Organizat de Teatrul Municipal din Baia Mare şi Fundaţia Liga pentru Teatru, festivalul include atât spectacole, cât şi un atelier de coregrafie, unul de critică teatrală şi unul de teatru-forum, precum şi colocvii şi conferinţe, lansări de carte, portrete în "ATELIER", dedicate regizorului Victor Ioan Frunză şi Teatrului Independent "Auăleu" din Timişoara. De remarcat colocviul "Jarry en Roumanie", consacrat centenarului dispariţiei dramaturgului francez Alfred Jarry şi care va include o sesiune internaţională de comunicări, cu participanţi din Franţa, Ungaria, Anglia, Canada şi România, şi o microstagiune de spectacole inspirate de opera unuia din marii inovatori ai dramaturgiei universale.
Potrivit organizatorilor, Festivalul Internaţional de Teatru "ATELIER" a urmărit încă de la prima sa ediţie (1992) să creeze un cadru instituţionalizat pentru afirmarea formelor noi de expresie teatrală, să provoace apariţia acestor forme inovatoare şi în teatrele de repertoriu, să stimuleze spiritul de avangardă "aflat în hibernare în ultimele decenii" şi să reînnoade, astfel, o tradiţie pe care teatrul românesc a abandonat-o, "silit de contextul politic nefavorabil până în 1990". Totodată, manifestarea şi-a propus să creeze o rampă de lansare pentru tinerii artişti interesaţi de experienţele novatoare, să ofere companiilor independente posibilitatea de a-şi prezenta producţiile axate în principal pe înnoirea limbajului teatral, pe căutarea unor spaţii necanonice de reprezentare a textelor dramatice şi nu numai. Festivalul este sprijinit de Ministerul Culturii şi Cultelor, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul local Baia Mare, Consiliul judeţean Maramureş, UNITER etc.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la 17 iunie cu spectacolul prezentat în premieră "Istoria comică a doctorului Faust", montat de Victor Ioan Frunză la Teatrul din Baia Mare, spectacol inclus în secţiunea "Portrete în ATELIER". În aceeaşi secţiune sunt programate alte două spectacole, în direcţia de scenă a acestui apreciat regizor: "Scaunele" de Eugene Ionesco (Teatrul German de Stat din Timişoara) şi "Visul unei nopţi de vară" de Shakespeare (Teatrul "Maria Filotti" din Brăila).