Intre 15 si 20 noiembrie a avut loc, in diferite locatii din New York, Festivalul Noii Literaturi Europene, un proiect EUNIC ajuns deja la a 8-a editie. Intitulata Crime Scene: Europe, si co-organizata de ICR New York in parteneriat cu alte sapte institute culturale europene din metropola americana, editia de anul acesta s-a axat pe romanul noir, plecand de la constatarea ca in literatura europeana actuala a aparut un val de fictiune inovativa in acest gen – o mixtura de roman psihologic, thriller politic si povesti care exploreaza tema frontierelor si a permeabilitatii lor in continua schimbare. intre 15 si 17 noiembrie sase scriitori europeni au fost invitati la o serie de lecturi si discutii cu publicul despre romanele lor, in diferite locatii din Manhattan si Brooklyn.
Din partea Romaniei a fost invitata autoarea Ana Maria Sandu cu romanul Omoara-ma! Complementar programelor literare, festivalul a prezentat intre 18 si 20 noiembrie si o serie de film la The Museum of Moving Image din Queens. in cadrul acestei serii s-au proiectat adaptari cinematografice ale unor romane noir si lungmetraje care reinventeaza conventiile genului. Aurora, in regia lui Cristi Puiu, s-a numarat printre capetele de afis.
Deschiderea festivalului gazduita de Centrul Ceh pe 15 noiembrie a oferit publicului o ocazie de a auzi romanele din festival in limba originala, autorii prezenti citind cate un scurt fragment din cartile lor. Un actor american a interpretat sectiuni mai ample de text, in limba engleza, dupa interventiile fiecaruia dintre scriitori. Paginile din Omoara-ma! au fost excelent traduse de Alistair Ian Blyt, un specialist in literatura romana (Blyt a tradus in engleza Filip Florian, Lucian Dan Teodorovici, Bogdan Suceava s.a.) Ele pot fi citite pe siteul cunoscutei publicatii Brooklyn Rail, ca urmare a unei colaborari devenite traditionale intre festival si aceasta revista care promoveaza literatura straina in S.U.A.
In cea de-a doua zi, pe 16 noiembrie, autorii au participat la doua sesiuni de discutii publice la Center for Fiction (una dintre cele mai vechi biblioteci din Manhattan, in prezent un important centru literar). Ambele sesiuni au fost moderate de profesorul universitar B.J. Rahn, o specialista in genul noir de la Hunter College din New York (care a introdus si lecturile din ziua precedenta). in prima parte a evenimentului Caryl Ferey (Franta), Jan Costin Wagner (Germania), Stefan Slupetzky (Austria) si autorul american invitat Dan Fesperman au discutat despre Politisti protagonisti neconventionali, fiecare dintre ei avand un protagonist detectiv, politist sau erou de noir care depaseste asteptarile traditionale ale cititorilor. in cea de-a doua parte Ana Maria Sandu a dezbatut impreuna cu Zygmunt Miloszewski (Polonia) si Jose Carlos Somoza (Spania) tema Natura raului. Vorbind despre cele doua personaje feminine ale cartii ei, dintre care una dintre femei o omoara pe cealalta, Sandu a dezvaluit ca: “in romanul meu, raul este impartit in mod egal. Cele doua protagoniste impartasesc aceeasi fantezie, sunt la fel de vinovate.” Referindu-se la sursa de inspiratie pentru Omoara-ma!, scriitoarea a precizat: “Totul a pornit de la ideea ca, intr-un fel, ii omoram pe toti oamenii de care ne despartim la un moment dat. Ei continua sa aiba viata civila, o adresa in buletin, dar noi i-am uitat – sunt morti pentru noi.”
Pe 17 noiembrie, la cunoscuta librarie Bookcourt din Brooklyn a avut loc o ultima sesiune de lecturi publice din romanele prezentate, reunite sub titlul intoarcerea la scena crimei. Venita sa ofere o concluzie si o discutie extinsa cu publicul fidel al uneia dintre cele mai importante librarii independente din Brooklyn, acest ultim eveniment din programul literar al festivalului a accentuat ideea ca directiile inovative ale literaturii europene noir pot prezenta un real interes pentru cititorul american obisnuit cu abordarile clasice, femmes fatales si detectivi decazuti.
Tema festivalului Noii Literaturi Europene a generat, in mod organic, o sectiune complementara de film, genul noir fiind extrem de popular pe marele ecran. Seria de proiectii a avut loc la The Museum of the Moving Image din Queens intre 18 si 20 noiembrie. Filmele prezentate sunt fie ecranizari ale unor romane noir europene – ca in cazul filmului polonez Entagnglement/increngatura dupa romanul omonim al lui Zygmunt Miloszewski (autor prezent in festival) – sau lungmetraje care reinventeaza genul, precum Aurora, in regia lui Cristi Puiu. Filmul lui Puiu, descris de catre The New York Times ca “un tur de forta la flacara mica” (Manohla Dargis), a fost introdus in seara de 19 noiembrie de catre criticul Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului de Film Romanesc de la New York (care va incepe anul acesta pe 30 noiembrie, fiind co-prezentat de ICR New York si prestigiosul Film Society of Lincoln Center, in colaborare cu TIFF). Alaturi de Aurora si Entanglement, seria a mai cuprins lungmetraje din Franta, Germania, Italia, si precum si doua filme cehoslovace si austriece din anii 40 si inceputul anilor 50, clasice ale genului in tarile lor.
Editia a 8-a a Festivalului Noii Literaturi Europene de la New York a reprezentat un succes organizatoric, salile de la intalnirile publice din cadrul festivalului fiind pline. Marturie acestui succes au stat intrebarile adresate autorilor din partea publicului american, extrem de interesat de fictiunea europeana. Foarte multi membri ai publicului au fost incitati de subiectul si fragmentele citite din Omoara-ma!, asteptand o traducere integrala a romanului Anei Mariei Sandu in limba engleza. in timpul festivalului – de pe 17 pana pe 20 noiembrie – au fost prezenti in New York Horia Roman Patapievici (Presedintele Institutului Cultural Roman si fostul presedinte al EUNIC) si Mircea Mihaies (Vice-Presedintele Institutului Cultural Roman), fiind sositi de la Washington unde au participat la conferinta Furtuni ideologice, condusa de profesorul Vladimir Tismaneanu. Cei doi au apreciat succesul festivalului de literatura de la New York.
Prin co-organizarea festivalului New Literature from Europe, ICR NY isi continua linia de programe dedicate sustinerii si promovarii literaturii romanesti in S.U.A, care a mai inclus, anul acesta, prezenta scriitorului Mircea Cartarescu la Festivalul PEN World Voices sau organizarea unei celebrari a scriitorului Norman Manea.
Imagini:
1. De la stanga la dreapta: autorii Jose Carlos Somoza, Caryl Ferey, Stefan Slupetzky, Zygmunt Miloszewski si Ana Maria Sandu la Centrul Ceh
2. B.J. Rahn si Ana Maria Sandu la The Center for Fiction
Credit foto: ICR New York
Noiembrie 2011