„Este foarte urat sa afli ca muntii aceia vor disparea si acolo va ramane un desert (...), se numeste terorism ecologic“, a spus Nai’gh’Ba, membru al formatiei Da Hood, referindu-se la situatia ingrata in care se afla de peste trei ani Rosia Montana si locuitorii ei, amenintati de exploatarea miniera.
Festivalul FanFest s-a nascut tot in urma cu trei ani, ca un protest adus actiunilor initiate impotriva exploatarii miniere cu cianuri ce ameninta o zona montana fabuloasa, in care se impletesc diferite culturii, situri arheologice, dar si arhitecturale, toate aducand o amprenta unica Rosiei Montane. Si alti artisti participanti si-au transmis mesajele de opozitie, precum Blazzaj: „Placerea noastra de a canta la Rosia Montana e de aur“ sau Luna Amara cu: „De la vorba pan’ la fapta e un drum etern/Ca de la Rosia Montana pana la guvern“.
Festivalul verde
Muzicieni romani si straini, actori, voluntari, dar si o mana de sponsori au pus pe picioare cea de-a treia editie a FanFest de la Rosia Montana (25-27 august), care se vrea un festival „verde“, menit sa celebreze natura. „Scopul festivalului este de a educa publicul in spiritul ecologic“, a spus unul dintre organizatori, Roxana Pencea, intr-o conferinta de presa.
In urma evenimentului care aduna aproape 40 de trupe de muzica si de teatru, platoul pe care festivalul se va desfasura va fi lasat curat, organizatorii elaborand un plan de management al deseurilor, plasticul si aluminiul ramas urmand sa fie reciclate.
Pro-bono pentru un principiu
FanFest va cuprinde trei zile in care artisti precum Sensor, Altar, Oranje, Slang, Subscribe, Tapinarii, Slang, Coma, Blazzaj, Nightloosers, Blanoz Distruzos, nOciv, Iordache, Travka sau Zale vor sustine concerte incepand cu ora 16.00 si continuand pana tarziu in noapte. Toti artistii participa pro-bono, au tinut sa precizeze organizatorii, care sunt de asemenea voluntari.
Festivalul a fost organizat cu un buget similar cu cel de anul trecut - 25.000 de euro si este asteptat un public de 12.000 - 15.000 de oameni. Un cort va fi destinat artelor, unde se vor desfasura reprezentatii ale spectacolelor „Monoloagele vaginului“, „Prima Iubire“ si „Umbrele pentru lacrimi“. Tot acolo vor avea loc lansarile volumelor „Timpul chitarelor electrice“ de Doru Ionescu, „Nascut in URSS“ de Vasile Ernu si „Mania.ro“ de Mihnea Blidariu. De asemenea, va fi lansat Suplimentul de Cultura dedicat Rosiei Montane, iar scriitorul Alexandru Vakulovski va sustine o sesiune de lectura.
Se vor putea viziona documentare si animatii despre protectia mediului sau alte mesaje sociale, toate fiind productii independente, underground.
Sculpturi in fån
The Playground, un grup de tineri artisti din Cluj-Napoca care sunt specializati in arta stradala si tehnicile specifice (grafitti, stencils, stickers etc) vor invata participantii cum si sub ce forma isi pot posta mesajele in spatiile publice. Nu va lipsi sectiunea „FanFest Extrem“ - consacratul fan-jumping, dar si un panou de catarat si o tiroliana. De asemenea, pe platoul de desfasurare al festivalului va fi amenajat un teren de fan-volei si unul de fotbal „a la FanFest“.
O alta noutate a manifestarii o aduce sculptorul Erno Ciupe Bartha. El va crea imense „sculpturi din fan“, care vor fi expuse pe platoul FanFest pe intreaga durata a festivalului.
Cum in perioada 20 august-15 septembrie, la Rosia Montana, se desfasoara prima editie a Simpozionului International de Sculptura Monumenatala, publicul va avea ocazia de a asista la modelarea a zece blocuri de piatra de aproximativ 2-2,5 metri inaltime de catre sculptori din Canada, Egipt, Japonia, Argentina, Olanda, Franta si Romania. Lucrarile vor constitui prima editie a muzeului de sculpturi monumentale in aer liber de la Rosia Montana.
August 2006