- Festivalul de Film de la Cannes, ajuns la editia cu numarul 67 in 2010, are o istorie de-a dreptul fascinanta. Trecand peste politicul inceputurilor, peste anii de glorie in care au fost inscrise in competitie capodopere ale cinematografiei si peste povestea starurilor ale caror fotografii pe covorul rosu pot fi admirate si astazi, Festivalul de la Cannes este reprezentativ prin filmele care au ramas si vor ramane in topul celor mai bune pelicule ale tuturor timpurilor.
Consacrat si celebru datorita faimoasei Palme d'Or ce a aparut in 1955, Festivalul de la Cannes a fost initial o reactie la amestecul fascistilor in industria cinematogafica.
In 1939 guvernul francez a decis sa infiinteze Festivalul de la Cannes, aceasta si ca urmare a nemultumirii ca la Venetia Jean Renoir a pierdut pe nedrept in fata lui Leni Riefenstahl, sustinatoare a nazismului.
Hotararea a fost influentata si de lobby-ul ce a apartinut lui Louis Lumiere. Cu un cuvant greu din partea acestuia si cu acordul autoritatilor locale de a co-finanta evenimentul, Festivalul de film de la Cannes era un plan deja devenit realitate.
Festivalul a fost initiat pe 1 septembrie 1939, insa prima editie a avut loc abia in 1946 din cauza luptelor armate.
In 1959 se dezvolta si piata de film, facilitandu-se astfel schimburile comerciale intre vanzatorii si cumparatorii din industria cinematografica.
Un an important ce a marcat festivalul este si 1962 deoarece atunci s-a nascut prima sectiune paralela din cadrul evenimentului, Saptamana Criticii, la initiativa Uniunii Franceze a Criticilor de Film. La aceasta sectiune s-au inregistrat participanti din intreaga lume.
Anul 1966 este unul istoric in evolutia Festivalului de la Cannes, cu toate ca editia de atunci cu numarul 21 a fost organizata ceva mai greu din cauza grevei studentilor si muncitorilor din Franta la care s-au alaturat si nume importante din industria de cinema. Este anul in care actrita Olivia de Havilland a devenit presedinte al Festivalului. Aceasta a fost prima femeie in functia de presedinte al Festivalului de Film de la Cannes.
In perioada anilor '70 lucrurile s-au schimbat considerabil. Robert Favre le Bret a devenit noul presedinte si Maurice Bessy Managing Director.
Bessy a ales un comitet care sa raspunda de selectarea filmelor internationale. Pana in momentul infiintarii comitetului fiecare tara isi desemna singura peliculele reprezentative.
Spre sfarsitul anilor '70, sub conducerea lui Gilles Jacob a fost introdus premiul Camera D'or. Acesta era acordat pentru cele mai bune debuturi.
In perioada anilor '80 a fost construita noua cladire Palais des Festivals, cladire unde se desfasoara evenimentele din cadrul Festivalului.
In urmatorul deceniu, in perioada anilor '90, s-au pus bazele Cinefondation, sectiune oficiala a competitiei de la Cannes. Aceasta a fost creata cu scopul de a sprijini noile generatii de regizori.
Astazi, Festivalul de la Cannes a ramas o competitie care pune in valoare adevaratele talente din cinematografie, iar onoarea de a castiga celebrul Palme d'Or a ramas rezervata celor care iubesc cu adevarat filmul. Din fericire si Romania are multe talente dedicate in intreginme artei de a crea filme de buna calitate, talente ce au fost rasplatite cu premii la care multe alte tari ravnesc.