina de destinatii romantice, mai mult sau mai putin cunoscute. Parisul si Venetia sunt capat de lista in topul preferintelor, exista totusi multe alte asezari omenesti unde peisajul, arhitectura si chiar bucatele inspira acelasi romantism. Unii vor fi sedusi cu siguranta de exotismul localitatii Fez din Maroc.
Cunoscut ca “perla lumii arabe”, Fez se remarca prin arhitectura veche si faptul ca este cel mai vechi oras islamic din lume. Ca sa fim mai exacti, prima atestare documentara a asezarii dateaza inca din anul 809. Daca ajungi in Fez alaturi de persoana pe care o iubesti, trebuie sa cunosti ca orasul pe care urmeaza sa i-l prezinti este impartit in trei “sectoare” dupa criteriul vechimii: orasul nou, construit la inceputul secolului XX, orasul medieval (sec. XIII), si orasul vechi, cu prima atestare in veacul al IX-lea. Partea mai moderna este cunoscuta sub numele Ville Nouvelle, si poarta vizibil pecetea culturii franceze.
De departe, cel mai important obiectiv turistic il reprezinta medina Fas el Bali, inscrisa si in partimoniul mondial UNESCO. Aceasta ar forma cel mai extins spatiu pietonal din lume! Medina din Fez este cel mai complet oras medieval in folosinta, conservarea sa fiind incurajata in timpul dominatiei franceze. Cel mai usor mod de a aborda acest “furnicar” agitat, Fez-ul vechi, ar fi sa optezi pentru un tur ghidat. Cei mai curajosi, insa, se vor avanta singuri pe aleile atractive, prea inguste pentru a permite unui autoturism normal sa circule, chiar cu riscul de a se rataci si a fi dusi inapoi de un localinic.
In cartierele comerciale, denumite local “souk”, va vor captiva cel mai probabil atentia tabacariile, care duc mai departe una dintre cele mai vechi arte si mestesuguri din Maroc. Culoarea verde a mozaicului este specifica stilului fassi, Fez-ul fiind capitala artizanatului marocan. Ce altceva mai puteti vedea? De pilda, Al-Qarawiyyin, o foarte veche unitate de invatamant superior (madrasa), intemeiata in anul 859, care s-a mentinut in functiune pana in zilele noastre. Al-Qarawiyyin cuprinde si o moschee cu 14 intrari si o biblioteca enorma.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro