inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee s-a incheiat in triumf

0 Comentarii
Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee s-a incheiat in apoteoza

Mariana Nicolesco:
«Am trait o exaltanta sarbatoare a muzicii»

Marele Premiu Darclee 2017 revine mezzosopranei Florentina Soare  si sopranei braziliene  Ludmilla Miranda Bauerfeldt


Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee si Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco ocupa un loc unic in lume in randul manifestarilor similare, asa cum sublinia si Josef Hussek, Director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc niciun alt concurs de canto care sa se plaseze in toate momentele si manifestarile sale la un nivel atat de inalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclee. Aceasta manifestare e mai mult decat un concurs de canto obisnuit, este totdeodata competitie, Master Class si adevarat festival al muzicii. Iata ce o face incomparabila si unica».
Faptul ca in chiar perioada in care la Braila se desfasura editia 2017 a acestor minunate manifestari era inregistrata cea de a treia prestigioasa victorie a unui laureat Darclee la Concursul Operalia, patronat de tenorul Placido Domingo, vorbeste de la sine, si nu a scapat atentiei internautilor: Concursul Operalia a fost castigat acum de soprana romanca Adela Zaharia, in 2015 de tenorul roman Ioan Hotea si la o editie anterioara de un alt tenor roman, stefan Pop.

Muzica invinge furia naturii

Inaugurarea manifestarilor din acest an a evenimentelor Darclee, in 25 iulie, parea sa fie amenintata de urgia naturii. in loc de Dunare aparuse un fluviu de nori negri, vantul dobora copaci uriasi, iar curentul electric s-a intrerupt de mai multe ori. Dar, ca prin miracol, muzica a calmat spiritul agitat al vremii, astfel ca sala arhiplina a teatrului in care Hariclea Darclee debutase la 1881 ii aclama pe soprana Silvia Micu si pe tenorul Ioan Hotea, laureati ai Premiului I si, respectiv, al Marelui Premiu Darclee 2015, acompaniati la pian de Alexandru Petrovici.
Au urmat zilele de foc ale competitiei, la care s-au inscris in acest an un numar record de 200 de tinere talente din 19 tari: Austria, Belgia, Brazilia, China (nu mai putin de 80 de concurenti), Coreea de Sud, Franta, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina si Romania.
Juriul International prezidat de Mariana Nicolesco - cuprinzand nume de prestigiu ca Marco Balderi, Flavio Trevisan si Eugenio Girardi din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel si Felix Serraclara din Spania - a avut misiunea dificila de a departaja talente deosebit de bine pregatite.
81 de concurenti din 17 tari au fost admisi in etapa a doua a Concursului si numai 54, din 15 tari, in etapa a treia: 24 de soprane, 4 mezzosoprane, 9 tenori, 1 contratenor, 10 baritoni, 2 bas-baritoni si 4 basi. Ei s-au intrecut in aceasta faza a competitiei acompaniati de Orchestra Festivalului Darclee dirijata de maestrul Marco Balderi, in fata unui public fascinat de atatea voci frumoase, dar caruia nu-i era ingaduit sa aplaude, de vreme ce era vorba de un concurs in desfasurare. Din randul acestora Juriul i-a desemnat pe laureatii premiilor Darclee din acest an.

Omagii Hariclea Darclee, Nicolae Herlea si Dinu Lipatti

in paralel cu concursul propriu-zis, toate manifestarile, de un nivel deosebit de ridicat, au cucerit inimile publicului: Omagiul cu videoproiectii din cadrul conferintei sustinute de Dr. Stephan Poen, de pilda, adus memoriei minunatului bariton Nicolae Herlea, artist atat de apropiat ani si ani de zile de manifestarile Darclee, si care ar fi implinit acum 90 de ani. Sau videoproiectiile cu arii din repertoriul Haricleei Darclee interpretate de Mariana Nicolesco, salutate cu nesfarsite aplauze si ovatii.
«Rare sunt azi, oriunde in lume - a declarat Mariana Nicolesco - ocaziile de-a asculta un pianist genial ca Matei Varga sau cantul senzational al interpretilor operei I Pagliacci care au stralucit la Braila». Recitalul marelui pianist Matei Varga, anume venit de la New York, a onorat memoria lui Dinu Lipatti la 100 de ani de la nastere, iar in reprezentatia de neuitat cu opera I Pagliacci de Leoncavallo au stralucit tenorul italian Antonino Interisano,  baritonul sud-coreean Matteo Suk, soprana Irina Baiant, tenorul Ioan Hotea si baritonul Alexandru Constantin, laureati in trecut ai Concursului Darclee.
Ei au fost acompaniati de Corul Filarmonicii George Enescu pregatit de Iosif Ion Prunner si de Orchestra Festivalului Darclee, sub bagheta maestrului Marco Balderi, care aveau sa se ilustreze cu brio si pe Esplanada Dunarii, sambata 5 august, la marele Concert intitulat O Celebrare a Capodoperelor, ca si la Gala Laureatilor.

