Inaugurarea celei de XV-a editii a manifestarii cu o creatie a apreciatului director de scena Victor Ioan Frunza ridica stacheta festivalului chiar din prima zi, urmand sa fie prezentate in competitie spectacole verificate la public din mai multe tari - Elvetia, Franta, Japonia, Canada, Singapore, Moldova.
Pentru a remarca personalitatea lui Victor Ioan Frunza, dar si activitatea unui teatru independent - intitulat Teatru de Garaj si Curte "Aualeu" din Timisoara - directorul si fondatorul Festivalului "Atelier", dramaturgul Radu Macrinici, a inclus in acest an sectiunea "Portrete in Atelier".
Macrinici sustine ca a preferat sa fie schitat "un portret lichefiat al contextului teatral autohton", in care "cele doua 'institutii' - Frunza si Teatrul lui Ovidiu Mihaita - inoata prin curentul continuu si alternativ care (f)alimenteaza teatrul romanesc, incercand sa tina capul sus, ba chiar sa joace si rolul de Salvamar, atunci cand situatiunea o impune".
Astfel, publicului ii sunt propuse alte doua spectacole, in viziunea directorului de scena Victor Ioan Frunza: "Scaunele" de Eugene Ionesco (Teatrul German de Stat din Timisoara) si "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare (Teatrul "Maria Filotti" din Braila).
Teatrul "Aualeu" va prezenta in festival productiile "Stateam intins pe pat", "Umbrele pentru lacrimi" si "Ubu Rege", toate "inscenate" de Ovidiu Mihaita.
Atat aceste spectacole, cat si celelalte selectate in festival - in total peste 20 - prezinta "modalitati noi, originale de creatie si care experimenteaza forme noi de expresie teatrala", dupa cum afirma acelasi Radu Macrinici, cel care a fost insistent si a depus mari eforturi de a mentine de 15 ani un asemenea festival.
Timp de opt zile, Festivalul "Atelier" va stapani diferite spatii de joc din frumosul oras maramuresean: scena italiana, sala Studio, strazi, curti interioare etc.
Aceasta manifestare teatrala neconventionala cu caracter "exploratoriu, care isi propune sa semnaleze, prin intermediul spectacolelor invitate, cele mai noi tendinte in dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia si arta actorului secolului al XXI-lea", s-a desfasurat, timp de 13 ani, la Sfantu-Gheorghe si Sighisoara. Anul trecut, Radu Macrinici a venit cu festivalul sau - o marca inregistrata - la Baia Mare, la invitatia Teatrului municipal.
Potrivit directorului artistic al Teatrului din Baia Mare, Nicolae Weisz, editia din 2006 a fost o reusita, publicul fiind readus in sala de spectacol. Acum evenimentul este asteptat de un numar foarte mare de spectatori.
Festivalul a ridicat si nivelul activitatii teatrului, in ultimii doi ani fiind montate spectacole cu priza la public.
Este si meritul directorului general, Marilena Frentiu, care depune mult suflet si efort ca teatrul pe care il administreaza sa aiba mereu deschise usile pentru public.
Sambata, la teatru, s-au facut ultimele pregatiri pentru demararea evenimentului.
Trupa se pregatea pentru repetitia generala cu "Istoria comica a doctorului Faust"; Victor Ioan Frunza dadea ultimele indicatii actorilor; Radu Macrinici avea multa treaba la secretariatul literar; Nicolae Veisz parea mandru de cat de bine a iesit catalogul festivalului, adus de la tipografie; Marilena Frentiu verifica atent, cu ochiul limpede al managerului, daca totul este pregatit pentru primirea invitatilor.
Festivalul este sprijinit de Ministerul Culturii si Cultelor, Administratia Fondului Cultural National, Consiliul local Baia Mare, Consiliul judetean Maramures, UNITER etc.