Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in parteneriat cu Teatrul La Fenice si Venezia Marketing & Eventi, organizeaza in cadrul editiei din acest an a Carnavalului de la Venetia festivalul de muzica balcanica “Dimitrie Cantemir”, la care vor participa patru formatii muzicale de prestigiu: Jordi Savall & Hesperion XXI (Spania), formatia Maraghi (Italia), formatia Bezmara (Turcia) si grupul Anton Pann (Romania).
Concertele din programul festivalului se vor desfasura in perioada 10-13 februarie 2012, la prestigiosul Teatru La Fenice din Venetia, dupa cum urmeaza: 10 februarie 2012, ora 21.00 – concert inaugural sustinut de Jordi Savall & Hesperion XXI (Spania) – Sala Mare; 11 februarie 2012, ora 15.30 – formatia Maraghi (Italia) – Salile Apollinee; 12 februarie 2012, ora 18.00 – formatia Bezmara (Turcia) – Salile Apollinee; 13 februarie 2012, ora 18.00 – grupul Anton Pann (Romania) – Salile Apollinee.
Jordi Savall & Hesperion XXI (Spania) - Jordi Savall este o figura de exceptie a muzicii contemporane. Timp de mai mult de treizeci de ani s-a dedicat redescoperirii comorilor muzicale uitate, cercetand, citind si interpretand un repertoriu esential pe care l-a redat iubitorilor muzicii. Impreuna cu cele trei formatii pe care le-a infiintat impreuna cu Montserrat Figueras (Hesperion XXI, La Capella Reial de Catalunya si Le Concert des Nations), a explorat un univers muzical plin de emotie si frumusete, readucand in atentia publicului atat muzica veche, cat si instrumentul viola da gamba. Cu o indelungata cariera de muzician, profesor, cercetator si initiator de proiecte muzicale si culturale, Jordi Savall este probabil cel mai de seama arhitect al actualei revalorizari a muzicii vechi. Cu o agenda concertistica impresionanta (peste 140 de concerte anual) si numeroasele inregistrari (in medie sase albume lansate in fiecare an, majoritatea editate de propria sa casa de discuri, Alia Vox), a demonstrat ca muzica veche nu este neaparat elitista, ci poate atrage un public numeros, din ce in ce mai tanar.
Jordi Savall si-a inceput studiile muzicale la varsta de sase ani, ca membru al corului de copii din orasul sau natal, Igualada (Catalonia), apoi a trecut la studiul violoncelului, desavarsit la Conservatorul din Barcelona. In 1965 a inceput sa studieze, ca autodidact, viola da gamba si muzica veche, efectuandu-si studiile la Schola Cantorum Basiliensis (Basel, Elvetia). In 1973 i-a succedat la catedra profesorului sau August Wenzinger si a continuat sa predea si sa sustina cursuri de maiestrie. A inregistrat peste 170 de discuri, cele mai recente in seria „L’Orchestre de Louis XV, Suites d’Orchestre”, editata de Alia Vox. A fost distins cu numeroase recunoasteri si distinctii, printre care „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres‟ (1988), „Creu de Sant Jordi‟ (1990), „La Medalla de Oro de las Bellas Artes‟ (1998), Membru de onoare al Konzerthaus, Viena (1999), Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice din Louvain (2000) si al Universitatii din Barcelona (2006), „Medalla d’Or‟ a Parlamentului Cataloniei (2003). In 2011 CD-ul–carte „Dinastia Borgia” a primit Premiul Grammy la categoria „Best Small Ensemble Performance” si premiul pentru cel mai bum album la categoria „Ancient Music” la International Classical Music Awards.
D.T
artline.ro
31 ianuarie 2012