Asociatia Romana a Iubitorilor Valsului lui Johann Strauss a fost intemeiata in 1991, ca organizatie neguvernamentala non-profit, cu scopul de a incuraja studiul si insusirea valsului, de a pune in relief creatiile compozitorilor romani de valsuri si de a dezvolta schimburile si cooperarea internationala in acest domeniu.
Activitatea asociatiei se materializeaza in manifestari culturale, cursuri de pregatire profesionala, conferinte si publicatii, crearea unui fond de documentare cuprinzand discuri, albume si carti, schimburi de experienta cu persoane si societati culturale similare interne si internationale.
Asociatia a sprijinit tinere talente din domeniul muzicii, pentru organizarea de spectacole si participarea la concursuri internationale, procurarea de documentatie si partituri muzicale, producerea de compact discuri.
Asociatia are legaturi cu societatile Johann Strauss existente in alte 12 tari, indeosebi cu societatile din Austria, Mare Britanie si Japonia.
In august 2002 a fost organizat primul Festivalul International Johann Strauss la Bucuresti, cu concursul Societatii Vieneze Johann Strauss. Manifestarea s-a bucurat de un mare interes si drept urmare, Asociatia a decis sa organizeze noi editii ale Festivalului la Timisoara si Oradea, urmate de alte doua editii la Bucuresti.
In 2002, Asociatia a organizat la Bucuresti un Simpozion al compozitorilor de valsuri din tarile dunarene, iar in 2004 a realizat primul compact disc cu muzica de compozitorul roman Iosif Ivanovici, in cooperare cu Societatea Johann Strauss din Marea Britanie.
Duminica seara, la Ateneul Roman, a avut loc concertul inaugural al Festivalului.
Marti, la ora 20.00, va fi organizat un Recital de orga sustinut de Donald McKenzie (Marea Britanie) la Ateneul Roman.
Miercuri, la ora 20.00 va avea loc un recital de orga sustinut de Franz Metz (Germania) la Catedrala Sf. Iosif.
Joi, 24 august, de la ora 11.00, va avea loc o intalnire a reprezentantilor societatilor Johann Strauss participanti la Festival, urmata de un Dejun in onoarea reprezentantilor societatilor Johann Strauss (ora 18.00), iar seara la ora 20.00, va avea loc un Recital de pian si canto in Aula Palatului Cantacuzino.
Vineri, incepand de la ora 9.00, participantii straini la Festival vor vizita Muzeul Satului, iar la ora 20.00, la Sala de muzica a Muzeului Cotroceni, va fi organizata o Seara de muzica vieneza.
Sambata, 26 august, la ora 20.00 va incepe Prezentarea Premiilor de Excelenta ale Asociatiei si Concertul de inchidere, (Dirijor: Iosif Ion Prunner), urmat de Balul Festivalului (participarea pe baza de invitatie).
sursa: www.news365.ro