Mungiu deschide TIFF-ul clujean
TIFF-ul clujean se va deschide oficial, vineri seara, cu Palme d'Or-ul de anul acesta care va avea prima sa proiectie romaneasca: "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu (foto stanga - la filmari), regizorul si actorii urmand sa fie prezenti la cinematograful Republica. Filmul, care figureaza in Competitia festivalului, va mai putea fi vazut la Sibiu pe 6 iunie, iar la Cluj pe 7 iunie. Initial, organizatorii programasera in deschidere productia lui Nae Caranfil, "Restul e tacere", numai ca o copie de 35 mm nu ar fi fost gata in timp util. "Doresc sa-mi exprim regretul si sa cer scuze atat organizatorilor festivalului, cat si publicului de a nu putea onora invitatia de a deschide, cu , editia a sasea a Festivalului Transilvania", spune Nae Caranfil intr-un mesaj transmis organizatorilor, citat de Mediafax. "Motivele sunt de natura pur tehnica si tin de intarzieri in faza finala a postproductiei unui film de o asemenea complexitate", explica el. In urma acestei modificari, "Restul e tacere" va fi proiectat spre sfarsitul evenimentului: pe 9 iunie la Cluj si pe 10 iunie la Sibiu. La ambele proiectii vor fi prezenti regizorul si actorii.
"Cocosul..." canta la Sibiu
La Sibiu, TIFF-ul va fi inaugurat de filmul lui Radu Gabrea (foto dreapta - la filmari) "Cocosul decapitat" (povestea unor adolescenti a caror maturizare este legata de destinul comunitatii sasesti din Transilvania). Lungmetrajul a fost filmat in Sibiu, Medias si Agnita.
Dupa aceste doua deschideri, publicul este asteptat la un numar impresionant de filme, grupate in 14 sectiuni si insotite de diverse evenimente speciale.
Printre invitatii din tara si din strainatate se numara Franco Nero, Nicolas Roeg, Armand Assante, Irina Petrescu, Ioana Bulca, Oana Pellea si Alexandra Maria Lara.
Franco Nero, invitat de onoare
Franco Nero, renumitul actor, producator si, mai nou, regizor italian, este invitatul de onoare al editiei a sasea a TIFF. El se alatura astfel altor nume celebre - Annie Girardot, Vannesa Redgrave - carora organizatorii le-au acordat la editiile precedente Premiul pentru intreaga cariera. Franco Nero va fi prezent la Sibiu pe 8 iunie, la proiectia unicului sau film de pana acum in calitate de regizor, "Forever Blues" (foto). Publicul clujean il poate intalni pe 9 iunie.
Britanicul Nicolas Roeg, unul dintre cei trei regizori omagiati in sectiunea veterana a festivalului "3X3", va fi prezent la Cluj. Cel mai recent film al sau, "Puffball", va fi proiectat in premiera mondiala, alaturi de doua filme mai vechi: "Nu privi acum" ("Don't Look Now") si "Rataciti in desert" ("Walkabout"). Ceilalti doi regizori care vor avea parte de mini-portrete sunt Ion Popescu Gopo si Neil LaBute (care nu va ajunge insa in Romania, in ciuda anunturilor initiale).
Tot in premiera mondiala va fi prezentat "Am o slujba naspa rau" ("I Really Hate My Job"), in care joaca Oana Pellea si Alexandra Maria Lara. Filmul regizorului Oliver Parker va putea fi vazut in a doua zi a festivalului clujean, in prezenta celor doua actrite, a scenaristei Jennifer Higgie, a producatorilor Andrew Higgie si Dominique Saville.
Irina Petrescu si Ioana Bulca, omagiate
Actrita Ioana Bulca va primi premiul de excelenta, iar Irina Petrescu premiul pentru intreaga activitate. TIFF va onora intreaga activitate a Irinei Petrescu printr-o proiectie speciala a filmului "Rautaciosul adolescent" (1968) in cadrul Zilelor filmului romanesc la Cluj. Publicul clujean si cel sibian o vor intalni pe Ioana Bulca in "Restul e tacere", noul film al lui Nae Caranfil, in care isi face revenirea pe marele ecran dupa o absenta de 20 de ani.
Vedeta americana a filmului "California Dreamin' (nesfarsit)", Armand Assante, va fi prezent alaturi de actorii romani din distributie, atat la Cluj, cat si la Sibiu, in zilele de proiectie. Primul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu, care tocmai a castigat premiul "Un Certain Regard" la Cannes, face parte din programul Zilele filmului romanesc.
Aceasta sectiune a festivalului cuprinde in 2007 un numar-record de filme: 20 de scurtmetraje si 6 lungmetraje: "California Dreamin' (nesfarsit)", "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", "Restul e tacere", "Cocosul decapitat", "Ingerul necesar" (regia Gheorghe Preda) si "Hartia va fi albastra" (regia Radu Muntean). Primele cinci sunt premiere. Zilele filmului romanesc vor deschide festivalul la Sibiu si il vor inchide la Cluj.
Competitia festivalului, deschisa regizorilor aflati la primul sau al doilea film, numara anul acesta 12 titluri, dintre care unul romanesc, cel al lui Cristian Mungiu.
Juriul este format din Vibeke Windelov (Danemarca) - producatoarea celebrului regizor Lars von Trier, Claudia Landsberger (Olanda) - presedinte si membru fondator al European Film Promotion, Christine Bardsley (Anglia) - Film Programme Manager in departamentul Arte al British Council in peste 30 de tari, printre care si Romania, actorul Razvan Vasilescu si directorul de imagine Vivi Dragan Vasile.
Pe langa sectiuni traditionale - "3x3", "Supernova" (regizori consacrati) si "Zilele filmului romanesc" -, TIFF-ul mai propune "Ce se-ntampla, documentarule?", "Pas in doi", "Atacuri teroriste", "Balkaniada" si "Shooting Stars" (opt dintre cei mai talentati tineri actori europeni, prezentati la Berlinala 2007 in cadrul programului "Shooting Stars" organizat de European Film Promotion, vor ajunge la Cluj). Printre evenimentele deosebite ale editiei se afla o proiectie maraton de opt ore cu filmul "Satantango" (1994) al regizorului maghiar Bela Tarr si o proiectie speciala cu "Morometii", in regia lui Stere Gulea.
De asemenea, organizatorii TIFF au programat si doua concerte. Fanfara Ciorcarlia si macedoneanca Esma Redzepova - "regina" muzicii tiganesti - vor canta in Piata Mica din Sibiu pe 6 iunie. La Cluj, Rona Hartner si ansamblul sau de instrumentisti parizieni vor puncta ceremonia de decernare a premiilor din 9 iunie.
Din cauza timpului limitat de retinere a copiilor, o retrospectiva bucuresteana este inca incerta, insa Chirilov a mentionat ca au in vedere "un mic best of al festivalului la Bucuresti, intre 12 si 19 iunie, cu macar o duzina de filme". (L.D.)