La ceremonia de deschidere a festivalului, Aurel Vainer a arătat că acest proiect în premieră naţională şi cu un program foarte încărcat a fost organizat întrucât evreii din România nu puteau rămâne indiferenţi la faptul că Sibiul a fost proclamat centrul cultural al Europei în 2007, ei dorind să-şi demonstreze astfel apartenenţa la civilizaţia şi valorile europene.
De asemenea, primarul Sibiului, Klaus Johannis a subliniat că motto-ul programului Capitala Culturală Europeană este 'Sibiu, oraş al culturii, oraş al culturilor', în această sintagmă fiind cuprinsă şi dorinţa de a arăta caracterul multicultural al oraşului prin diversitatea sa etnică.
Totodată, Johannis a arătat că deşi comunitatea evreiască din Sibiu este în prezent foarte mică, numărând în prezent sub 50 de membri, lipsa festivalului EuroJudaica din cadrul programului Capitala Culturală ar fi fost o dovadă de 'sărăcie culturală', având în vedere contribuţia istorică a acestei etnii la dezvoltarea oraşului.
La rândul său, reprezentantul Ministerului Culturii, Sergiu Nistor, a evidenţiat că acest festival se înscrie în linia eforturilor depuse de Guvernul României din anii '90 pentru conservarea valorilor materiale şi spirituale ale civilizaţiei evreieşti din ţara noastră.
Prezent la Sibiu, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a ţinut să adreseze felicitările sale iniţiatorilor şi realizatorilor evenimentului şi, totodată, să evoce personalitatea celui care a fost acad. Nicolae Cajal, regretatul preşedinte al FCER.
La ceremonia de deschidere a festivalului au mai participat reprezentanţi ai Ambasadei Statului Israel în România, ai comunităţii evreieşti din localitate, oameni de cultură, ziarişti.