Institutul Cultural Romn din New York
n colaborare cu
Transilvania International Film Festival & Tribeca Film Festival
prezinta
Romanian Cinema: THE GOLDEN AGE
A doua editie a Festivalului Filmului Romnesc la New York
Invitati speciali:
Armand Assante, Razvan Vasilescu, Jamie Elman, Nae Caranfil si multi altii
29 noiembrie- 2 decembrie, 2007
Tribeca Cinemas
54 Varick Street (at Laight Street), New York, NY 10013
NEW YORK, 28 noiembrie, 2007 - Cea de-a doua editie a Festivalului Filmului Romnesc la New York, Romanian Cinema: The Golden Age, ncepe joi, 29 noiembrie, la Tribeca Cinemas, unul dintre cele mai importante spatii newyorkeze dedicate artei cinematografice. n festival vor rula premierele romnesti ale anului 2007 (ntre care principalele cstigatoare la Cannes, 4 luni, 3 saptamni si 2 zile si California Dreamin'), filme documentare, scurtmetraje ale regizorilor debutanti si cteva filme clasice ale cinemtografiei romnesti. Proiectiile vor fi introduse de critici de film romni si americani, fiind urmate de sesiuni de discutii cu regizorii si actorii. Festivalul este o initiativa a Institutului Cultural Romn din New York, organizat n colaborare cu Transilvania International Film Festival si Tribeca Film Festival.
nca nainte de deschiderea oficiala a festivalului, biletele la principalele sectiuni din program se vndusera deja pe site-ul Tribeca Cinemas. Filmul lui Cristian Mungiu, 432, a atras, asa cum era de asteptat, cel mai mare numar de solicitari, circa 100 de bilete fiind achizitionate nca din prima zi de disponibilitate online. La fel s-a ntmplat, n zilele urmatoare, cu biletele pentru California Dreamin' (Nesfrsit) si Restul e tacere, ca si pentru pachetul de scurtmetraje ale lui Cristian Mungiu.
Ca o recunoastere n plus a relevantei festivalului n peisajul cinematografic newyorkez, Primaria orasului New York a anuntat pe site-ul propriu, cu cteva zile nainte, deschiderea Romanian Cinema: The Golden Age (http://www.nyc.gov/html/film/html/news/120107_romanian_film_festival.shtml).
Colaborarea dintre ICRNY si IFC, distribuitorul american al 4 luni, 3 saptamni si 2 zile, a facut posibila organizarea unei proiectii speciale dedicate presei si formatorilor de opinie din lumea cinematografiei americane, actiune a ICRNY menita sa sustina nominalizarea peliculei lui Cristian Mungiu la Premiul Oscar pentru Cel mai Bun Film Strain. 432 va fi introdus de A.O. Scott, criticul de film al renumitului cotidian The New York Times.
Trei dintre actorii principali din California Dreamin' (Nesfrsit) - Armand Assante, Razvan Vasilescu si Jamie Elman - sunt prezenti la festival si vor mpartasi publicului newyorkez experienta lor n realizarea acestui film, cinstind memoria unuia dintre cei mai valorosi cineasti romni tineri, Cristian Nemescu.
A doua editie a festivalului contine o sectiune speciala dedicata clasicilor filmului romnesc, n care vor fi proiectate Reconstituirea de Lucian Pintilie, Morometii de Stere Gulea, Iacob de Mircea Daneliuc si primul lungmetraj romnesc, superproductia Razboiul de Independenta, al carei making of l-a inspirat pe Nae Caranfil n cel mai recent film al sau, Restul e tacere. Regizorul Nae Caranfil si producatorul Cristian Comeaga se afla la New York pentru a-si prezenta filmul publicului american. Pentru admiratorii Reconstituirii lui Pintilie, o mare surpriza va constitui introducerea filmului de catre unul dintre actori, Niky Wolcz, acum profesor de teatru la Columbia University, si de catre regizorul Andrei Serban.
Romanian Cinema: The Golden Age este menit sa ofere pasionatilor de film ocazia rara de a afla de unde a pornit revolutia cinematografica din Romnia despre care vorbeste toata lumea si ncotro s-ar putea ea ndrepta.
De ce "The Golden Age"? Chiar si n cea mai dificila perioada a regimului comunist din Romnia, masina de propaganda insista n a se referi la anii dictaturii ceausiste drept "Epoca de Aur". Noul val al cinematografiei romnesti se ocupa n mod predilect de arheologia acestui trecut recent, de reevaluarea, reconstituirea si reciclarea accidentului istoric pe care Romnia l-a trait timp de o jumatate de secol. Epoca de Aur a lasat o cicatrice adnca si pare sa fie timpul potrivit sa discutam despre aurul real pe care l putem desprinde din ea. Mai mult dect att, filmul romnesc trece prin propria sa Epoca de Aur, una autentica de aceasta data, reusind n ultimii ani sa atraga interesul international pentru artele si artistii din Romnia.
Sursa : Romanian Cultural Institute in New York
Noiembrie 2007