Sankt Petersburg, orasul fondat in 1703 de tarul Petru cel Mare ca o “fereastra catre Europa”, chiar daca si-a pierdut statutul de capitala, a ramas unul dintre cele mai stralucitoare de pe pamantul Rusiei. Astazi, suprematia culturala o demonstreaza pe de-o parte cladirile vechi, institutiile de arta si cultura, iar pe de alta, evenimentele anuale precum faimosul Festival al Noptilor Albe.
Sankt Petersburg este cel mai nordic oras european cu peste 1 milion de locuitori, iar acest lucru il face cu atat mai atragator in iunie si iulie cand se desfasoara Festivalul Noptilor Albe. Vreme de 6 saptamani soarele inceteaza sa coboare sub orizont, iar locuitorii serbeaza fenomenul in propria maniera: prin balet, opera, jazz si spectacole de muzica clasica.
Noptile sunt cu adevarat “albe”, aproape ca ziua, mai ales intre 11 iunie si 2 iulie. Multi se intreaba ce poate fi mai romantic decat o plimbare pe numeroasele poduri in acea lumina difuza, inconfundabila, fie zi sau noapte. Nici un alt mare oras european dintre cele situate in nordul continentului nu rivalizeaza cu Sankt-Petersburg in timpul lunilor de vara.
O serie de carnavaluri au loc in timpul festivalului, cel mai renumit fiind organizat in suburbia Peterhof. Actorii imbracati in costume din timpul tarului Petru cel Mare pun in scena evenimente majore ale epocii. Piata Palatului este locul propriu-zis in care se aduna oamenii pentru a participa la carnavaluri si concerte. Beneficiind de o larga deschidere, piata a fost intrebuintata in trecut mai ales pentru parade militare oficiale. Cele mai recente aparitii pe scena din Piata Palatului au fost: Paul McCartney, The Rolling Stones si Scorpions.
Carnavalurile cu tema istorica organizate la Palatul Catherine si in suburbia Pavlovsk sunt de asemenea renumite pentru autenticitatea reproducerilor. Merita sa va rezervati bilete la baletul Mariinsky si nu aveti voie sa ratati Muzeul Hermitage. Acesta este gazduit de Palatul de Iarna si este cea mai mare galerie de arta din Rusia. Noptile albe din Sankt Petersburg sunt perfect legate de cele 8 poduri mobile din oras. Turistii se aduna cu sutele sa vada podurile urcand si coborand in noptile albe.
23 iulie 2013
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro