Mangalia, Neptun si Constanta vor gazdui in perioada 15-19 septembrie 2006, a cincea editie a Festivalului International "Zile si Nopti de Literatura", eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor din Romania. Festivalul este organizat sub patronajul spiritual al poetului latin PUBLIUS OVIDIUS NASO.
Ca si in editiile anterioare festivalul isi propune sa ofere personalitatilor literare participante ocazia de a schimba idei si experiente, de a stabili relatii utile intre scriitori, traducatori si editori in speranta unor viitoare colaborari.
Programul festivalului cuprinde doua zile de colocviu, avand ca tema in acest an "Sansa literaturilor "mici".
Ce si cum se traduce? Ce si cum se promoveaza in domeniul literaturii?" -, lecturi de poezie contemporana romana si straina, lansari in cadrul Salonului de Carte Ovidius din Constanta, in prezenta editorilor si scriitorilor participanti la Festival, o seara de teatru.
Ultima zi va fi dedicata Ceremoniei de decernare a celor 3 premii:
- Premiul OVIDIUS, pentru valoarea exceptionala a operei literare;
- Premiul pentru traducerea unor opere literare romanesti intr-o limba straina;
- Premiul pentru editarea, publicarea si promovarea literaturii romane in lume, acordat unei edituri din strainatate.
La aceasta manifestare internationala sunt asteptati aproximativ 120 de scriitori din tara si din strainatate, printre care: Constantin Abaluta, Gabriela Adamesteanu, Fawzia Assaad, Gerard Augustin, Charles Carrere, Matei Calinescu, Ruxandra Cesereanu, Andrei Codrescu, Denisa Comanescu, Mariana Dan, Masha Dinescu, Walter Famler, Almeida Faria, Carmen Firan, Dinu Flamand, Augustin Fratila, Joaquin Garrigos, Carlo Gebler, Radu Pavel Gheo, Andrey Gritsman, Nora Iuga, Victor Ivanovici, Kirill Kovaldzhi, Jean Mattern, Gabriela Melinescu, Mircea Mihaies, Paul Miron, Ale? Mustar, Amir Or, Ion Pop, Antoaneta Ralian, Dieter Schlesak, Roumiana Stantcheva, Stefan Stoenescu, Alexandru Al Sahighian, Tudora Sandru Mehedinti, Liliana Ursu, Matei Visniec, George Volceanov, Horia Zilieru, Jean-Luc Wauthier, precum si multi alti scriitori, traducatori si editori de valoare. Festivalul se bucura de colaborarea cu editurile ICR, Polirom, Cartea Romaneasca, Curtea Veche, Vinea, ALLFA, Brumar, Ivan Krasko, MLR, Paralela 45, Scrisul Romanesc, precum si de parteneriatul media cu Societatea Romana de Radiodifuziune, Televiziunea Nationala - Canalul Cultural, si "Romania literara".
Co-organizatori ai evenimentului sunt: Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul Cultural Roman, Primaria Mangalia - partenerii traditionali ai USR inca de la prima editie a acestui proiect cultural - precum si Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si Microsoft South-East Europe.
USR se bucura si de sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, Universitatii Ovidius din Constanta si Targului Estival de Carte din Mangalia
Sursa : HotNews