Reintalnire cu marele public

Artistii chinezi prezenti la evenimentele Darclee au interpretat doua melodii celebre din tara lor, indelung aplaudate de miile si miile de spectatori, printre care Excelenta Sa Domnul Feihong Xu, Ambasadorul Chinei la Bucuresti care, la invitatia Marianei Nicolesco, a urcat si el pe scena de pe Esplanada Dunarii si, cu o frumoasa voce de bariton, a cantat impreuna cu tinerii sai compatrioti.
Dupa salutul artistilor chinezi Concertul Extraordinar a continuat, la 10 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cu Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven, devenita Imn al Europei. Au urmat pagini ilustre compuse de Strauss, Bizet, Puccini, Chopin, Mozart, Rossini, Mascagni, Verdi, Donizetti sau Enescu, un moment emotionant fiind acela in care soprana Ana Camelia stefanescu si mezzosoprana Oana Andra, castigatoarele Marelui Premiu la prima editie a Concursului Darclee, in 1995, au cantat un superb duet, Barcarola, din opera Les Contes d’Hoffmann de Offenbach.

Laureatii editiei 2017

Gala Laureatilor a incheiat in apoteoza duminica 6 august ceea ce Mariana Nicolesco a numit “o exaltanta sarbatoare a muzicii”.
Marele Premiu Darclee a revenit ex-equo sopranei braziliene Ludmilla Miranda Bauerfeldt si mezzosopranei Florentina Soare din Braila, care urca astfel victorioasa pe scena insasi pe care la 1881 debuta Hariclea Darclee. Premiul I a revenit bas-baritonului austriac Alexander Grassauer, sopranei Irina Baiant si tenorului mexican Fabian Rodriguez Lara. Premiul II tenorului spaniol Mateos Juan de Dios, tenorului sud-coreean Sungmin Song si tenorului chinez Xu Sen. Premiul III, baritonului Alexandru Chiriac, sopranei Olena Stroia si basului Andrei Nicoara.
Considerand ca lucrul cel mai important e sa ne depasim in permanenta propriile limite, Mariana Nicolesco a tinut ca si la aceasta editie a Concursului Darclee sa fie premiati cat mai multi artisti de talent, care au primit Premiul celui mai bun tanar interpret, Premiul Fundatiei Darclee, Premiul Special al Juriului si Premiul de Excelenta.
Dupa peste patru ore de stralucire muzicala si de entuziasm general, Gala Laureatilor s-a incheiat, ca si in seara precedenta, pe Esplanada Dunarii, cu celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi, reluat de mai multe ori de tinerii artisti laureati, si in care vocea Marianei Nicolesco se impunea, inca o data, ca un dar celest.


Voteaza


Pe acelasi subiect: canto | soprana | muzica | concurenti | bariton | artisti | chinezi | melodii | gala
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Electorale...in fum de tamaie

Unde s-a inmultit pacatul, a prisosit iubireaNu stiu cum se face, dar cam de vreo jumatate de secol, mai precis dupa ultimul Razboi cald si de-a lungul celui rece, fenomenul politic suprem, cel ce a ...

Scurtmetrajul Linie de Alexandru Darie - selectionat pentru Festivalul International de Film Nou

Teatrul Desant Asociatia Persona ROMTELECOM [sponsor fondator al teatrului Desant] Scurt metrajul Linie, realizat de catre tanarul artist Darie Alexandru - unul dintre cei mai ...

Traditii Japoneze la Muzeul Satului Dimitrie Gusti
Traditii Japoneze la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"

In perioada 16 - 17 octombrie 2010, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" in colaborare cu Ambasada Japoniei in Romania si Japan Culture Advance Team J-CAT, organizeaza in cadrul ...

Cine salveaza un artist salveaza o lume
Cine salveaza un artist, salveaza o lume

Dar din dar… Cine salveaza un artist, salveaza o lume 15 februarie – 5 martie 2014, Sala Tancred Banateanu Un om are nevoie de ajutorul nostru. Este un artist. Ca profesor la ...

Un volum de excepţie

La împlinirea a şaptezeci de ani de activitate, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale a editat - cu sprijinul Consiliului Judeţean - volumul “Arhivele - mărturii ale ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline